Πλατεία Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ή πλατεία Βορειοηπειρωτών

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2022 17:05 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Νοε 2022 18:48

Του Κώστα Γκιάστα

Στην Επιτροπή ονοματοθεσίας oδώv και πλατειώv, της οποίας πρόεδρoς είναι ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σούλτης, θα οδηγηθεί με πρόταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λαρισαίων, το ζήτημα που σχετίζεται με τον ελληνισμό της Β. Ηπείρου. Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε χθες σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στο «τραπέζι» της συζήτησης υπήρξαν δύο προτάσεις. Η μία ήταν από την παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» και κατατέθηκε από τον επικεφαλής, κ. Οδυσσέα Μπόρο, και το όνομα που πρότειναν ήταν «Πλατεία Βορείας Ηπείρου». Η άλλη η πρόταση ήταν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και ήταν «Πλατεία Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού» ή «Πλατεία Βορειοηπειρωτών», και όπως το εξήγησε ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, αυτό γίνεται για «να αποφύγουμε γεωγραφικούς προσδιορισμούς που δεν στέκουν και μπορεί να αποτελέσουν ζήτημα μη έγκρισης από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς».
Τελικά οι δύο προτάσεις ισοψήφησαν με 17 ψήφους (ενώ υπήρξαν και δύο όχι και προς τις δύο προτάσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά και δύο λευκά), αλλά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε χρήση της διπλής ψήφου που έχει δικαίωμα για να προχωρήσει η πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
Όπως διευκρινίστηκε, το ζήτημα δεν τελειώνει εκεί, καθώς θα πρέπει η Επιτροπή να επιλέξει το μέρος της πλατείας, εν συνεχεία να επιληφθεί του ζητήματος η κοινότητα και μετά θα ξαναγυρίσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Η δίωρη συζήτηση γύρω από το θέμα είχε πολλές τοποθετήσεις.
Αρχικά, ο κ. Οδυσσέας Μπόρος ως εκπρόσωπος της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» έκανε την πρόταση για το όνομα της πλατείας και μίλησε για τις περιοχές Τούμπα, Ηπειρώτικα ή κάπου αλλού. Σύμφωνα με την πρότασή του, «η ονοματοθεσία «Πλατεία Βορείου Ηπείρου» θα λειτουργήσει ως σημείο διαρκούς συλλογικής μνήμης που θα αντικατοπτρίζει τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με την ιστορία των κοινοτήτων που την αποτελούν». Στη δευτερολογία του, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, κάτι που δεν μπορούσε να κρύψει.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο γεγονός πως διευρύνεται η συνεργασία με τον Δήμο Φοινικέων. «Τιμούμε τον ελληνισμό της περιοχής και τον βοηθάμε όσο μπορούμε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως στην πόλη μας «έχουμε και Βορειοηπειρώτες που βοήθησαν τον τόπο μας και πρόκοψαν εδώ».
Ωστόσο, σημείωσε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει πέρα και έξω από κάθε διαδικασία αλυτρωτισμού. Οι εποχές είναι πονηρές και δύσκολες.
Αυτό θέλει εξαιρετικά μεγάλη προσοχή» και κατέθεσε τη σχετική πρόταση, που εν τέλει εγκρίθηκε.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Θανάσης Μαμάκος είπε πως «το να πάρουμε μια πολιτική απόφαση σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί τάσεις αλυτρωτισμού. Ο καθένας με τη στάση του αναλαμβάνει τις ευθύνες των λόγων του» και είπε πως ως παράταξη ήταν σύμφωνη με την πρόταση του κ. Μπόρου.
Αρνητικός και στις δύο προτάσεις ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Πέτρος Κρίκης, καθώς όπως είπε πως: «Το πιο σοβαρό ζήτημα είναι να δούμε τι συζητάμε. Δεν πρέπει να μπει μ’ ένα τέτοιο σκεπτικό μια τέτοια απόφαση. Χρειάζεται ουσιαστική στήριξη ο ελληνισμός που υπάρχει στην Αλβανία», ενώ στη δευτερολογία του θύμισε την πρόταση του κ. Βαϊούλη για το όνομα Κατσίφα και χαρακτήρισε τέτοιες κινήσεις ως «ντρίπλες».
Ο κ. Άκης Νασιώκας από την «ΠΡ.ΑΞΙ.» είπε πως η «Βόρεια Ήπειρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού. Η Λάρισα ενισχύει και ενισχύεται από τους ανθρώπους της. Είναι στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση για την ονομασία μιας πλατείας ή μιας οδού» και ψήφισε λευκό.
Το ίδιο έπραξε και ο κ. Λώλος από την «Ορμή Ανανέωσης», που νωρίτερα σημείωσε ότι «δεν θα δημιουργήσουμε αλυτρωτικές τάσεις. Να βρεθεί ένα όνομα για να ενωθούν όλες οι απόψεις».
Τοποθέτηση είχαμε και από τον Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο Πύρρος», διά του προέδρου του, κ. Γιάννη Νταγιάκα: «Θα το θεωρούσαμε τιμή μια τέτοια κίνηση», χαιρετίζοντας και την κίνηση του Δήμου Λαρισαίων για τη στήριξη που παρέχει προς τον Δήμο Φοινικαίων.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Δεληγιάννης είπε πως πρέπει να βρεθεί ένα σημείο συμφωνίας. Ο κ. Κώστας Αργυρόπουλος χαρακτήρισε άστοχη την κίνηση του Δημήτρη Τάχου να απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κ. Μαίρη Καμηλαράκη είπε πως «εμείς είμαστε Δημοτικό Συμβούλιο που θα δώσουμε το όνομα σε μια πλατεία. Τιμούμε τους Έλληνες που έχυσαν το αίμα τους». Ο κ. Δημήτρης Παπαποστόλου τόνισε πως: «Δεν νομίζω πως το όνομα θα δημιουργήσει τάσεις αλυτρωτισμού», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Απόστολου Παπαπαρίση.
Ο αντιδήμαρχος, κ. Σωτήρης Βούλγαρης, που γύρισε πρόσφατα από τον Δήμο Φοινικαίων είπε πως πρόταση του δημάρχου Λαρισαίων προβάλλει υποστήριξη προς τους ελληνόφωνους Δήμους. Ο κ. Κωνσταντίνος Καλαμπαλίκης και ο κ. Θανάσης Δρυστέλλας τάχθηκαν στην ίδια πλευρά (με την πρόταση του κ. Μπόρου), ενώ ο κ. Δημήτρης Γεωργάκης είπε πως «ο αναθεωρητισμός και ο αλυτρωτισμός δεν έχουν καμία θέση εδώ». Ο κ. Γιάννης Αλεξούλης πρόταξε την ουσιαστική συμφωνία για να αποδοθεί ένα όνομα, ενώ ο κ. Θωμάς Δαούλας είπε πως «διαπιστώνουμε το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η κοινωνία λόγω της αποτυχημένης παγκοσμιοποίησης», ψηφίζοντας στο τέλος «λευκό».
Ο κ. Γιώργος Σούλτης, ως πρόεδρος της Επιτροπής, είπε ότι «καλά κάνουμε και το συζητάμε, αλλά δεν είναι απλό. Είναι σοβαρό, πολιτικό θέμα. Έχουμε χρέος στην ιστορία της πόλης» και κατέληξε πως αυτή η Επιτροπή πρέπει να ενεργοποιηθεί και πως είναι ανάγκη να έρθουν κι άλλες προτάσεις για να συζητηθούν.
«CITIES4HER» ΚΑΙ ΤΣΙΡΚΟ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο ευρωπαϊκό έργο «Cities4Her» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV)».
Επίσης, εγκρίθηκε η εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία δημοτικού χώρου για την εγκατάσταση και λειτουργία του CIRCOA QUATICOBANACCINI (χωρίς ζώα)». Πρόκειται για τον χώρο παραπλεύρως του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας για την εγκατάσταση και λειτουργία του για εννέα ημέρες παραστάσεων, ήτοι από 2/12/2022 μέχρι 11/12/2022.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass