ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

«Με το υφάδι του χρόνου»

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2014 12:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:02

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

 

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση με τίτλο «Με το υφάδι του χρόνου» που διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων χθες το πρωί ο Δήμος Φαρσάλων.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε για τον εορτασμό της συμπλήρωσης δέκα χρόνων αρχαιολογικών ερευνών στο Κάστρο της Καλλιθέας και με αφορμή την παραχώρηση στον Δήμο Φαρσάλων πιστού ομοιώματος αρχαίου αργαλειού στην κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικά αρχαία υφαντικά βάρη, που βρέθηκαν κατά την ανασκαφική διερεύνηση του κτιρίου 10 στην Ακρόπολη της Καλλιθέας.

Η παραχώρηση του ομοιώματος του αργαλειού έγινε με σκοπό να εμπλουτιστεί η έκθεση της Καλλιθέας και να λάβουν οι επισκέπτες της μια καθαρή εικόνα της καθημερινότητας των αρχαίων. Το γεγονός αυτό πρόσφερε στον Δήμο Φαρσάλων την ευκαιρία, ανέφερε η αρχαιολόγος κ. Βάσω Νούλα που είχε την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης, να σχεδιάσει και να μορφοποιήσει ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία του αργαλειού, που βαδίζει διαχρονικά πλάι - πλάι  με την καθημερινή ιστορία, τους μόχθους και τους αγώνες του ανθρώπου. Γι΄ αυτό τον σκοπό παρουσιάστηκαν τρία χρονικά στάσιμα, ένα στην Αρχαιότητα, ένα στο Βυζάντιο και ένα στα Νεότερα χρόνια.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αισθάνομαι ικανοποιημένος που ένα τόσο σημαντικό αντικείμενο περιήλθε στον Δήμο Φαρσάλων και ευχαριστώ θερμά τις Margriet Haagsma και Σοφία Καραπάνου με τις οποίες, μέσα από αισθήματα αμοιβαίας εκτίμησης και φιλίας, εδραιώσαμε τη βάση μιας αγαστής, γόνιμης και συνεχώς εξελισσόμενης συνεργασίας. Το ομοίωμα  του αρχαίου αργαλειού με τα αυθεντικά αρχαία υφαντικά βάρη θα αποτελέσει πολύτιμο έκθεμα της έκθεσης της Καλλιθέας και θα μας δώσει επιπλέον την ευκαιρία να οργανώσουμε ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων του δήμου με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους».

Κατόπιν η Σοφία Καραπάνου εκ των διευθυντριών του αρχαιολογικού προγράμματος στο Κάστρο Καλλιθέας έκανε μια σύντομη παρουσίαση των δεδομένων της έως τώρα έρευνας, ενώ διαβάστηκε και χαιρετισμός της αρχαιολόγου Μargriet Haagsma που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Η κ. Σοφία Καραπάνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο γενικός στόχος του αρχαιολογικού προγράμματος στο Κάστρο της Καλλιθέας είναι να εξετάσει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική οργάνωση αυτής της αρχαίας πόλης σε σχέση με το ευρύτερο γεωγραφικό της περιβάλλον. Η έκθεση του αργαλειού στο Πολιτιστικό Κέντρο, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει ενδιαφέρον θέμα για νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές της πόλης».

Ακολούθησε ομιλία της μουσειοπαιδαγωγού κ. Πέλας Ρουκά και παράσταση αφιερωμένη στον αργαλειό με τρία χρονικά στάσιμα, ένα στην Αρχαιότητα, ένα στο Βυζάντιο και ένα στα Νεότερα χρόνια.

Στην παράσταση συμμετείχαν οι Δήμητρα Λιαπή, Νεφέλη Κατσιλέρου, Βάγια Θεοχάρη, Αργυρώ Χαρμπή, Θεοπίστη Βοϊκλή.

Τέλος, έγινε η παρουσίαση του ομοιώματος του αρχαίου αργαλειού από την κ. Σοφία Καραπάνου και ακολούθησαν κεράσματα με παραδοσιακές πίτες. Ο Δήμος Φαρσάλων ευχαριστεί θερμά για τη συνέργεια: Τον  Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυρού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανθούσας «Η Λεπινίτσα» και τους Γκέλυ Ζάμπαλου, Βάνα Ζυγούρη, Λένα Ρουκά, Φιλιώ Ναούμ, Θωμά Γιαννακόπουλο, Κατερίνα Αλεξίου, Βασιλική Ντακούζη.

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ

Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός κάθετου αργαλειού της Ελληνιστικής εποχής με υφαντικά βάρη (αγνύθες) στην οποία χρησιμοποιήθηκαν σαράντα αυθεντικές αρχαίες πήλινες αγνύθες που βρέθηκαν στο κτίριο 10 του Κάστρου της Καλλιθέας, διαταγμένες σε δύο σειρές.

Είναι σημαντικό και αξίζει να τονιστεί ότι μετά από αρκετές ανασκαφικές περιόδους στη θέση Κάστρο της Καλλιθέας που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Πεύμα της Αχαΐας Φθιώτιδας, έχει βρεθεί ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς συγκέντρωσης αγνυθών στην Ελλάδα, που φθάνουν περί τις 23- και καταδεικνύουν την ύπαρξη μιας δραστήριας οικοβιοτεχνίας που βασιζόταν στο μαλλί, την επεξεργασία και τη μεταποίησή του.

Ορισμένες από τις αγνύθες που χρησιμοποιήθηκαν σ΄ αυτό το project πειραματικής αρχαιολογίας είναι μέρος μιας ομάδας υφαντικών βαρών που ανακαλύφθηκε σε σειρά μέσα στο κτίριο 10, υποδηλώνοντας την ύπαρξη αργαλειού στη συγκεκριμένη θέση. Οι αγνύθες που χρησιμοποιήθηκαν είναι όλες δισκοειδούς τύπου, έχουν επιλεγεί με βάση την ομοιμορφία τους στο βάρος, έτσι ώστε να τεντώνουν καλύτερα τα στηνόνια και η διαδικασία της ύφανσης να καθίσταται αποτελεσματικότερη.

Ο αργαλειός κατασκευάστηκε με τη χρήση τεχνικών και μετρήσεων της αρχαιότητας. Το σχέδιό του έχει βασιστεί σε παραστάσεις αργαλειών και υφαντικών βαρών σε αγγεία και επιτύμβιες στήλες, καθώς επίσης και σε περιγραφές κειμένων, ειδικά εκείνων του ομήρου και του Νόννου.

Το βάρος και το μέγεθος της κλωστής βασίζεται σε εκτιμήσεις με βάση τα αδράχτια που βρέθηκαν επίσης στο κτίριο 10. Ο χρωματισμός των κλωστών επετεύχθηκε από βαφές που προήλθαν από κρεμμύδια, τεχνική συνηθισμένη στους αρχαίους θεσσαλούς.

Το ύφασμα που εκτίθεται υφάνθηκε χρησιμοποιώντας διαδικασίες και κυματιστά σχέδια που παρατηρούνται σε σωζόμενα κομμάτια υφάσματος, που έχουν βρεθεί σε άλλες αρχαιολογικές θέσεις. Κατασκευάστηκε από τον John Mandersheid του Πανεπιστημίου της Alberta του Καναδά, ως μέρος εργασίας για το Κάστρο της Καλλιθέας, κατά την περίοδο του 2014.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσημοι, η ιταλική αρχαιολογική αποστολή που βρίσκεται για ανασκαφές στη Σκοτούσσα και πλήθος κόσμου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass