Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ Ολοκαύτωμα...

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2023 15:00

Της Λένας Κισσάβου

Η εκπαιδευτική και η μαθητική κοινότητα της Λάρισας, ανανέωσαν χθες την υπόσχεσή τους:

να μην ξεχάσουν το έγκλημα των Ναζί, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, να διαφυλάξουν την ιστορική μνήμη και να αγωνιστούν ώστε να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά την άνοδο του φασισμού.
Σε μια αφιερωματική εκδήλωση που πραγματοποίησαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας με θέμα «Το δράμα του Ολοκαυτώματος γίνεται Τέχνη», στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, οι μαθητές και οι μαθήτριες τίμησαν τη μνήμη των 1.500.000 παιδιών που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος και μετέφεραν μηνύματα ειρήνης, δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Είναι χρέος της εκπαίδευσης να διαφυλάττει τη συλλογική μνήμη και να αφυπνίζει γιατί το Ολοκαύτωμα δεν είναι απλά ένα κομμάτι του ιστορικού παρελθόντος, αλλά μια διαρκής υπενθύμιση της διαθρησκευτικής ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας, αξίες με τις οποίες η εκπαίδευση εμποτίζει τους νέους και τους βοηθά να διαμορφώνουν θετικές στάσεις και πρότυπα» τόνισε σε χαιρετισμό του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Νίκος Ζέρβας. Αντίστοιχα και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλική Ζιάκα υποστήριξε: «Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να μεταφέρουμε αυτές τις μνήμες στα παιδιά και μαζί τους να καλλιεργήσουμε την επιλογή στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο, στην αγάπη και όχι στο μίσος, στην αδελφοσύνη, στην αλληλεγγύη και όχι στη μισαλλοδοξία, στην ανοχή της διαφορετικότητας και όχι στις διακρίσεις και στις προκαταλήψεις. Ως κοινωνία οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά την άνοδο του φασισμού και την επανάληψη τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων».
Απευθυνόμενη στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε χαιρετισμό της, η γενική γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μπέττυ Μαγρίζου, δήλωσε «σήμερα εκφράζετε με δυνατή φωνή, την άρνησή σας σε κάθε μορφή βίας, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού», και μοιράστηκε μαζί τους την υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα της -ο οποίος βασανίστηκε από τους Ναζί- να μεταφέρει στην επόμενη γενιά τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά.
Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές, οι οποίοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, προσέγγισαν το θέμα του Ολοκαυτώματος διαθεματικά, κάτω από μια ολιστική προσέγγιση που δεν στάθηκε απλά στην παράθεση των γεγονότων, αλλά το ανέδειξαν μέσα από τις μορφές τέχνης.
Οι δράσεις αυτές παρουσιάστηκαν από τα σχολεία: 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας - 3ο Γυμνάσιο Λάρισας (συνεργασία), 1ο Πειραματικό Λύκειο Λάρισας, 4ο Γυμνάσιο Λάρισας, 4ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, 6ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, 12ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, Γυμνάσιο Γιάννουλης, Γενικό Λύκειο Γιάννουλης, Γυμνάσιο - Λυκειακές Τάξεις Λιβαδίου, Γυμνάσιο Νίκαιας, Γυμνάσιο Πλατυκάμπου, Γυμνάσιο - Λυκειακές Τάξεις Τσαριτσάνης «Κωνσταντίνος Οικονόμος», 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, Γενικό Λύκειο Τυρνάβου, Γυμνάσιο Φαλάνης, Γυμνάσιο Σχολής Καραβάνα (συμμετέχουν οι Εβραίοι μαθητές της Σχολής Καραβάνα σε συνεργασία με τη ΣΤ’ Δημοτικού). Το αφιέρωμα έκλεισε με κατάθεση στεφάνων από μαθητές και μαθήτριες, στην αναθηματική στήλη της Άννας Φρανκ, στην ομώνυμη πλατεία, στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Να σημειωθεί ότι σε μήνυμά της για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, και η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Αικατερίνη Καραγιώργου σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/-τριες, και το σχολείο εργάζονται, ώστε να αποτελέσουν το ανάχωμα σε μια πιθανή αναβίωση του φασισμού, του ναζισμού και του αντισημιτισμού και η δύναμη ελπίδας για έναν ειρηνικό κόσμο, αλληλοκατανόησης και αρμονικής συνύπαρξης να μην εξασθενίσει.
Σήμερα, όλοι μας, τους αποδίδουμε τη δέουσα τιμή και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να εκλείψουν κάθε είδους βίαιες αντισημιτικές ενέργειες με στόχο Εβραίους ή και άτομα που θεωρούνται Εβραίοι, καθώς θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αξίες των ελεύθερων, δημοκρατικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών».

 

Ημέρα Μνήμης των Εβραίων Μαρτύρων

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΩΛ

Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης, των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων ηρώων του Ολοκαυτώματος, συνεχίζονται και κορυφώνονται σήμερα στη Λάρισα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας (στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής) στις 6:30 μ.μ. θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπους Ανώτατων Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, Πρεσβειών και Προξενείων, Εβραϊκών Οργανώσεων, φορέων και συλλόγων της πόλης, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγής και ακολουθεί η ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων. Στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι: περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, πρόεδρος Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κ. Ηλίας Καμπελής. Σημειώνεται ότι η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, ανέβαλε για λόγους υγείας την επίσκεψή της στη Λάρισα. Ωστόσο, η ομιλία της θα εκφωνηθεί από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισα Σταυρούλα Σδρόλια. Ακολουθεί μουσικό αφιέρωμα από τους: Λουκία Βαλάση - φωνή, Ιωάννα Σιοπούδη - πιάνο, Σπύρο Καβαλλιεράτο - κιθάρα, Ρήγα Μακρόπουλο - βιολί. Τη σκηνοθεσία έχει ο Βαγγέλης Κολώνας και την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαστεργίου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass