Η απόσταξη του θεϊκού ποτού σε πλήρη εξέλιξη

ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2022 15:04

Στο Δαμάσι Τυρνάβου η παράδοση συνεχίζεται και μετά την

ολοκλήρωση του τρύγου: ακολουθεί η απόσταξη για την παραγωγή του πλέον παραδοσιακού προϊόντος του τσίπουρου. Με γλυκάνισο ή χωρίς, αλλά και παλαιωμένο σε ανοξείδωτες πλέον δεξαμενές και δρύινα βαρέλια η τεχνολογία έχει αλλάξει τις συνθήκες απόσταξης χωρίς να χάνει τα στοιχεία της παράδοσης.
Στο καζαναριό του Στέλιου Νάκα στο Δαμάσι, σε ένα πεντακάθαρο, προσεγμένο περιβάλλον, όπου τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής παράγεται παραδοσιακό χύμα τσίπουρο Τυρνάβου.
Το φυσικό αέριο και το προπάνιο έχουν αντικαταστήσει τα καυσόξυλα, και με εξελιγμένους καυστήρες η θερμοκρασία βρασμού διατηρείται σταθερή στο χάλκινο καζάνι, κάτι που ανεβάζει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Αφού γεμίσει το καζάνι με κρασί και υπολείμματα σταφυλιού χωρίς πλέον τα κοτσάνια, η καμπάνα σφραγίζεται και αρχίζει ο βρασμός και η απόσταξη.
Ο ατμός ψύχεται σταδιακά σε ειδικό ψύκτη με 12 σπειροειδείς σωλήνες και σε λίγο βγαίνει το διάφανο τσίπουρο. Η πρώτη ποσότητα λέγεται κεφαλές, συγκεντρώνεται σε διαφορετικά δοχεία γιατί περιέχει τα πρώτα πτητικά που δεν είναι κατάλληλα. Η επόμενη ποσότητα είναι γεμάτη από αρώματα σταφυλιού χωρίς άλλες προσθήκες. Στη συνέχεια το τσίπουρο φιλτράρεται και έχουμε το τελικό προϊόν.
Αν στη διαδικασία της απόσταξης έχει προστεθεί γλυκάνισος το τελικό προϊόν χαρακτηρίζεται ‘’με γλυκάνισο’’. Για ακόμα καλύτερη ποιότητα τσίπουρου, το αρχικό προϊόν μπαίνει ξανά στο καζάνι και έτσι έχουμε την δεύτερη απόσταξη.
Φυσικά παραμένει και ο παραδοσιακός τρόπος με καυσόξυλα όπως το έμαθαν από τους παππούδες τους. Όποιος έχει την τύχη να βρεθεί αυτές τις μέρες σε καζάνι θα πάρει μέρος στις γιορτές, που διοργανώνονται από μεγάλες παρέες με ψητά και μουσική, θα δοκιμάσει πρώτος το τσίπουρο με τα έντονα αρώματα και θα ζήσει την εμπειρία της παραδοσιακής απόσταξης του κορυφαίου προϊόντος της περιοχής. Η φιλοξενία όλων των αμβυκούχων είναι δεδομένη και όταν η νύχτα πέφτει οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές σε όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της παράδοσης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass