Εξασφάλισαν ενισχύσεις οι μηλοπαραγωγοί

ΜΕΧΡΙ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΘΕΣ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΑΓΙΑ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2022 15:00

Για εισοδηματική στήριξη των μηλοπαραγωγών φέρεται ότι δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία παραγωγών που πραγματοποίησαν χθες πανελλαδική κινητοποίηση και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο. Ο Υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το μέγεθος της ενίσχυσης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί πως η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από παραγωγούς μήλων από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσαν αγρότες της επαρχίας Αγιάς.


Οι μηλοπαραγωγοί διεκδικούν να δουλεύουν, να μπορούν να παράγουν και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα που να τους επιτρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, ο διπλασιασμός του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές δημιουργούν πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες παραγωγούς, επηρεάζοντας ολόκληρες περιοχές της χώρας. «Πουλάμε τα μήλα σε εξευτελιστικές τιμές και τα βλέπουμε στα ράφια δέκα φορές ακριβότερα», υπογράμμισε όσον αφορά την αισχροκέρδεια που εκδηλώνεται από μεγαλεμπόρους και βιομήχανους. «Υπάρχουν τα χρήματα και επαρκούν για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημά μας», σημείωσε και κατήγγειλε πως δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια στιγμή που δεν δίνεται καμία ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα. Ο ΥπΑΑΤ επιβεβαίωσε την περικοπή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην πλειοψηφία των μηλοπαραγωγών, παρά τις περσινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης πως αυτή θα δοθεί μέχρι το 2027 και το αίτημα των παραγωγών για διατήρησή της. «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε», ξεκαθάρισε και κάλεσε τους αγρότες να συνεχίσουν με ακόμα πιο μαζικές και ενωτικές πρωτοβουλίες. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ στην πλατεία Καραϊσκάκη νωρίτερα τους υποδέχτηκε με πανό ο Σύλλογος Εργαζομένων του Υπουργείου Γεωργίας.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Αντιπροσωπεία των μηλοπαραγωγών πραγματοποίησε συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, στην οποία κατέθεσαν τα αιτήματά τους, ζητώντας:
* Να ισχύσει μέχρι το 2027, όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η Κυβέρνηση, η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.
* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή της να μπουκώνει με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες και να πετάει ψίχουλα που δεν καλύπτουν τη ζημιά στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.
* Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια μας. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
* Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας.
* Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass