ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΕΚΡΙΖΩΣΗ 2.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ, ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.

Τα αμπέλια... της οργής!

* Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Τυρνάβου να αφήνει αιχμές για απώλεια πολύτιμου χρόνου

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2014 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:50

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Με εκρίζωση κινδυνεύουν περισσότερα από 2.000 στρ. οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, στην περιοχή του Τυρνάβου, σε εφαρμογή παλαιάς –άρα ήδη γνωστής- οδηγίας της Ε.Ε., προκαλώντας αναστάτωση σε δεκάδες παραγωγούς.

Για το ιστορικό της υπόθεσης: Από το 1984, σε εφαρμογή του Κανονισμού ΕΚ337/1979, ισχύει στην Ελλάδα, το καθεστώς απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες. Οι φυτεύσεις που έγιναν μέχρι τις 31 Αυγούστου 1998 χαρακτηρίστηκαν παράτυπες και τακτοποιούνται από τον Κανονισμό 1493/1999, ενώ από το χρονικό εκείνο σημείο και μετά εκριζώνονται υποχρεωτικά. Σύμφωνα με τον Κανονισμό για τη μη συμμόρφωση, δηλαδή αν δεν εκριζωθεί ο αμπελώνας το πρόστιμο είναι 1.200 ευρώ το στρέμμα και τον επόμενο χρόνο διπλασιάζεται σε 2.400 ευρώ το στρέμμα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου ζητούνται να εκριζωθούν πάνω από 2.000 στρέμματα οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπελιού.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα συζητήθηκε στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου μετά από πρωτοβουλία του αγροτοσυνδικαλιστή - αγρότη κ. Γιάννη Χατζημίχου και άλλων πληγέντων.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, αφού τόνισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με δεδομένο ότι ενώ έγιναν προσπάθειες να αναδείξει το θέμα από τις αρχές του καλοκαιριού, κάποιοι άφηναν να εννοηθεί ότι δεν απαιτούνται ενέργειες αφού είχαν αναλάβει οι ίδιοι να φέρουν σε πέρας το ζήτημα, συμπλήρωσε: «Τώρα είμαστε αναγκασμένοι να τρέξουμε στο και πέντε και αυτό κάνουμε σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη».

Ο δήμαρχος τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι σχετικά παλιό και γνωστό, επέρριψε ευθύνες σε όλους τους κυβερνώντες, των τελευταίων ετών, οι οποίοι δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα, και χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες, τις οδηγίες και τις εντολές της Ε.Ε.

Ο κ. Σαρχώσης, παράλληλα, εκφράζοντας την επιθυμία πολλών αμπελουργών της περιοχής, πρότεινε τη δημιουργία ενός συλλόγου αμπελοκαλλιεργητών στον Δήμο Τυρνάβου, ο οποίος θα μετέχει στον φορέα οίνου και αμπέλου που θα συστήσει ο δήμος, ώστε από κοινού και συντονισμένα, με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα.

Βολές κατά της Ε.Ε. και των πολιτικών της εξαπέλυσε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γ. Λαμπρούλης επισημαίνοντας ότι στον πυρήνα αυτών των πολιτικών βρίσκεται η αιτία του προβλήματος, ζητώντας αγώνες για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Τέλος, ο αρμόδιος κ. Αλέκος Χατζηκρανιώτης στάθηκε σε μια σειρά τεχνικών ζητημάτων που συζητήθηκαν με τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό στην πρόσφατη συνάντηση και τα οποία όπως ανέφερε αν αναδειχθούν, μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της εκρίζωσης των αμπελώνων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκρανιώτη θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι περίπου 2.000 στρέμματα στην περιοχή, τα οποία απειλούνται με εκρίζωση, είχαν χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Frogy το 2001 λόγω του παγετού που είχε πλήξει την περιοχή και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατευτούν αφού η αναμπέλωση και η αλλαγή ποικιλίας έγινε με κοινοτική χρηματοδότηση.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ακόμη ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Χρυσοβέργης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Νίκος Μπαντόγιας, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ κ. Αθ. Χαλούλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass