Ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό

Σε εκδήλωση του 5ου Λυκείου Λάρισας

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2022 10:09 | Τελευταία ενημέρωση: 31 Οκτ 2022 10:36

Ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό μέσα από τα ολοκαυτώματα χωριών και πληθυσμών, μεταδόθηκε στην εκδήλωση του 5ου Λυκείου Λάρισας, με τίτλο «Εκπαίδευση και Δημοκρατία: Εχθρός της Δημοκρατίας ο Ναζισμός», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022.


Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, Αρχοντία Γιαννακάκη και Καλλινίκη Θεοδωροπούλου, στο πλαίσιο ομώνυμου προγράμματος, το οποίο υλοποιήθηκε κατά την περσινή σχολική χρονιά με το τμήμα Β5 του σχολείου, στη βάση προγράμματος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο μέρη. Το πρώτο αφορούσε το ναζιστικό πρόγραμμα του Μεσοπολέμου και το δεύτερο τα ολοκαυτώματα και τις θηριωδίες των ναζί στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος, μεταξύ άλλων, μέσω της φιλοξενίας δύο καλεσμένων, της προέδρου του Συλλόγου Απανταχού Σκαμνιωτών, κ. Τούλας Μουγδή, και του Σκαμνιώτη κ. Κωνσταντίνου Μουγδή, αναδείχτηκε το ολοκαύτωμα της Σκαμνιάς στον νομό της Λάρισας στις 20 Απριλίου 1943 από τους Ναζί.
Παράδειγμα αγωνιστικότητας και Δημοκρατίας ο 96χρονος Κωνσταντίνος Μουγδής, ο οποίος συγκλόνισε τους μαθητές εξιστορώντας αυτά που βίωσε όντας στην ηλικία τους: «Κάπνιζε όλο το χωριό απ’ άκρη εις άκρη. Μόνον η εκκλησία είχε μείνει. Δεν υπήρχε τίποτα όρθιο. Και τα μισά τα δέντρα κομμένα. Και βρήκαμε και δέντρα χοντρά που δεν μπορούσαν να τα κόψουν, με βγαλμένη τη φλούδα. Τόση εκδίκηση»…
Μιλώντας για τον στόχο της εκδήλωσης η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη, τόνισε, πως αξιοποιήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να μην αιτιολογηθούν οι συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπό το πρίσμα του πολέμου, αλλά να επισημανθούν, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, οι τραγικές συνέπειες της υπακοής των ανθρώπων στη ναζιστική ιδεολογία, ώστε να γίνει συνειδητή η ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στην Ιστορία, την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.
Η εκπαιδευτικός Καλλινίκη Θεοδωροπούλου μιλώντας για τον ρόλο του σχολείου στην προάσπιση της Δημοκρατίας, τόνισε πως η προσέγγιση του θέματος ήταν βιωματική. Οι συμμετέχοντες μαθητές, μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, αφού ενημερώθηκαν σταδιακά με οπτικοακουστικό υλικό, προχώρησαν σε συγγραφή κειμένων προβληματισμού, σε κατασκευή σκίτσων και σε παραγωγή αφισών που απεικόνιζαν τη δίνη των καταστροφών, καθώς και σε ηχογράφηση γνωστού τραγουδιού που καταγγέλλει τον φασισμό.
Παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Βαγγέλης Πινάτσης, Νίκη Ρουμπαζάνη, Ευαγγελία Σιλιτζή, Γιάννης Σφόρτσας, Βερονίκη Τσαπράκα, Δέσποινα Τσιλιάκου, Ζαχαρένια Τσιούφη, Αλεξάνδρα Φράγγου, Αναστάσης Χατζέλας.
Την ορχήστρα αποτελούσαν: Κιθάρες: Αθανάσιος Κόκκας, Νικόλαος Πάνος, Αναστάσης Χατζέλας, Χρήστος Πουλούλης. Βιολί: Κωνσταντίνα Τσιγάρη. Κρουστά: Δημήτρης Αναστασιάδης. Αρμόνιο: Μαρία Κοτρώτσιου, Εύα Μωυσιάδου. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο εκπαιδευτικός Χρήστος Πουλούλης.
Στη χορωδία συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Σοφία Δαρδαγάνη, Ρεγγίνα Τσέκα, Κωνσταντίνα Τσιγάρη, Λυδία Σταυρουλάκη, Ειρήνη Βιεννά, Εύη Γκάτα, Θεοδώρα Ντιντή, Βασιλική Γκουντρουμπή, Κατερίνα Καρατζά, Αθανασία Σακελάρη, Ζωή Χατζηκωστή, Βαγγέλης Πινάτσης. Τη διδασκαλία χορωδίας είχε η εκπαιδευτικός του 5ου Γυμνασίου Εύα Μωυσιάδου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Δημήτριος Δεληγιάννης, η αναπληρώτρια ΠΔΕ Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, ο αναπληρωτής διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Νικόλαος Ζέρβας, ενώ παρούσα ήταν και η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου κ. Ζωή Δεληζώνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass