Η Λάρισα αποφασίζει για τον Πύργο Χαροκόπου

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ - ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ: ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ…- ΜΗΝΥΜΑ Ν. ΓΑΜΒΡΟΥΛΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2022 15:07

Με απώτερο σκοπό τη συγκρότηση μετώπου για τη διεκδίκηση του Πύργου Χαροκόπου,

που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας, αφού μπλοκαριστεί ο πλειστηριασμός της Τράπεζας Πειραιώς για την εκποίησή του, συγκαλείται σήμερα στις 11 το πρωί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο στην οποία έχουν κληθεί βουλευτές, εκπρόσωποι αρχών και φορέων. Τη θλίψη της για τον πλειστηριασμό του Πύργου εξέφρασε με δήλωσή της η Λαρισαία βουλευτής Άννα Βαγενά, ενώ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας κάλεσε δήμαρχο, βουλευτές και περιφερειάρχη για κοινή δράση με στόχο την ένταξη του μνημείου σε προγράμματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα η κα Βαγενά σε γραπτή δήλωσή της αναφέρει: «Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτή την εξέλιξη και δηλώνω τη συμπαράστασή μου σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για τη διάσωση του Πύργου Χαροκόπου. Ο πύργος αυτός, σήμα κατατεθέν της πόλης μας, αποτελεί σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας για ολόκληρο τον νομό της Λάρισας.
Δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες του “Συλλόγου Φίλων Χαροκόπου”, των τοπικών φορέων, τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, αλλά και πολιτών από όλο τον νομό, καθώς και βουλευτών, όπως η συνάδελφος, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, με τις παρεμβάσεις της στη Βουλή και στο Υπουργείο Πολιτισμού, οι αρχές δεν ανταποκρίθηκαν και η διάσωση του Πύργου δεν επιτεύχθηκε. Συμβαίνει μάλιστα να έχω προσωπικές αναμνήσεις του Πύργου, από την παιδική μου ηλικία: Συγγενικό πρόσωπο έτυχε να είναι επιστάτης των κτημάτων Χαροκόπου. Θυμάμαι ακόμα την εντύπωση που μου είχε προξενήσει ένα τεράστιο πορτρέτο της Μελίνας Μερκούρη στην κεντρική σκάλα του Πύργου».ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Στο μεταξύ με τον Σύλλογο Φίλων Πύργου Χαροκόπου συναντήθηκαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης», Νίκος Γαμβρούλας και το στέλεχος Αλέξανδρος Ζουριδάκης, με σκοπό να συζητήσουν την εξέλιξη του πλειστηριασμού του Πύργου από την τράπεζα και να αναζητήσουν λύσεις.
Μετά το τέλος της συζήτησης, η «Ορμή Ανανέωσης» μέσω του επικεφαλής της Νίκου Γαμβρούλα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «... Καμία λύση δεν μπορεί πλέον να βρεθεί ερήμην της Τράπεζας Πειραιώς που έχει τον πρώτο λόγο. Αυτό σημαίνει πως α) είτε η τράπεζα θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό και εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενοι ο Πύργος θα αγοραστεί από κάποιον ιδιώτη β) είτε δεν θα υπάρξουν συμμετέχοντες στον πλειστηριασμό και ο Πύργος δεν θα αλλάξει χέρια γ) είτε η τράπεζα θα αποφασίσει πως δεν θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό και θα έρθει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τον Δήμο Λαρισαίων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πώς η Τράπεζα Πειραιώς (όπως και όλες οι τράπεζες στη χώρα) φέρουν τη λεγόμενη εταιρική κοινωνική ευθύνη. Μάλιστα, η Τράπεζα Πειραιώς στο site της, μεταξύ άλλων γράφει αυτούσια τα παρακάτω: «(Η τράπεζα) αναπτύσσει πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στη γενικότερη αναβάθμιση του βιοτικού και πολιτισμικού επιπέδου και στην προστασία του περιβάλλοντος ως αναγκαίου όρου για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου». Επίσης, στο site του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς αναγράφεται το εξής: «(Το ίδρυμα) υποστηρίζει τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας».
Επομένως, στο σημείο που φτάσαμε, η ίδια η τράπεζα έχοντας την κατάσταση στα χέρια της, θα πρέπει να δείξει την ευαισθησία της στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και να αποσύρει τον πλειστηριασμό, ερχόμενη σε απευθείας διαπραγμάτευση με τον Δήμο, αναλαμβάνοντας και η ίδια ένα μερίδιο από το οικονομικό βάρος που θα προκύψει. Καλούμε λοιπόν τον δήμαρχο, τους βουλευτές του Νομού, τον περιφερειάρχη και όποιον άλλον φορέα έχει τη δυνατότητα, να δράσουν και σαν μία γροθιά από κοινού όλοι οι φορείς να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή, επισημαίνοντας τη σημασία του μνημείου για την περιοχή μας. Ήδη βουλευτές του νομού έδρασαν και ανέδειξαν σημαντικά το θέμα.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει και θα πρέπει ο Δήμος να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων έστω και τώρα που τα πράγματα πήραν αυτήν την εξέλιξη.
Από εκεί και πέρα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το μνημείο μπορεί να ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν είναι όμως επί της παρούσης να συζητήσουμε για το αύριο. Χάσαμε το χθες, ας προλάβουμε το σήμερα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass