Τα Φάρσαλα αγκάλιασαν το σκάκι

ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 5ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΓΙΟΡΤΗΣ ΧΑΛΒΑ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2022 21:49

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Σκακιστές από όλη την Ελλάδα αναμένεται να κατακλύσουν το τριήμερο από 7 έως 9 Οκτωβρίου τα Φάρσαλα και τις γύρω περιοχές συμμετέχοντας στο 5ο Τουρνουά Σκάκι, που διοργανώνεται στην πόλη από τον Σκακιστικό Σύλλογο Φαρσάλων και τον ΟΠΑΚΠΑ

Δήμου Φαρσάλων, ως συνέχεια των εκδηλώσεων της Γιορτής Χαλβά. Συνολικά 128 παίκτες - σκακιστές μαζί με τις οικογένειές τους θα βρεθούν για τρεις μέρες στα Φάρσαλα και στις γειτονικές περιοχές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική οικονομία.
Ο Δήμος Δερέκας, πρόεδρος της Σκακιστικής Λέσχης Φαρσάλων, αναλύει την πορεία του Συλλόγου στον χρόνο και εξηγεί τη δικιά του εμπλοκή στα σκακιστικά δρώμενα. Επισημαίνει την αυξανόμενη παρουσία των σκακιστών στον Σύλλογο, τη διοργάνωση του τουρνουά και τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου. Επίσης σημειώνει τη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στους κατοίκους των Φαρσάλων, τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους, να μάθουν και να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους πραγματοποιώντας κινήσεις πάνω στη σκακιέρα κάνοντας εγγραφή στον Σύλλογο.
Πότε ξεκίνησε ο Σκακιστικός Σύλλογος Φαρσάλων;
O Σκακιστικός Σύλλογος ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80, αλλά μετά την πάροδο 15 ετών, ατόνησε. Το 2013 ο Δημήτρης Λούκας με τον αείμνηστο Ηλία Παγούνη επαναδραστηριοποίησαν τις ακαδημίες έχοντας τη συμπαράσταση και τη βοήθεια δύο μελών των Ενεργών Πολιτών Φαρσάλων, της Σώσης Βακούλα και του Κώστα Γκουντούλα. Τότε άρχισα να λαμβάνω εγώ κάποιες οργανωτικές πρωτοβουλίες μαζί με τα παλιά μέλη του Συλλόγου και το 2016 ανέλαβα έφορος σκακιστικού τμήματος του Γυμναστικού Συλλόγου Φαρσάλων. Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε το γνωστό και καθιερωμένο πλέον σε όλη την επικράτεια Τουρνουά της “Γιορτής Χαλβά”. Λόγω όμως αναστολής λειτουργίας του Γυμναστικού Συλλόγου Φαρσάλων (Γ.Σ. Φαρσάλων), συστήσαμε άμεσα, νέο σύλλογο με την ονομασία Σκακιστική Λέσχη Φαρσάλων, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια των προηγούμενων συλλόγων.
Πόσα μέλη αριθμεί;
Επισήμως η Σκακιστική Λέσχη Φαρσάλων έχει 45 ενεργά και ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη (σκακιστές, γονείς και φίλοι), αλλά θα πρέπει να προσθέσουμε τα παιδιά των ακαδημιών που είναι περίπου 60. Το αξιοσημείωτο όμως, είναι ότι έχουμε πάρα πολλά κορίτσια. Η αναλογία είναι 55-45 υπέρ των κοριτσιών, είναι κάτι σπάνιο για σκακιστικούς συλλόγους στην Ελλάδα.
Ποιες οι ηλικίες των μελών;
Οι ηλικίες ξεκινούν από 4 έως 72 ετών. Το σκάκι βοηθάει τα παιδιά στην ανάπτυξη της φαντασίας, της μεθοδικότητας, της αυτοσυγκέντρωσης, της δημιουργικότητας και της ευφυΐας. Ξεκινάμε με το τμήμα Junior, όπου τα νήπια μαθαίνουν να αγαπούν το υπέροχο παιχνίδι με ευγενή άμιλλα και σεβασμό στον αντίπαλο. Αγωνιστικό σκάκι αρχίζουν να μαθαίνουν και να παίζουν από την ηλικία των 7-8 ετών έως το Λύκειο. Υπάρχουν επίσης τμήματα ενηλίκων (αρχαρίων και προχωρημένων).
Βλέπουμε ότι η πόλη των Φαρσάλων έχει μπει στον σκακιστικό χάρτη, ποια η συμμετοχή στο τουρνουά;
Φέτος από 7 έως 9 Οκτωβρίου διοργανώνουμε το “5ο Τουρνουά Σκάκι Γιορτής Χαλβά” (το μεταφέραμε χρονικά από την ομώνυμη γιορτή της πόλης επειδή οι σκακιστές δεν έβρισκαν χώρο διαμονής), με ρεκόρ συμμετοχών, αλλά και δυναμικότητας. Φτάσαμε στο ανώτατο όριο των 128 παικτών, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους θα κάνουν για τρεις ημέρες τα Φάρσαλα σκακιστική πρωτεύουσα της χώρας. Για πρώτη φορά θα έχουμε συμμετοχές 5 Fide Master, αλλά και αρκετών Πρωταθλητών και Πρωταθλητριών από τις νεανικές κατηγορίες δηλαδή από παιδιά που ήδη απαρτίζουν τις Εθνικές Ομάδες και μας εκπροσωπούν στα Παγκόσμια  και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Πολύ μεγάλη βοήθεια στη διοργάνωση έχουμε από τον Δήμο Φαρσάλων, αλλά και από τους τρεις χορηγούς μας, την Κατασκευαστική Ευάγγελος Δρόσος, την Κρούστα Χρήστος Τσαπραΐλης και τον Χαλβά Αρχοντή.
Τι περιμένετε από τον Σύλλογο τα επόμενα χρόνια;
Μέχρι τώρα το «σχέδιο» πήγε αρκετά καλά, βγήκε ήδη μία Πρωταθλήτρια Ελλάδος από τα Φάρσαλα. Στις ακαδημίες έχουμε παιδιά με ταλέντο και όρεξη, οπότε ελπίζουμε να έχουμε και άλλες διακρίσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο. Ο στόχος είναι η ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη των ακαδημιών. Μας κάνει πολύ αισιόδοξους για το μέλλον το γεγονός ότι οι οικογένειες, οι επαγγελματίες και οι Αρχές της πόλης έχουν «αγκαλιάσει» τον Σκακιστικό Σύλλογο Φαρσάλων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass