Εορτάστηκε και φέτος στο Σαραντάπορο Ελασσόνας η Φθινοπωρινή Ισημερία

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2014 14:32 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:35

Με τις πρέπουσες τιμές εορτάστηκε την περασμένη Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στη 13.00 το μεσημέρι η επίσημη έλευση του φθινοπώρου από την Παρραιβοθεσσαλική Ομάδα Ελλήνων Εθνικών στον αρχαιολογικό χώρο του Σαρανταπόρου (Περραιβική Δωδώνη). Με σύμμαχο τον καλό καιρό και θέα τον μυθικό Όλυμπο τελέστηκε και φέτος η καθιερωμένη τελετή αφορμή της Φθινοπωρινής Ισημερίας, παρουσία μάλιστα δεκάδων φίλων και επισκεπτών.

Μετά το τέλος της ιεροπραξίας ακολούθησε σύντομη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και λίγο αργότερα συμπόσιο σε γνωστό χώρο εστίασης της περιοχής, όπου ο θεσσαλονικιός συγγραφέας και ερευνητής Μιχάλης Καλόπουλος παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Μήτις-Αθηνά: η Ιστορία της Νοημοσύνης και το Οδυσσειακό Πνεύμα». Ο κ. Καλόπουλος επιχείρησε μία αναδρομή στις πέντε μυθολογικές περιόδους της ελληνικής κοσμοθέασης, επισημαίνοντας τους μηχανισμούς που οδήγησαν τη χώρα στη μετέπειτα παρακμή αλλά και τη σημερινή ηθική και πολιτισμική κατάπτωση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «ας επισημανθεί ότι η Φθινοπωρινή Ισημερία αποτελεί ένα από τα τέσσερα ημερολογιακά ορόσημα των Ελλήνων (μαζί με την εαρινή ισημερία και τα δύο ηλιοστάσια), καθώς η περίοδος αυτή σηματοδοτεί την «κυριαρχία» του Θεού Ηφαίστου και την κορύφωση των Ελευσινίων Μυστηρίων της Καθόδου και του Θανάτου. Δυστυχώς, στις ημέρες μας το θαυμαστό αυτό φαινόμενο περνά σχεδόν απαρατήρητο. Δεν είναι όμως τυχαίο που η ετήσια σεζόν ξεκινά τον Σεπτέμβρη. Είναι η ιδανικότερη εποχή για την έναρξη μιας νέας περιόδου ζωής, μιας νέας αρχής. Φέτος το φαινόμενο της φθινοπωρινής ισημερίας κορυφώθηκε στις 5:29 του πρωινού της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την επίσημη έναρξη του φθινοπώρου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass