«Θεραπευτική επανάσταση» στις αιματολογικές κακοήθειες

-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ -ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ «ΔΙΒΑΝΗ», Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2022 21:01

Της Λένας Κισσάβου
«Στη φαρέτρα μας έχουμε πλέον πολύ ισχυρά όπλα. Έχει γίνει μια επανάσταση στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας των αιματολογικών κακοηθειών, που αύξησε κατακόρυφα το προσδόκιμο ζωής…», τόνισε η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και

πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας Ιωάννα Καραβάνα, χθες, στο πλαίσιο της πρώτης διημερίδας που οργάνωσε η ΕΛΛΟΚ για τις αιματολογικές κακοήθειες, στο ξενοδοχείο «Διβάνη» στη Λάρισα.
Ειδικοί επιστήμονες μετέφεραν αισιόδοξα μηνύματα, για την εξέλιξη που έχει επιτευχθεί στον τομέα των αιματολογικών κακοηθειών, παρουσιάζοντας την ανατολή μιας νέας εποχής, όπου η επιστήμη έχει προχωρήσει σε σημαντικές κατακτήσεις με ραγδαίο ρυθμό, προς όφελος των ασθενών.
Για «καταιγιστικές αλλαγές στη διάγνωση και στη θεραπεία, στους αιματολογικούς καρκίνους» έκανε λόγο η πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) Μαρία Παγώνη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με την ανάπτυξη νέων υποδομών και την ενίσχυση υγειονομικού προσωπικού στις δημόσιες δομές.
Στη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο τομέα της υγείας, με έργα και εξοπλισμό σε δημόσιες δομές, αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Βασίλης Πινακάς, τονίζοντας την πίστη του στο δημόσιο σύστημα υγείας.
«Η Λάρισα έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό υγειονομικό πόλο» τόνισε σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα και την ανάγκη ενημέρωσης της κοινωνίας για τις επιστημονικές κατακτήσεις, όπως έγινε στη χθεσινή ημερίδα.
«Να περάσουμε ένα μήνυμα: Οι νεοπλασίες μπορούν να νικηθούν…» επισήμανε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γιώργος Αποστολίνας και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κων . Γιαννακόπουλο, το μέλος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κατερίνα Σακελλαρίου και την πρόεδρο της ΕΛΛΟΚ κ. Καίτη Αποστολίδου.
Να σημειωθεί ότι οι αιματολογικές κακοήθειες εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου το 10% όλων των νεοπλασιών, με τις λευχαιμίες, τα λεμφώματα και τα μυελώματα να είναι οι συχνότερες μορφές αιματολογικών κακοηθειών.
Ακολούθησαν οι εξής ομιλίες: «Λευχαιμία: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπευτικές επιλογές, επανένταξη» από τον Μιχάλη Διαμαντίδη αιματολόγο, επιμελητή Α΄ΕΣΥ διδάκτωρ ιατρικής ΑΠΘ, «Λεμφώματα: Νέες μορφές αντιμετώπισης» από την Άννα Βαρδή αιματολόγο Επιμελήτρια Α’ Αιματολογικό τμήμα και μονάδα μεταμόσχευσης ΓΝΘ Παπανικολάου, «Πολλαπλό μυέλωμα: τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται» από την Σωσάνα Δελήμπαση αιματολόγο διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού και οστών ΓΝΑ Ευαγγελισμός.
Η δεύτερη ενότητα της διημερίδας, αφορούσε το θέμα «Νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι των αιματολογικών κακοηθειών» με συντονιστές τους Αργύρη Συμεωνίδη καθηγητή Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Ιωάννα Σακελλάρη αιματολόγο, διευθύντρια ΕΣΥ στο ΓΝΘ “ Γ. Παπανικολάου”. Περιλάμβανε στις ακόλουθες εισηγήσεις: «Η εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών», Κώστας Σταματόπουλος αιματολόγος, διευθυντής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΙΝΕΒ-ΕΚΕΤΑ.
«Θεραπείες αιματολογικών κακοηθειών με λεμφοκύτταρα: Προκλήσεις και εμπόδια στην εφαρμογή», Γιώργος Βασιλόπουλος καθηγητής Παθολογίας-Αιματολογίας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Δεδομένα κλινικής πρακτικής στη χορήγηση CART λεμφοκυττάρων», Ελένη Γαβριηλάκη αιματολόγος, Αιμ/κή Κλινική στο ΓΝΘ “ Γ. Παπανικολάου ”. «Η συμβολή των κλινικών μελετών στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών», Παναγιώτης Παναγιωτίδης καθ. Αιματολογίας ΕΚΠΑ - Δ/ντής Αιμ/κής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ΕΚΠΑ, ΓΝ Λαϊκό.
Η ημερίδα χθες, έκλεισε με την ειδική ενότητα «Γιατρός για όλους», όπου μίλησαν η εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας Άννα Μαστοράκου, αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αχαΐας και ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, διδάκτωρ ΑΠΘ, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας “Ο Ιπποκράτης”.
Το πρόγραμμα της διημερίδας συνεχίζεται σήμερα από τις 9.30 το πρωί με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε δύο ενότητες που αφορούν στις αιματολογικές κακοήθειες σε παιδιά και εφήβους καθώς και στις πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών.
Σημειώνεται ότι η διημερίδα της ΕΛΛΟΚ, πραγματοποιείται με την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ιπποκράτης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass