Κοινό όραμα η ασφάλεια των φυσικών πόρων

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2023 13:58

Εκπρόσωποι των τομέων Νερού-Γεωργίας-Περιβάλλοντος και Ενέργειας όλων των διοικητικών επιπέδων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, στελέχη ΥΠΕΝ, στελέχη ΥΠΑΑΤ, ακαδημαϊκοί φορείς, επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί) συναντήθηκαν χθες στο ΓΕΩΤΕΕ Λάρισας, συνδιαμορφώνοντας για πρώτη φορά ένα κοινό όραμα με συγκεκριμένες

προτάσεις και συνακόλουθα μέτρα για το μέλλον της λεκάνης του Πηνειού.
Τα μέτρα αυτά, θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια των φυσικών πόρων και θα προωθούν την ευημερία της τοπικής κοινωνίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι τομείς στη λεκάνη του Πηνειού.
Η 2η τεχνική συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Horizon 2020 REXUS και οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τους τομείς Νερό-Γεωργία-Περιβάλλον και Ενέργεια ενημερώθηκαν για την πορεία του, τα πλέον επικαιροποιημένα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της πρώτης τεχνικής συνάντησης των ενδιαφερομένων μερών. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες δούλεψαν σε ομάδες για τον προσδιορισμό σαφών στόχων αλλά και τον σχεδιασμό συγκεκριμένων και χωρικά εντοπισμένων μέτρων για την επίτευξη της ασφάλειας στο σύστημα Νερό-Γεωργία-Περιβάλλον-Ενέργεια στη λεκάνη του Πηνειού.
Ως μία από τις 5 επιλεγμένες πιλοτικές περιοχές του έργου REXUS στην Ευρώπη και Λατινική Αμερική, o Πηνειός πρωτοπορεί στην εφαρμογή συμμετοχικού σχεδιασμού με στόχο τη διαμόρφωση κοινού οράματος που στηρίζεται σε νέα επιστημονικά δεδομένα, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για χάραξη συντονισμένης πολιτικής.
Το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, εκ των βασικών διοργανωτών της Συνάντησης παρουσίασε νέα επιστημονικά δεδομένα και αναλύσεις που αποτυπώθηκαν σε χάρτες διαβαθμισμένης καταλληλότητας εγκατάστασης και ανάπτυξης καλλιεργειών, με παραδείγματα βασικών καλλιεργειών όπως αυτές του σιταριού και του βαμβακιού στο σύνολο της λεκάνης απορροής Πηνειού, για μεσοπρόθεσμους (2050 & 2070) και μακροπρόθεσμους (2090) χρονικούς ορίζοντες, υπό δύο (2) σενάρια πρόβλεψης μεταβολής του κλίματος (μετριοπαθές & δυσμενές).
Η ομάδα του έργου θα επεξεργαστεί τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα διαμορφώσει ολοκληρωμένες ρεαλιστικές προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και διαβούλευσης για την επόμενη Συνάντηση Εργασίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Απώτερος στόχος είναι το παράδειγμα της λεκάνης του Πηνειού να αποτελέσει Οδηγό για παρόμοιες εφαρμογές στο σύνολο του ευρωπαϊκού και μη χώρου, με παρόμοια κλιματικά και φυσιογεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass