Σύντομες ειδήσεις

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2022 12:00

Ξεκινά το Σχολείο Αστρονομίας Λάρισας
ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά θα λειτουργήσει το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κοιν.Σ.Επ. «Έναστρον» και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, Σχολείο Αστρονομίας στη Λάρισα.


Ο κύκλος σπουδών είναι τρία έτη και περιλαμβάνει μαθήματα αστρονομίας, αστροφυσικής και κοσμολογίας, τα οποία παρουσιάζονται με τρόπο απλό και κατανοητό, ώστε να γίνουν προσιτά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Στόχος του Σχολείου Αστρονομίας είναι μπορούν να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν στον νυχτερινό ουρανό τους αστερισμούς, τα περισσότερα αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος και άλλα απομακρυσμένα ουράνια σώματα, τα οποία είναι ορατά μόνο με τηλεσκόπιο.
Επίσης, εξοικειώνονται πλήρως με τις βασικές έννοιες των παραπάνω επιστημών, ενώ είναι σε θέση να παρακολουθούν και να αντιλαμβάνονται τις επιστημονικές εξελίξεις και ανακαλύψεις, οι οποίες ανακοινώνονται σε σχεδόν καθημερινή βάση.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου Αστρονομίας συμμετέχουν ενεργά, εφόσον το επιθυμούν, στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αστρονομίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Γαλλικό Ινστιτούτο και σε άλλα σημεία της Λάρισας, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις της Κοιν.Σ.Επ. «Έναστρον». Επίσης, εγγράφονται, εφόσον το επιθυμούν, εντελώς δωρεάν, στη Λέσχη Εξερευνητών του Έναστρου Ουρανού «Τα Πεφταστέρια». Ακόμη έχουν πλήρη πρόσβαση στην επιστημονική βιβλιοθήκη του Σχολείου Αστρονομίας, από την οποία μπορούν να δανείζονται βιβλία καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους.
Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα, πραγματοποιούνται παρατηρήσεις με τηλεσκόπια τόσο των αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού όσο και του Ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Με την ολοκλήρωση της φοίτησης βραβεύονται με ένα τηλεσκόπιο.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και διεξάγονται κάθε Σάββατο από 16:00-17:30 για την 1η τάξη,17:45-19:15 για τη 2η τάξη και από 19:30-21:00 για την 3η τάξη.
Επίσης, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης όλου του εκπαιδευτικού προγράμματος με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας (μέσω διαδικτύου). Στην περίπτωση αυτήν απαιτείται μία καλής ποιότητας σύνδεση στο διαδίκτυο, Η/Υ με κάμερα, ηχεία ή ακουστικά και μικρόφωνο. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.enaastron.org και στο τηλέφωνο 6983-512.219.
Εγγραφές με μήνυμα στο info@enastron.org.

 

Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

Το βιβλίο της Σύγχρονης Εποχής «1922 Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», θα παρουσιαστεί στη Γιάννουλη, σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στην πλατεία Μικρασιατών. Την παρουσίαση θα κάνει η Γεωργία Καπέτη μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή. Συμμετέχει και η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Γιάννουλης.

Ημερίδα για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου
Η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας διοργανώνει ημερίδα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με θέμα «Προοπτική ανάπτυξης του πολιτικού αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου και η επίδρασή του στην Κεντρική Ελλάδα».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλμυρού (Αεροπόρου Αριστοφάνους Παππά 2).
Η ημερίδα έχει υβριδικό χαρακτήρα, καθώς θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία ομιλητών και κοινού, αλλά και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση και δυνατότητα παρακολούθησης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς και ομιλίες από τους:
- Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.
- Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
- Κων. Αγοραστό, περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
- Αθαν. Νασιακόπουλο, πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
- Θεόδωρο Κροκίδα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της EXPRESS, με θέμα «Ο ρόλος των αερομεταφορών στην τουριστική ανάπτυξη της Κεντρικής Ελλάδας».
- Θέκλα Καμμένου, με θέμα «Ανάλυση προφίλ πελατών του πολιτικού αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου».
-Αθανάσιο Κασιώρα, αερολιμενικό με θέμα «Λειτουργία και εξέλιξη του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου».

 

Πανήγυρη  Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης στο Πουρνάρι

Θρησκευτική πανήγυρη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Πουρνάρι, προς τιμήν των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης.
Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 6:00 το απόγευμα θα τελεστεί ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία. Την Κυριακή πρωί, πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα στις 6:00 θα γίνει η υποδοχή του τιμίου λειψάνου των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης, μεθέορτος Εσπερινός και Παράκληση (θα διαβαστούν οι ευχές του Αγίου Κυπριανού).
Το λείψανο θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου.

 

Αποχή εκπαιδευτικών από «Ενδοσχολικούς Συντονιστές»

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της για στήριξη των κινητοποιήσεων των Ομοσπονδιών μελών της, ανταποκρίνεται στο
αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.), και αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας-αποχής των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τον ορισμό «Ενδοσχολικός Συντονιστής», την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Ενδοσχολικών Συντονιστών, καθώς και απεργία - αποχή από κάθε καθήκον, που σχετίζεται με τον ορισμό «Παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Παιδαγωγικών Συμβούλων – Μεντόρων.

 

Συνέλευση περιστεράδων

Γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Περιστεράδων Λάρισας την Τρίτη 4 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο καφέ του Χρήστου Καρατσιβούδη στην οδό Καρδίτσης 205.

 

Εκδήλωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
TO ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Μετά από δύο και πλέον χρόνια αναστολής (...λόγω των μέτρων προστασίας από τον Covid-19) των συναντήσεων της Σχολής Γονέων της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, επαναρχίζουν οι ενημερωτικές συναντήσεις της.
Έτσι, μεθαύριο Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συνάντηση με το επίκαιρο θέμα: «Λέμε ΝΑΙ στο διαδίκτυο, αλλά με ασφάλεια». Προσκεκλημένοι σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση είναι ο αρχιφύλακας κ. Απόστολος Καψάλης και η ανθυπαστυνόμος κ. Άννα Καραμπάση.
Σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Νεότητος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος επισημαίνεται: «Σερφάροντας» σ’ έναν πλουραλιστικό αλλά συνάμα επικίνδυνο κόσμο πληροφορίας, ενημέρωσης και διασκέδασης, χρειαζόμαστε δικλείδες ασφαλείας προκειμένου η γνώση, η χαρά και το παιχνίδι να πραγματώνονται με ασφάλεια και προστασία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass