Φορολογικές ελαφρύνσεις σε μέλη Συνεταιρισμών-συμβολαιακής γεωργίας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2022 21:02

Για το φορολογικό κίνητρο μείωσης του φόρου των αγροτών με τον

Ν. 4935/2022 κατά 50% ή 30% και ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και παραγωγούς συμβολαιακής γεωργίας, ενημερώθηκαν όσοι συμμετείχαν σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου το βράδυ του Σαββάτου.
Κάλεσμα στους αγρότες να εγγραφούν στον Συνεταιρισμό απηύθυνε ο πρόεδρος Γιάννης Κουκούτσης, με αφορμή και τα φορολογικά κίνητρα του νέου νόμου. Σχολιάζοντας δε, την επιθυμία και άλλων αγροτών της περιοχής να ενημερωθούν για τον νέο νόμο και που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, δεσμεύτηκε για τη διοργάνωση μιας νέας εκδήλωσης, αυτήν τη φορά με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ και με την παρουσία ομιλητή από την πρωτεύουσα. «Μέχρι τότε, θα έχουν διευκρινιστεί και κάποια εκκρεμή ζητήματα του νόμου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Ζυγγελόπουλος, ορκωτός λογιστής και οι λογιστές του Συνεταιρισμού Αλεξάνδρα Ρώσση – Λιακούλη και Ελπίδα Ζιούρκα - Σουφλιά. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, «δικαιούχοι του κινήτρου της απαλλαγής κατά 50% επί του φόρου εισοδήματος από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας του άρθρου 15 του Ν. 4935/2022 είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την 31η/12 του έτους για το οποίο χορηγείται η απαλλαγή. Η απαλλαγή χορηγείται στους παραπάνω αγρότες, οι οποίοι παράγουν προϊόντα με εξαίρεση τα προϊόντα αλιείας (θαλάσσιας αλιείας, σπογγαλιείας, οστρακαλιείας, αλιείας εσωτερικών υδάτων) και α) είτε είναι μέλη νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων και προμηθεύουν αυτό με το 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους.
β) Είτε πωλούν στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας το 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους.
Παραγωγοί δικαιούχοι του κινήτρου της απαλλαγής κατά ποσοστό 30% επί του φόρου εισοδήματος από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 4935/2022 (συνεργασία προσώπων), είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οντότητες που παράγουν προϊόντα. Η απαλλαγή χορηγείται εφόσον πωλούν στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας το 40% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους.
Για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου απαιτείται η σύναψη τουλάχιστον μίας σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας ανά προϊόν ή παρεμφερή προϊόντα, με την οποία ο παραγωγός δεσμεύεται για την πώληση ποσοτήτων ίσων με το 40% τουλάχιστον. Το κίνητρο του παρόντος άρθρου παρέχεται για μέχρι εννέα φορολογικά έτη, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος εντός του οποίου συνάπτεται η σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας. Τo συνολικό φορολογικό όφελος από την εφαρμογή του κινήτρου, για τα έτη εφαρμογής του, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 125.000 ευρώ.                   

Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass