Στο Ματονέρι Καλαμπάκας ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2022 15:08

Τις εργασίες ανακατασκευής της κεραμοσκέπης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου,

στο Ματονέρι Καλαμπάκας, επιθεώρησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος. Ο Δεσπότης, συνοδευόμενος από τον ιερέα του χωριού, πατέρα Ιωάννη Κύργο, και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Κώστα Ρούστα, Σπύρο Ρούστα, Δημήτρη Κύργο και Κώστα Κόρκα, ξεναγήθηκε στον ναό και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020 με εργολάβο τον Χρήστο Παπαγιάννη, ο οποίος διαθέτει μεγάλη κατασκευαστική εμπειρία σε τέτοιες εργασίες.
Το κόστος μέχρι τώρα έχει καλυφθεί από χρήματα που δώρισε ο Σύλλογος, o οποίος χειρίζεται τα χρήματα από την υλοτόμηση του δάσους, ενώ τα χρήματα που συγκέντρωσε ο Σύλλογος του χωριού από το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, καθώς και από τον έρανο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ των απανταχού Ματονεριτών, θα κατευθυνθούν προς τον ίδιο σκοπό. Το χωριό, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, προσβλέπει και στην οικονομική ενίσχυση για την έγκαιρη (πριν τον χειμώνα) αποπεράτωση των εργασιών και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης του χωριού. Η πρώτη εκκλησία που λειτούργησε ως παλιό Μετόχι χτίστηκε το 1711. Στα κελιά που υπήρχαν διαβιούσαν μοναχοί, οι οποίοι στην πορεία των χρόνων μετακόμισαν στη Μονή Σταγιάδων. Στο τέμπλο του ναού αποδεικνύεται και η χρονολογία κατασκευής του. Το 1910 περίπου, τα κελιά των μοναχών γκρεμίστηκαν και ο χώρος λειτούργησε ως παλιό νεκροταφείο, στο οποίο θάβονταν οι μοναχοί, μαζί με το παλιό Μετόχι. Το 1960 περίπου, λόγω ανακατασκευής του δεύτερου ναού του χωριού, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Άγιος Νικόλαος λειτούργησε ως μητροπολιτικός ναός, στον οποίο ιερουργούσε ο ιερέας Στυλιανός Στράτος. Την περίοδο 1998-99 ο ναός, με εξαίρεση το παλιό Μετόχι, γκρεμίστηκε και ακριβώς δίπλα ανεγερθεί ο νέος ναός. Ο ναός εγκαινιάστηκε το 2000, κτήτωρ ήταν ο Κ. Μπούτος, ενώ τη (δωρεάν) μελέτη επίβλεψη έκανε ο αρχιτέκτων- μηχανικός, αείμνηστος Κώστας Ρόβας. Ο ναός εγκαινιάστηκε το 2000 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ. Ο ναός πανηγυρίζει στις 20 Μαΐου, ημέρα που τιμάται η μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, καθώς την ημέρα μνήμης της εορτής του Αγίου (6 Δεκεμβρίου) λόγω καιρικών συνθηκών η θρησκευτική εκδήλωση κρίνεται ανέφικτη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass