«Μπλόκο» στην ενοικίαση προσωπικού στον Δήμο Αγιάς

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Κ. ΠΑΠΑ - ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 152 Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2022 21:00

Του Δημ. Κατσανάκη

«Φρένο» στην έναρξη συνεργασίας του Δήμου Αγιάς με ιδιωτική εταιρεία της Λάρισας για την

...ενοικίαση προσωπικού με σκοπό την κάλυψη αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών βάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Με απόφασή του ο ασκών καθήκοντα συντονιστή, Κώστας Παπάς, ακυρώνει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αγιάς με την οποία κατακυρώνει διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης των υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιωτική εταιρεία με το επιχείρημα ότι καταστρατηγούνται οι διαδικασίες για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού.
Κατά της απόφασης του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δήμος Αγιάς αποφάσισε να προσφύγει στην Επιτροπή του άρθρου 152, αφού προηγουμένως έχει ζητήσει από Λαρισαία δικηγόρο γνωμοδότηση, αλλά και τη νομική τεκμηρίωση για την κατάθεση της προσφυγής.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αυτό της επάρκειας προσωπικού, και η έκβασή της αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους υπόλοιπους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάποιοι από τους οποίους θεωρούν ότι η απόφαση του Δήμου Αγιάς μπορεί να δώσει λύσεις μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» για προσλήψεις προσωπικού. Συγκεκριμένα, στα τέλη του προηγούμενου μήνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγιάς ενέκρινε την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για τον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό και κατακύρωσε σε ιδιωτική εταιρεία της Λάρισας το έργο της παροχής υπηρεσιών υποστήριξης διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου με συνολική προσφερόμενη τιμή 176.400 ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι στη διαγωνιστική διαδικασία υποβλήθηκε μία προσφορά, η οποία έγινε αποδεκτή κατά την αξιολόγησή της, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται λόγος να προβλεφθεί προθεσμία για την άσκηση προδικαστικών προσφυγών.
Την απόφαση για την κατακύρωση του διαγωνισμού ακύρωσε τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, μετά από εισήγηση της διεύθυνσης Διοίκησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, ο ασκών καθήκοντα συντονιστή, Κώστας Παπάς, θεωρώντας ότι η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία των συγκεκριμένων υπηρεσιών, υποκρύπτει πρόσληψη προσωπικού, καθώς οι υπηρεσίες αφορούν την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και καταστρατηγούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο οι διατάξεις περί προσλήψεων.
«...Στην περίπτωση σύναψης συμβάσεων για την αντιμετώπιση πάγιων και διαρκών αναγκών καταστρατηγείται ο συνταγματικός κανόνας (άρθρο 103 του Συντάγματος) και το, σε συμφωνία με αυτόν, θεσπισθέν σύστημα πρόσληψης υπαλλήλων, αφού στην πραγματικότητα οι συμβάσεις αυτές υποκρύπτουν πρόσληψη προσωπικού» αναφέρει στην ακυρωτική του απόφαση ο συντονιστής και προσθέτει: «Περαιτέρω, δοθέντος ότι οι ανάγκες που ανακύπτουν από την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως οι τελευταίες καθορίζονται στον οργανισμό τους, είναι πάγιες και διαρκείς, αφού αποτελούν συνέπεια της συνήθους λειτουργικής δραστηριότητάς του, συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών που έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών που συνιστούν κύρια καταστατική αρμοδιότητα των ανωτέρω φορέων είναι μη νόμιμες».
Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται στη μελέτη της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγιάς για τη σκοπιμότητα της ανάθεσης παροχής υπηρεσιών σε ιδιωτική εταιρεία δηλώνοντας αδυναμία των δημοτικών υπηρεσιών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η γενική αναφορά σε «ελλιπές προσωπικό», δεν αποδεικνύεται, ούτε προκύπτει από κάπου ότι οι επίμαχες υπηρεσίες, η ανάγκη των οποίων δεν ανάκυψε αιφνιδίως, δεν ήταν δυνατό να εκτελεσθούν σταδιακά, με τον έγκαιρο και ορθό προγραμματισμό των υπηρεσιακών αναγκών, στο πλαίσιο της αρχής της αποτελεσματικότητας, που πρέπει να διέπει τη δράση των οργάνων του Δήμου».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, οι υπηρεσίες που χρειάζεται να παρέχει η ιδιωτική εταιρεία για την υποστήριξη των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου αφορούν την καθημερινή λειτουργία του Δήμου μεταξύ των οποίων η διακίνηση έντυπης και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, υπηρεσιακά θέματα προσωπικού, προγραμματισμός υπερωριακής απασχόλησης, σύνταξη προϋπολογισμού Διεύθυνσης, υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης, οργάνωση και προγραμματισμός αποκομιδής απορριμμάτων, οργάνωση αποθήκης χαρτικών, διαχείριση καυσίμων, προμήθεια φαρμακευτικού υλικού, καταγραφή τηλεφωνικών παραπόνων, διαχείριση και οργάνωση αιτημάτων πολιτών για τη χορήγηση αντιγράφων οικοδομικών Αδειών, μεταφορά φακέλων, ενέργειες αρχειοθέτησης, λειτουργία γυμναστηρίου και γηπέδων, διαχείριση αιτημάτων ομάδων, συλλόγων για χρήση του κλειστού γυμναστηρίου κ.λπ.

Ο ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ
Σχολιάζοντας την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, χαρακτήρισε απολύτως νόμιμη τη διαδικασία που ακολούθησε ο Δήμος και εξέφρασε τις ενστάσεις του για το επιχείρημα ότι «οι υπηρεσίες αποτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες....» που συνιστά και τη βάση της ακύρωσης.
«Προσωπικό συνεχίζει να φεύγει, προσλήψεις διοικητικού προσωπικού ως γνωστόν δεν γίνονται και τα παράλια βουλιάζουν από κόσμο. Πώς θα εξυπηρετήσουμε αυτόν τον κόσμο; Πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος και πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τόσο αυξημένες ανάγκες;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Αγιάς αιτιολογώντας την απόφασή του για τη συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία μέχρι να επιτραπεί στον Δήμο να προσλάβει προσωπικό.
Η συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία αφορά την παροχή όσων υπηρεσιών προαναφέρθηκαν από 12 εργαζόμενους. «Είναι ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής...» καταλήγει ο Αντώνης Γκουντάρας.Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ
Κατά της ακυρωτικής απόφασης η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προσφύγει στην Επιτροπή του άρθρου 152, δυνατότητα που παρέχεται να ασκήσει εντός προθεσμίας ενός μηνός από την έκδοση της απόφασης, δηλαδή μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το πρώτο βήμα έγινε την προηγούμενη Τετάρτη από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει σε Λαρισαία δικηγόρο την παροχή γνωμοδότησης σχετικά με την άσκηση ή όχι της προσφυγής.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass