Ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027

ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 2 ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2023 Δ. ΣΚΑΛΚΟΣ: ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2022 15:03

Ξεκινά η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027,

με τις δύο πρώτες προσκλήσεις -για voucher Βρεφονηπιακών Σταθμών και για δράσεις πρόσβασης στην αγορά εργασίας- να προωθούνται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η ενεργοποίηση του Προγράμματος, που παρουσιάστηκε χθες στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027, στον Βόλο, υπό τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, σηματοδοτεί μια νέα περίοδο παραγωγής έργων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη της κοινωνίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους συνολικού ύψους 554 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένους κατά 31% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.  Το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με τους δείκτες προόδου που παρουσιάστηκαν στην 6η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, παρουσιάζει απορροφητικότητα 71,2 % και ολοκληρώνεται ομαλά με πλήρη επίτευξη των στόχων του. Παράλληλα, τα νέα έργα που εντάσσονται και ξεκινούν με μεταφορά τους στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει κενό στην εξέλιξη υλοποίησης των έργων και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων απορρόφησης του νέου Προγράμματος στα επόμενα, πρώτα έτη υλοποίησής του.
«Σήμερα ξεκινάμε τη διαδικασία ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ένα ΕΣΠΑ προσαρμοσμένο στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ένα ΕΣΠΑ που δίνει ανάσα και οξυγόνο ελπίδας σε δύσκολες εποχές και αποδεικνύει ότι είμαστε ένα με την κοινωνία. Ένα Πρόγραμμα 554 εκατομμύριων ευρώ, αυξημένο κατά 31%, σε σχέση με το προηγούμενο. Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Μαζί γράφουμε ιστορία για τη Θεσσαλία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» τόνισε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός για να ευχαριστήσει τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, για την πολύ καλή, όπως είπε, γρήγορη, ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία, που οδηγεί σε μετρήσιμα αποτελέσματα.
ΤΟ ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2021-2027
Το νέο Πρόγραμμα «Θεσσαλία» 2021-2027, προϋπολογισμού 553.885.663 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με 410.389.843 ευρώ (το 74,1% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος) και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο plus (ΕΚΤ+) με 143.495.824 ευρώ (το 25,9% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος).
Το Πρόγραμμα εγκρίθηκε στις 5/9/2022 με Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι Στρατηγικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 είναι οι εξής:
- Ανάπτυξη ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς και καινοτόμου παραγωγικού συστήματος.
- Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
- Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών υποδομών.
- Ενίσχυση των μεταφορικών υποδομών.
- Περαιτέρω προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών και τουριστικών πόρων.
Η κατανομή των πόρων του Προγράμματος ανά Προτεραιότητα είναι:
Π1. Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας (ΕΤΠΑ) 70.336.125 ευρώ.
Π2. Περιβάλλον και Ανθεκτικότητα (ΕΤΠΑ) 111.816.404 ευρώ.
Π3. Βελτίωση μεταφορικών υποδομών και συνδεσιμότητας (ΕΤΠΑ) 40.578.533 ευρώ.
Π4Α. Υποδομές ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής για χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη (ΕΤΠΑ) 81.157.067 ευρώ.
Π4Β. Δράσεις ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής και αντιμετώπισης της φτώχειας (ΕΚΤ+) 140.522.500 ευρώ.
Π5. Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις (ΕΤΠΑ) 99.191.969 ευρώ.
Π6Α. Τεχνική Βοήθεια ΕΤΠΑ 7.309.742 ευρώ.
Π6Β. Τεχνική Βοήθεια ΕΚΤ+ 2.973.324 ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 553.885.664 ευρώ.
Όπως σημείωσε ο κ. Αγοραστός: «Ξεκινάμε σήμερα, με την 1η Επιτροπή Παρακολούθησης. να παρουσιάσουμε τα πρώτα στάδια ενεργοποίησης του Νέου Προγράμματος. Ξεκινάμε τις συνεργασίες μας με όλους τους φορείς για το Νέο Πρόγραμμα και επικοινωνούμε τους στόχους και τις δράσεις του. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Ανάπτυξης, τα Υπουργεία που οι τομείς τους περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους φορείς: αυτοδιοίκηση, κοινωνία πολιτών, επιχειρήσεων, έρευνας, ώστε έγκαιρα και στοχευμένα να εξειδικεύσουμε το Πρόγραμμα και να ξεκινήσουμε την υλοποίησή του με αποτελέσματα για το σύνολο της Θεσσαλίας και ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Στοχευμένα σχεδιάζουμε τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Στρατηγικές ΒΑΑ στις 4 πόλεις και ΟΧΕ σε 2 + 2 περιοχές, Νήσων, Πολιτισμού-Τουρισμού και 2 νέες που θα επιλεγούν μέσα από πολυκριτηριακό σύστημα αξιολόγησης)».

Ο Δ. ΣΚΑΛΚΟΣ
Στην παρέμβασή του ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το νέο ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες έχει ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο, αναφέροντας ιδιαίτερα τη βαρύτητα που δίνεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με δομές και δράσεις που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο.
«Ξέρω πως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτούς τους τομείς» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει λέγοντας τα εξής: «Ευχαριστώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολύ καλή συνεργασία, θεωρώ αυτονόητο πως η στήριξη θα συνεχίσει τόσο για το ασφαλές κλείσιμο της τρέχουσας περιόδου όσο και στο ξεκίνημα της επόμενης.
Η εθνική γραφειοκρατία πολλές φορές δυσκολεύει τα πράγματα, δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως σε αυτήν τη γραφειοκρατία προστίθεται και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Χρειάζεται να είμαστε πιο ευέλικτοι.
Πέρα από το Κοινωνικό Ταμείο, το νέο ΕΣΠΑ έχει δράσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην πράσινη μετάβαση, στην κυκλική οικονομία, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων κ.ά.
Σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Έχουμε διαχρονικά μια πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία που προδιαθέτει θετικά για την πορεία της νέας Προγραμματικής Περιόδου».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass