Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2022 15:04

Εξόρμηση στον ελληνισμό της Αλβανίας

Η Ιστορική Λαογραφική Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες»

οργανώνει εκδρομή «Στους δρόμους του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού», στην Αλβανία, το χρονικό διάστημα 28 με 30 Οκτωβρίου. Στάσεις της διαδρομής θα είναι το Στρατιωτικό Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του 1940-41 στο χωριό Βουλιαράτες, ελληνόφωνα χωριά της Δρόπολης, το Αργυρόκαστρο, το Τεπελένι, τα ελληνικά χωριά του Βούρκου κ.ά. Πληροφορίες στην κ. Ιωάννα Σκενδερίδου, 6974-930.467.

 

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους
ΑΦΕΘΗΚΕ Ο 33ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες μετά την απολογία του στον Ανακριτή ο 33χρονος Λαρισαίος που συνελήφθη κατηγορούμενος για αρπαγή. Όπως είναι γνωστό, ο 33χρονος συνελήφθη έπειτα από καταγγελία της 41χρονης πρώην συντρόφου του, καθώς προχθές τα ξημερώματα, ενώ πήγαινε οδικώς στην εργασία της, εκείνος της έκλεισε τον δρόμο με το δικό του αυτοκίνητο και με χρήση βίας τη μετέφερε σε άγνωστη τοποθεσία προκειμένου να τη μεταπείσει επειδή του ζήτησε να χωρίσουν. Στον 33χρονο επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα.

 

Εκδήλωση στα Φάρσαλα για τον καρκίνο μαστού

Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ Φαρσάλων στο πλαίσιο του μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, διοργανώνει εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων στις 25/10/22 και ώρα 19.00 με θέμα: Σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού και τους γυναικολογικούς καρκίνους. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι ο κ. Απόστολος Ζαβός γυναικολόγος - χειρούργος Μαστού, ο κ. Γιώργος Κοντόπουλος ΜD-MSc μαιευτήρας χειρούργος γυναικολόγος και η κ. Φωτεινή Πιτσιάβα μαία Κ.Υ. Φαρσάλων.


Εκδήλωση για την καρδιά
ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

H Προσκοπική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας σε συνεργασία με το 2ο Σύστημα Προσκόπων Φαρσάλων και τον Εμπορικό Επιχειρηματικό Σύλλογο Επαρχίας Φαρσάλων, στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς», διοργανώνουν βιωματική-ενημερωτική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από εκπαιδευτές διασώστες την Κυριακή από τις 10:00-14:00 στην Κεντρική πλατεία της πόλης των Φαρσάλων. Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, στοχεύει στη βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με τη βελτίωση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ). Στόχος της δράσης είναι η εκπαίδευση των πολιτών πάνω σε θέματα καρδιακής ανακοπής και καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης μιας τόσο απλής διαδικασίας, που, όμως, μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει.

 

Χειμερινό σχολείο για φοιτητές
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιακή Συμμαχία «INVEST/INVEST-European University Alliance» οργανώνει για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου το χειμερινό σχολείο «INVEST 2022 Winter School» με τίτλο «Potential of Sustainable Tourism in Community Development», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 1η με 28 Νοεμβρίου 2022. Το χειμερινό σχολείο (Winter School) έχει την εξής δομή: περίοδο τριών εβδομάδων (1-20/10/2022) που περιλαμβάνει προκαταρκτικές εργασίες και προπαρασκευαστικές διαλέξεις (παρέχονται εξ αποστάσεως με ασύγχρονο τρόπο) και περίοδο μίας εβδομάδας, όπου το εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί στη Νίτρα της Σλοβακίας (21-28/10/2022).
Το «INVEST 2022 Winter School» προσφέρει στους φοιτητές ευκαιρίες για:
- Να συνεργαστούν σε διαπολιτισμικό πλαίσιο με συνομηλίκους από άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός βιώσιμου σχεδίου μιας πραγματικής τουριστικής επιχείρησης σε αληθινές συνθήκες.
- Να εξοικειωθούν με ζητήματα βιωσιμότητας, τόσο από την περιβαλλοντική όσο και από την οικονομική και κοινωνικο-πολιτιστική πλευρά του θέματος.
- Να συναντηθούν και αλληλεπιδράσουν με εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της χάραξης πολιτικής.
- Να αποκτήσουν και καλλιεργήσουν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες με μεθόδους μικτής μάθησης.
- Να παρουσιάσουν την ιδέα τους σε κοινό, να μάθουν για τη Σλοβακία, τον πολιτισμό, την κουζίνα, τη φιλοξενία και την περιφερειακή της ανάπτυξη και, τέλος, να αποκτήσουν 5 μονάδες ECTS.
Όλες οι δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και της διαμονής, καλύπτονται από το Πρόγραμμα Erasmus+ και το έργο INVEST. Εγγραφές μέχρι 21/10/2022 στην online φόρμα εγγραφής (https://www.invest-alliance.eu/en/Home/FormRegistration?code=3).
Για πληροφορίες ή ερωτήσεις, επικοινωνήστε με τον συντονιστή του Winter School για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Κυριατζή Βασίλη (kyriatzis@uth.gr).

 

Ημερίδα για εφαρμογές της έρευνας στα ψυχανθή
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ημερίδα για εφαρμογές της έρευνας στα ψυχανθή θα πραγματοποιηθεί στον συνεδριακό χώρο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη Λάρισα σήμερα Πέμπτη 13 Οκτωβρίου από τις 10:00 έως τις 13:00. Η ημερίδα θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις από μέλη των ερευνητικών ομάδων από τον επιστημονικό και τον επιχειρηματικό χώρο με υψηλή ειδίκευση και εμπειρία στη μελέτη των ψυχανθών.
Στην ημερίδα θα αναδειχθούν θέματα όπως:
* Σημασία των βελτιωμένων ποικιλιών και του περιβάλλοντος καλλιέργειας στην αύξηση των αποδόσεων και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων στα όσπρια και κτηνοτροφικά ψυχανθή.
* Παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο βρασμού των οσπρίων.
* Συμβολή της τεχνολογίας του DNA στη βελτίωση των οσπρίων.
* Αντιδιατροφικοί παράγοντες καρποδοτικών ψυχανθών: Η σημασία τους στη θρεπτική αξία των ζωοτροφών.
* Θεωρία και πράξη της χρήσης κτηνοτροφικών ψυχανθών στη διατροφή των ζώων.
* Οικονομικότητα της παραγωγής κτηνοτροφικών ψυχανθών και της αξιοποίησής τους στην προβατοτροφία.
Όλα τα παραπάνω μελετήθηκαν διεξοδικά τα 4 τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των Εθνικών Ερευνητικών Προγραμμάτων, LENSBREED και LEGUMES4PROTEIN. Η χρηματοδότησή τους προήρθε από τη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» της Παρέμβασης ΙΙ-Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς, ενώ για την υλοποίησή τους συνεργάστηκαν 13 ερευνητικοί και επιχειρηματικοί φορείς από όλη την Ελλάδα. Τα δύο έργα έχουν συμπεριληφθεί ανάμεσα στις σημαντικότερες ερευνητικές δράσεις για τα ψυχανθή σε όλη την Ευρώπη. Μετά από τις παρουσιάσεις θα διοργανωθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που θα δώσει την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να αλληλεπιδράσουν εκπρόσωποι καλλιεργητών, επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα, ερευνητές και εκπρόσωποι κρατικών φορέων. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και ανοιχτή στο κοινό, τηρουμένων των απαραίτητων μέτρων για την επιδημία του κορονοϊού.

 

 Οι έλεγχοι για την ανίχνευση κορονοϊού

Το σημερινό πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση κορονοϊού στη Λάρισα έχει ως εξής:
09:00-15:00, στο Δημαρχείο Λάρισας.
09:00-20:00, στον ΟΣΕ Λάρισας.
09:00-15:00, στον Μύλο του Παππά.
09:00-12:00, στο Δημαρχείο Νίκαιας.
09:00-12:00, στο Δημαρχείο Τυρνάβου.
12:30-14:30, στο Δημαρχείο Αμπελώνα.


Μνημόσυνο για κεκοιμημένους συνταξιούχους του δημοσίου

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων συνταξιούχων του δημοσίου θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Λάρισας, μεθαύριο Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.
Ο καφές θα δοθεί στο κέντρο «Φρούριο».

 

Συνέδριο για τον εναλλακτικό τουρισμό
ΣΤΟ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ

Ξεκινά σήμερα Πέμπτη 9.45 π.μ. στο Μορφοβούνι διήμερο Συνέδριο, με θέμα «Εναλλακτικός και Βιώσιμος Τουρισμός στη Θεσσαλία». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκ μέρους της Κυβέρνησης θα είναι ο υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ η κ. Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Τουρισμού, αν και θα βρίσκεται εκτός Ελλάδος, θα συμμετέχει διαδικτυακά, καθώς και η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Γκερέκου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ δήλωσαν συμμετοχή και θα συμμετέχουν πολλοί δήμαρχοι από τη Θεσσαλία και άλλους Δήμους της χώρας. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ελληνογερμανική Συνέλευση και ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσουν Έλληνες και Γερμανοί εισηγητές με φυσική παρουσία. Ταυτόχρονα θα μεταδίδεται απευθείας διαδικτυακά, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για μετάφραση στην Ελληνική και Γερμανική γλώσσα, από μεταφραστές που υπάρχουν στον χώρο. Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδειχθεί η Θεσσαλία ως προορισμός ανάπτυξης ποικίλων μορφών εναλλακτικού Τουρισμού, ενώ, παράλληλα, οι οργανωτές στοχεύουν στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών στον τομέα του θεματικού Τουρισμού. Ειδικοί του εναλλακτικού τουρισμού θα ενημερώσουν για την τουριστική ταυτότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα παρουσιάσουν νέες ιδέες και τάσεις, για συγκεκριμένες θεματικές μορφές τουρισμού, όπως περιπατητικός, ορειβατικός, καταδυτικός και ποδηλατικός τουρισμός. Έχουν προγραμματιστεί θεματικά εργαστήρια, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για στοχευμένους τρόπους προώθησης των εναλλακτικών και βιώσιμων μορφών τουρισμού. Στη θεματική των workshops θα είναι και αναφορά στο πρότυπα ποιότητας και κατάρτισης, καθώς και στις καινοτόμες και βιώσιμες τουριστικές προτάσεις που ανταποκρίνονται στις νέες ταξιδιωτικές προτιμήσεις των επισκεπτών.

 

Ασέλγησε σε 50χρονο με νοητική υστέρηση
ΕΡΗΜΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕ 20ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ - ΚΑΘΕΙΡΞΗ 12 ΕΤΩΝ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΜΟΔ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ποινή κάθειρξης 12 ετών, και μάλιστα χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, ερήμην σε έναν 20χρονο που κατηγορήθηκε για κατάχρηση ανίκανου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη από δύο δράστες που ενεργούσαν από κοινού. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2019, ο 20χρονος υπήκοος Βουλγαρίας μαζί με έναν 12χρονο Ρομά ασέλγησαν, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο κατηγορητήριο, σε βάρος του 50χρονου ο οποίος, λόγω νοητικής υστέρησης, αδυνατούσε να αντισταθεί. Όλα συνέβησαν σε δημόσιο χώρο απόμερης περιοχής κωμόπολης της Μαγνησίας, όπου ζούσαν δράστες και θύμα. Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας χθες, ο 50χρονος «περιέγραψε», όσο ήταν δυνατόν λόγω της κατάστασής του, τα γεγονότα εκείνου του απογεύματος, ενώ κατέθεσε επίσης και το ζευγάρι των ηλικιωμένων που φροντίζει τον 50χρονο άνδρα εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς δεν ζούνε πλέον οι γονείς του. Τέλος, κατέθεσε και αστυνομικός της Μαγνησίας, με αφορμή και τη σύλληψη τότε του 20χρονου, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μία χρυσή αλυσίδα που είχαν αφαιρέσει από τον 50χρονο μετά τις ασελγείς πράξεις. Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του 20χρονου όπως κατηγορείται, ενώ ο ανήλικος Ρομά δεν παραπέμφθηκε - καθότι ανήλικος. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία τον κατηγορούμενο, ενώ ένας δικαστής και ένας ένορκος πρότειναν την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών. Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ δεν παρέστησαν συνήγοροι από καμία πλευρά. Ο 20χρονος ωστόσο έχει εξαφανιστεί από τη χώρα, όπως τονίστηκε χθες στο Δικαστήριο, μετά την επιβολή των περιοριστικών όρων όταν συνελήφθη, με αποτέλεσμα ούτε και χθες να εμφανιστεί ενώπιον του ΜΟΔ Λάρισας και να δικαστεί ερήμην. Να σημειωθεί επίσης ότι η δίκη είχε αναβληθεί στο παρελθόν προκειμένου να εμφανιστεί ο πατέρας του κατηγορούμενου που ήταν μάλιστα μάρτυρας, αλλά αυτό τελικά δεν συνέβη ούτε και χθες.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass