«Οι ανισότητες οδηγούν στις αδικίες της υγείας»

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2022 16:23

Με μια σειρά από ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ολοκληρώθηκε η διημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για τις αιματολογικές κακοήθειες με τίτλο «Προς μια νέα εποχή διάγνωσης και θεραπείας» που διοργανώθηκε στη Λάρισα. Ιδιαίτερη σημασία στο θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων έδωσε ο κ. Θάνος Μυλωνέρος (ειδικός στη δημόσια υγεία και στα συστήματα υγείας, συνεργάτης του κέντρου αριστείας για την ποιότητα στη φροντίδα του ΠΟΥ), ο οποίος μιλώντας στην «Ε» ανέφερε πως «μία από τις βασικότερες αιτίες για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο του καρκίνου, αλλά και όλων των ασθενειών, είναι οι κοινωνικές ανισότητες. Μπορούμε να βρούμε κοινωνικές ανισότητες σε μορφή γεωγραφικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στις πόλεις είναι καλύτερη από την επαρχία. Αυτό είναι μια μορφή κοινωνικής ανισότητας, καθώς μπορεί να έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα, αλλά de facto κάποιοι έχουν έναν αποκλεισμό». Συμπλήρωσε πως «Όταν κάποιος λόγω μη πρόσβασης αναγκάζεται να πληρώνει από το εισόδημα του νοικοκυριού, αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο ένα ήδη φτωχοποιημένο νοικοκυριό. Στην ουσία βλέπουμε πως υπάρχει ένα εύρος ανισοτήτων που σταδιακά γίνονται οι λεγόμενες αδικίες της υγείας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ανισότητες «που θα μπορούσαν να επιλυθούν με παρεμβάσεις πολιτικής και κοινωνικής φύσεως, συστημικές και ούτω καθεξής. Δεν είναι κάτι που δεν λύνεται». Επίσης, ανάφερε πως «δεν πρέπει να βλέπουμε την υγεία μόνο ως περίθαλψη, αλλά να κοιτάξουμε τους ανθρώπους και όχι την ασθένεια ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, ως αυθύπαρκτες οντότητες» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως «η αποσύνδεσή τους από το σύνολο έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αναπτύχθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες ενότητες. Ενδεικτικά στην ενότητα «Κακοήθειες σε παιδιά και εφήβους» συντονιστές ήταν η κα Μαρία Θεοδωρίδου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Ασθενών με Καρκίνο και ο κ. Αντ. Καττάμης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το «Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας από τον κ. Καττάμη, οι ιδιαιτερότητες και η αντιμετώπιση της ασθένειας σε παιδιά από τον κ. Αθ. Τραγιαννίδη, αν. καθηγητή ογκολογίας Α.Π.Θ. και για το πώς μιλάμε σε παιδιά και τους εφήβους από την ψυχολόγο, κ. Χρύσα Καρακάνα. Η επόμενη ενότητα αφορούσε στις «Πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιματολογικών καρκίνων» με συντονιστές την αιματολόγο, διευθύντρια ΕΣΥ Αιματολογικής Κλινικής, ΑΝΘ «Θεαγένειο» κ. Ειρήνη Κατωδρύτου και τον Γ. Καπετανάκη, γραμματέα της ΕΛΛΟΚ και προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας. Για το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου μίλησε η κα Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, ενώ για την αιματολογική περίθαλψη στην Ελλάδα μίλησε η κα Ελένη Μπουρονίκου, διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΓΝ Λάρισας. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μίλησε η κα Χριστίνα Καρκαμάνη, μέλος της Ομάδας Ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, η κα Σοφία Πασχαλούδη και η κα Ελένη Τσιάνα, μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, η κα Μαρία Τσιαούση, μέλος της Ομάδας Ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, η κα Αλεξ. Χαραλαμπίδου, αντιπρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και ο κ. Απ. Χαριτωνίδης, ταμίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass