Ο φούρνος της γειτονιάς ...έχει πολλά ψωμιά ακόμη!

Νέες τεχνικές, τάσεις και προβλήματα του κλάδου συζήτησαν οι αρτοποιοί της Λάρισας χθες σε ημερίδα

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2023 13:10

Για διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και σύγχρονες τεχνικές αρτοποίησης, με στόχο ο «φούρνος της γειτονιάς» να εξακολουθήσει να κρατά τα πρωτεία στην ποιότητα, συζήτησαν οι αρτοποιοί που συμμετείχαν στην ημερίδα με θέμα «Ποιότητα στην Αρτοποιία- 100 χρόνια Συντεχνία Αρτοποιών ν. Λάρισας» που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Imperial» της Λάρισας. Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Λάρισας Αλέξανδρος Γκούλιος τόνισε ότι είναι σημαντικό οι αρτοποιοί να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αρτοποίηση, αλλά και τις τάσεις των καταναλωτών και πρωταρχικός στόχος να είναι πάντα η προσφορά ποιοτικών προϊόντων, ώστε να εξακολουθεί ο «φούρνος της γειτονιάς» να είναι το κυρίαρχο σημείο αγοράς ψωμιού παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος, με βασικότερο το δυσβάσταχο λειτουργικό κόστος εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αρτοποιεία σήμερα είναι μεγάλες και η Πολιτεία θα πρέπει να σταθεί δίπλα στον αρτοποιό που παλεύει για να προσφέρει ποιοτικό ψωμί, ένα είδος πρώτης ανάγκης που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Ο τεχνολόγος τροφίμων, μέλος της ΠΕΤΕΤ, κ. Μιχάλης Ορεστίδης, παρουσίασε στους συμμετέχοντες τον μαγικό κόσμο των προζυμιών, ενώ οι τεχνικοί της εταιρείας Lesaffre, εκ των διοργανωτών του σεμιναρίου, συζήτησαν με τους αρτοποιούς της πόλης για την αργή ωρίμανση με τη χρήση ζωντανών προζυμιών, την αργή ωρίμανση με τη μέθοδο Poolish, την τεχνική Zavarka και τεχνική διπλής έψησης και τα ωφελήματά της. Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, με τον τυχερό που βασίλεψε να παίρνει δώρο ένα τάμπλετ.

ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ
«Όλα τα χρόνια που υπηρετούσα σε θέσεις ευθύνης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δώσαμε κοινούς αγώνες για τη στήριξη του κλάδου, για να προμηθεύεται ο κόσμος ζεστό και αγνό ψωμί, για να μην διαταραχθεί ο κύκλος της αγοράς που θέλουμε, επιθυμούμε και εμπιστευόμαστε. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο να μάχομαι για τα δίκαια αιτήματα και την προστασία του σημαντικού αυτού κλάδου για την εθνική οικονομία. Το ενδιαφέρον μου για τον Λαρισαίο φούρναρη παραμένει διαχρονικό» αναφέρει σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου. Η Λαρισαία πολιτικός, συνεχάρη τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλη Μούσιο, όσο και τον πρόεδρο της Συντεχνίας Λάρισας Αλέξη Γκούλιο κι όλη τη διοίκηση, για την πετυχημένη ενημερωτική εκδήλωση, ενώ δήλωσε «περήφανη για τους κοινούς αγώνες που έδωσε με τη Συντεχνία και την Ομοσπονδία για την προστασία του κλάδου και την επικράτηση του φούρνου της γειτονιάς, έναντι της εισβολής μεγάλων αλυσίδων, που επιδίωκαν -μερικές φορές και με αθέμιτα μέσα- να κυριαρχήσουν στην αγορά με το τυποποιημένο ψωμί. Η στήριξη των αρτοποιών αποτελεί χρέος και καθήκον όλων μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των αρτοποιείων, με έμφαση στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και της αύξησης των πρώτων υλών, αλλά προφανώς χρειάζονται περισσότερα, τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή, αξιολογεί και θα δρομολογήσει».
Στην εκδήλωση βρέθηκαν οι βουλευτές Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάνια Δόκου, ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης, ο αντιδήμαρχος Π. Νταής, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Παπαλέξης, ο πρώην πρόεδρος ΝΟΔΕ Χρήστος Καπετάνος, ενώ χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν και οι βουλευτές Στέλλα Μπίζιου και Βασίλης Κόκκαλης.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass