Ο Βασ. Κόκκαλης πρωτοστατεί για την ανάπτυξη του Θεσσαλικού Ολύμπου

ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2023 15:30

Την αναγκαιότητα της ένταξης των περιοχών του Θεσσαλικού Ολύμπου στις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΣΠΑ που αφορούν τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, φέρνοντας το ζήτημα στη Βουλή με ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά.


Όπως επισημαίνει ο Λαρισαίος πολιτικός στην ερώτησή του στην περιοχή του Θεσσαλικού Ολύμπου τόσο ο Δήμος Ελασσόνας όσο και ο Δήμος Τεμπών έχουν όλα τα χαρακτηριστικά και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Το τμήμα του Θεσσαλικού Ολύμπου βρίσκεται στον Δήμο Ελασσόνας και στον Δήμο Τεμπών της Π.Ε. Λάρισας. Επίσης, καταγράφεται σημαντική μείωση του πληθυσμού ποσοστού 26,26%, σύμφωνα με τα πρόσφατα απογραφικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2021). Αντίστοιχα, στον Δήμο Τεμπών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καταγράφεται εξίσου σημαντική μείωση του πληθυσμού, η οποία ανέρχεται στο 14,32%.
Επίσης, και οι δύο περιοχές είναι γεωργοκτηνοτροφικές και παράγονται σε αυτές φημισμένα προϊόντα, όπως κρασί, ελιές, ακτινίδια και αμύγδαλα στον Δήμο Τεμπών και στον Δήμο Ελασσόνας αμύγδαλα, καρύδια, κρασί, ρόδια, ενώ τελευταία παρατηρούνται και αξιόλογες προσπάθειες στον κλάδο των αρωματικών φυτών. Επιπλέον, ο Δήμος Ελασσόνας, δεδομένου ότι η έκτασή του χαρακτηρίζεται σε ποσοστό 78% ορεινή και ημιορεινή (38% ορεινή και 40% ημιορεινή) και μόνο το 22% της έκτασής του είναι πεδινό, πρωταγωνιστεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας και κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην παραγωγή φημισμένων τυροκομικών προϊόντων, με αντιπροσωπευτικότερο το τυρί φέτα Π.Ο.Π., αλλά και των μοναδικών στη χώρα μας κρεάτων Π.Ο.Π. αρνάκι Ελασσόνας και κατσικάκι Ελασσόνας.
Επειδή η περιοχή του Ολύμπου έχει ιδιαίτερη δυναμική για ανάπτυξη βασισμένη στο ιδιαίτερο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με το πολιτισμικό περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη.
Επειδή στην περιοχή του Θεσσαλικού Ολύμπου κυριαρχούν οι ελλείψεις υποδομών, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Επειδή η αναγνωρισιμότητα της περιοχής μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική οικονομική δραστηριότητα με την ενίσχυση και ανάπτυξη των ήδη αξιόλογων παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Επειδή η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα προϋποθέτει την ανάδειξη του πολυλειτουργικού χαρακτήρα των αγροτικών περιοχών μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων. Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να εντάξουν τις περιοχές του Θεσσαλικού Ολύμπου, Δήμο Ελασσόνας και Δήμο Τεμπών, στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προκύπτουν από το νέο ΕΣΠΑ και αφορούν τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass