Επουλώνονται οι πληγές στο «Γενί Τζαμί»

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΜΙΝΑΡΕ - ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2022 20:25

Προχωρά η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το «Γενί Τζαμί» στη Λάρισα, από τον σεισμό του Μαρτίου του 2021, με τον ανάδοχο να «κλείνει τις πληγές» στο μνημείο για τη διάσωσή του.
Στο πλαίσιο των εργασιών, πραγματοποιείται η στήριξη του μιναρέ, για τις ανάγκες των οποίων προβλέπεται να απαγορευτεί η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στους δρόμους μπροστά από το μνημείο, την εβδομάδα από 12 έως και 16 Σεπτεμβρίου. Εξαρχής είχε προγραμματιστεί να γίνουν οι εργασίες στον μιναρέ το διάστημα από 5 έως 9 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά από έλεγχο του αναδόχου που έγινε προχθές στο έργο, με την επίβλεψη μηχανικών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, στις βάσεις της σκυροδέτησής του, διαπιστώθηκε ότι δεν ωρίμασαν (στέγνωσαν), ώστε να ξεκινήσει η επόμενη φάση αποκατάστασής του για την τοποθέτηση των μεταλλικών στοιχείων.
Ως εκ τούτου, ο ανάδοχος προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες παράτασης των εργασιών στον μιναρέ, καταθέτοντας παράλληλα αίτηση προς την Τροχαία Λάρισας, για διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους περιμετρικά του μνημείου, από 12 έως 16 Σεπτεμβρίου.
Να σημειώσουμε πως το κτίσμα του «Γενί Τζαμιού» παρουσίασε μετά τον σεισμό, διάχυτες μικρορηγματώσεις και στις τέσσερις πλευρές της τοιχοποιίας του, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Σημειώθηκαν πτώσεις κεράμων και επιχρισμάτων, ενώ στον μιναρέ παρατηρείται ρηγμάτωση περιμετρικά, στο ύψος της στέψης της τοιχοποιίας. Σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες διάνοιξης και καθαρισμού των ρηγματώσεων, τοποθέτηση σωληνίσκων, προετοιμασία για ενεμάτωση και τελείωμα επιχρισμάτων στο εξωτερικό λιθοδομών.
Ολοκληρώνονται οι ίδιες εργασίες εσωτερικά του κτιρίου, ενώ εκκρεμεί η αντιστήριξη του μιναρέ, με την τοποθέτηση μεταλλικών στοιχείων και υποστύλωσή του.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Επίσης, όπως πρώτη ανακοίνωσε η «Ε», έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, που υπέστησαν από τον σεισμό του Μαρτίου του 2021 και σε άλλα μνημεία της σεισμόπληκτης περιοχής. Υπενθυμίζουμε ότι υπογράφηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας οι συμβάσεις με ανάδοχους για τις εργασίες αποκατάστασης τριών ναών, του Αγίου Αντωνίου και της Αγίας Παρασκευής στον Τύρναβο και του Αγίου Νικολάου στην Αμυγδαλέα Λάρισας, ενώ εντός των ημερών προχωρούν και οι διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων με ανάδοχους για τα υπόλοιπα μνημεία.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass