Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου σκορπώντας … άμμο στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2014 11:21 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:46

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

 

Το θέμα της παράνομης αμμοληψίας στον Τιταρήσιο (Ξηριά) ποταμό, στην περιοχή Δαμασίου αυτή τη φορά επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από καταγγελίες κατοίκων του Δαμασίου ότι το τελευταίο διάστημα ιδιώτης και μάλιστα με άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της  Περιφέρειας, μεταφέρει άμμο με φορτηγά από την κοίτη του ποταμού, σε ιδιωτική έκταση έξω από τον Αμπελώνα.

Άμεση ήταν η αντίδραση των πολιτών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που έχει στα χέρια της η αστυνομία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και η δημοτική αρχή, πράγματι δόθηκε άδεια σε ιδιώτη να μεταφέρει φερτά υλικά του χείμαρρου Γαλογάβρα που διέρχεται το Δαμάσι και πέφτει στον Τιταρήσιο.

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΡΟΝΤΟΥΛΗ

Μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, η «Δράση Πολιτών» με επικεφαλής τον κ. Στέλιο Ροντούλη ασχολήθηκε με το ζήτημα των αμμοληψιών στον Τιταρήσιο ποταμό, κοντά στη γέφυρα του Δαμασίου.

  Έτσι, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, κ. Στέλιος Ροντούλης,  (σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου), ήρθε ταχύτατα σε προσωπική επαφή με τον διευθυντή Τεχνικών Έργων  της Π.Ε Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ.  Χρ. Λυτροκάπη, από τον οποίο και πληροφορήθηκε ότι «ουδεμία άδεια αμμοληψίας είχε δοθεί από την Περιφερειακή Διοίκηση και ότι η όποια τυχόν αμμοληψία είχε διενεργηθεί δεν προοριζόταν κατά κανέναν τρόπο για εργασίες εντός του Δήμου Τυρνάβου ή της Τοπικής Κοινότητας Δαμασίου».

 Μετά την ενημέρωση αυτή, ο κ. Ροντούλης ζήτησε την άμεση παύση των αμμοληψιών στο Δαμάσι, πράγμα που υλοποιήθηκε σχεδόν άμεσα με προσωπική εντολή του κ. Λυτροκάπη προς τον ιδιόκτητη της αμμολήπτριας εταιρίας.

 Επίσης ο κ. Ροντούλης, με δήλωσή του, αφήνοντας αιχμές για τη συμπεριφορά της σημερινής δημοτικής αρχής Τύρναβου για το ζήτημα θέτει τα εξής ερωτήματα:

 - Γιατί η δημοτική αρχή του κ. Σαρχώση ανακοίνωσε ότι η αμμοληψία στο Δαμάσι είναι καθόλα νόμιμη;

-  Γιατί η δημοτική αρχή του κ. Σαρχώση ψευδολογεί, ισχυριζόμενη ότι η αμμοληψία είχε την άδεια της περιφερειακής διοίκησης;

 - Γιατί η δημοτική αρχή του κ. Σαρχώση ψευδολογεί, ισχυριζόμενη ότι το προϊόν της αμμοληψίας προοριζόταν για έργα δημοτικής φύσεως;

 - Γιατί η δημοτική αρχή του κ. Σαρχώση ενέπλεξε στην υπόθεση περιφερειακές υπηρεσίες; Πώς προτίθεται να αντιδράσει επί του ανακύψαντος ζητήματος ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός;

 - Γιατί η δημοτική αρχή του κ. Σαρχώση δεν ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο Δαμασίου για τη δήθεν  «σύννομη» αμμοληψία;

 Και ο κ. Ροντούλης καταλήγει: «Η «Δράση Πολιτών» περιμένει τις δικαιολογίες της Δημοτικής Αρχής, που μάλλον δεν έχει αρχίσει καλά και εισπράττει ήδη τα αρνητικά σχόλια της τοπικής κοινωνίας. Ευρέως διαδίδεται ότι η νέα Δημοτική Αρχή άρχισε τις «εξυπηρετήσεις ημετέρων» και τις  «διευκολύνσεις» αλλοτρίων του Δήμου συμφερόντων.

 Επειδή, όμως, η  «Δράση Πολιτών» δεν θέλει να συμμερισθεί την κριτική αυτή, νουθετεί τη Δημοτική Αρχή του κ. Σαρχώση να είναι περισσότερο προσεκτική, να λέει την αλήθεια στον κόσμο του Τυρνάβου και να αποφεύγει τις γκάφες που αμαυρώνουν την αξιοπιστία των δημοτικών παραγόντων. Αναμένουμε μεγαλύτερη σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Άμεση είναι η απάντηση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος δήμου Τυρνάβου Χρ. Τσιόπα στην ανακοίνωση του επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» Στ. Ροντούλη για την απουσία άδειας αμμοληψίας στο Δαμάσι.

Αναφερόμενος  στη δήλωσή του ο κ. Ροντούλη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Τύρναβου κ. Χρήστος Τσιόπας επισημαίνει ότι υπάρχει γραπτή άδεια που εξέδωσε η διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και την οποία υπογράφει ο διευθυντής της υπηρεσίας Χρ. Λυτροκάπης.

Βάσει της συγκεκριμένης άδειας καλείται ο ανάδοχος του έργου στο Δαμάσι να κάνει αμμοληψία για να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις στην κοίτη του χειμάρρου Γαλουγάβρα.

Η άδεια της υπηρεσίας εκδόθηκε στις 28 Αυγούστου 2014 (επί δημαρχίας Ν. Μαλάκου), κατόπιν αυτοψίας που έγινε στην περιοχή από κλιμάκιο της διεύθυνσης τεχνικών έργων και του δήμου Τυρνάβου.

 

Μάλιστα ο κ. Τσιόπας υπογραμμίζει ότι ο εργολάβος παρέδωσε αντίγραφο της άδειας και στην αστυνομία για να μπορέσει να κάνει τις αμμοληψίες.

Με αυτά τα δεδομένα ο αντιδήμαρχος απευθύνει ερώτημα στον κ. Ροντούλη:  «για το αν η ανακοίνωσή του ήταν γκάφα ή ένα ψέμα».

Παράλληλα τον καλεί να σταματήσει τις «παραγοντίστικες πρωτοβουλίες» και τις «προσωπικές επαφές», οι οποίες το μόνο που αποφέρουν είναι η όχληση της τοπικής κοινωνίας.

«Ας φροντίσει να μη νουθετεί τους άλλους αλλά να συμμαζέψει τον εαυτό του», καταλήγει ο κ. Τσιόπας.

 Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Εν τω μεταξύ ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Τύρναβου και κάτοικος Δαμασίου κ. Αθανάσιος Λέτσιος  παρακολούθησε τα φορτηγά του ιδιώτη και βρήκε που ακριβώς  αποθηκεύεται η άμμος από το ποτάμι. Στο  σημείο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η αστυνομία επιβεβαιώνει το γεγονός μετά από αυτοψία των ανδρών του Α.Τ. Τύρναβου.

 Μιλώντας χθες στην «Ε» ο πρώην δημοτικό σύμβουλος κ. Θανάσης Λέτσιος τόνισε για το ζήτημα: «Αργά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, εντοπίσαμε με τη συνοδεία περιπολικού και τριών αστυνομικών από το Α.Τ. Τυρνάβου το προϊόν της παράνομης αμμοληψίας, που ήταν απλωμένο σε χωράφι στην περιοχή Αμπελώνα. Οι αστυνομικοί πήραν φωτογραφίες και στη συνέχεια επικοινώνησαν με τον κ. Λυτροκάπη, με τον οποίο κι εγώ είχαν μιλήσει νωρίτερα, για προχωρήσει η διαδικασία κατάσχεσης του υλικού της αμμοληψίας που έγινε χωρίς άδεια. Μετά από αυτά πιστεύω πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τύρναβου κ. Χρ. Τσιόπας θα πρέπει είτε να παραιτηθεί, είτε να παυθεί από τη θέση του, καθώς ψευδώς διαβεβαίωσε μια ολόκληρη κοινωνία και ένα ολόκληρο χωριό ότι η αμμοληψία στον Ξηριά είναι καθ’ όλα νόμιμη. Τώρα ο κ. Τσιόπας είναι εκτεθειμένος και θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη αφού ούτε τη δουλειά του έκανε σωστά, ούτε σεβάστηκε ανθρώπους που προσπάθησαν να διασφαλίσουν τη νομιμότητα. Λυπάμαι για τη δημοτική αρχή του κ. Π. Σαρχώση γιατί δεν ξεκίνησε καλά. Άλλα περιμέναμε και άλλα βλέπουμε. Κρίμα».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Στέλιος Ροντούλης με νέα δήλωσή του χθες στην «Ε» σημειώνει:

«Το επιδεχθέν από τον κ. Τσιόπα έγγραφο κατά κανένα τρόπο  δεν αποτελεί άδεια αμμοληψίας, όπως πιστοποίησε ο ίδιος ο κ. Λυτροκάπης, προίστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Π. Ε. Λάρισας, στο Α.Τ. Τύρναβου. Έτσι επαναλαμβάνω, κατά παραδοχή του κ. Λυτροκάπη, το με ημερομηνία 28/8/2014 έγγραφο της διεύθυνσης τεχνικών έργων τηνς Π.Ε Λάρισας επιτρέπει στον ιδιώτη εργολάβο να αποσύρει μόνο τα όποια αδρανή  έχουν τυχόν συσσωρευτεί στην συμβολή Γαλουγάβρας και Τιταρήσιου και όχι να προχωρήσει σε εκτεταμένη αμμοληψία, που απαιτεί ειδική περιβαλλοντική  μελέτη και υπογραφή ειδικής άδειας.

Δυστυχώς η νέα δημοτική αρχή Τύρναβου, προφανώς λόγω απειρίας ή για οποιονδήποτε  άλλο λόγο, που μόνο η ίδια γνωρίζει, «μπέρδεψε την εξουσιοδότηση περισυλλογής αδρανών υλικών με την ειδική άδεια αμμοληψίας.

Η ασχετοσύνη  της νέας δημοτικής αρχής του κ. Σαρχώση είναι εμφανής και προκαλεί γέλιο, εάν σκεφτούμε όμως ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν στα χέρια τους  την μοίρα του Τύρναβου για πέντε χρόνια». Πέρα από το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης ο κ. Ροντούλης συνεχίζοντας στη δήλωσή αναφέρεται στη ζημιά που υπέστη ο πολίτης καθώς και στην αντικειμενική έκθεση του Α.Τ. Τύρναβου για το ζήτημα και καταλήγει:

« Αιδώς κύριοι της δημοτικής αρχής. Εάν έτσι προστατεύετε το περιβάλλον και τον βασικό του υδροφορέα του τόπου μας, τότε αλίμονό μας. Έχουμε να δούμε από εσάς πράγματα και θαύματα…»

Τέλος, σήμερα Δευτέρα κλιμάκιο τη υπηρεσίας τεχνικών έργων της Π.Ε. Λάρισας θα κάνει αυοψία στο χώρο της αμμοληψίας, στο Δαμάσι

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass