Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ... ΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Με μαζικές... εξώσεις απειλούνται Σωματεία!

* Καθώς τα τετραγωνικά θα υπολογίζονται ανά ψηφοφόρο * Τάσος Τσιαπλές: Θα σφαχτούμε...

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2014 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:05

Του Δημήτρη Βάλλα

Με... μαζικές εξώσεις απειλούνται τα περισσότερα Σωματεία από τα Εργατικά Κέντρα της χώρας και όχι μόνο, όπου στεγάζονται, καθώς για πρώτη φορά το θέμα που τέθηκε στη Λάρισα με αφορμή την επίσκεψη στην πόλη του αντιπροέδρου του ΟΑΕΔ κ. Παναγή Κανέλα λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις και αναμένεται να φθάσει μέχρι και το Κοινοβούλιο!

Το γεγονός ήταν κυριολεκτικά «κεραυνός εν αιθρία», τόσο για τους συνδικαλιστές της Λάρισας, όσο και όλης της Ελλάδος, καθώς ουδείς είχε προσέξει μια διάταξη που περιλαμβανόταν σε πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, που ούτε λίγο ούτε πολύ τίθεται θέμα χώρου σε σχέση με τον αριθμό των μελών των σωματείων που ψήφισαν στις εκλογές. Πρόκειται για αποτελέσματα που κοινοποιούνται στα υπουργεία και με βάση τα οποία είναι εύκολο να υπολογισθούν οι χώροι και στη συνέχεια να ζητηθεί η εφαρμογή της σχετικής απόφασης.

Μιας απόφασης που προφανώς από τον αντιπρόεδρο του ΟΑΕΔ δεν τέθηκε... επί τάπητος τυχαία στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που προφανώς μέλλον επιλέχθηκε πρώτο για την εφαρμογή της!

ΘΑ... «ΣΦΑΧΤΟΥΜΕ»

Μιλώντας στην «Ε», ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Τάσος Τσιαπλές ήταν φανερά εκνευρισμένος όταν του ζητήσαμε επιτέλους να μας περιγράψει με λεπτομέρειες τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα της επίσκεψης του αντιπροέδρου του ΟΑΕΔ.

«Πράγματι, θα μας πει ο κ. Τσιαπλές, συναντηθήκαμε εκείνη την ημέρα η Διοίκηση του ΕΚΛ με τον κ. Καρέλα. Εμείς στην αρχή ήμασταν χαρούμενοι για τη συνάντηση, γιατί έτσι μας δινόταν η ευκαιρία να του θέσουμε από κοντά διάφορα φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν ζητώντας λύσεις.

Του υποβάλαμε λοιπόν δύο υπομνήματα, όμως μείναμε έκπληκτοι, όταν μας είπε ότι: «Εγώ δεν ήρθα εδώ για τα προβλήματα, αλλά για να σας πω ότι σύμφωνα με το Νόμο θα πρέπει να αδειάσετε το μισό κτίριο»...

Μείναμε... σύξυλοι, του απαντήσαμε ότι δεν υπάρχει τέτοιος Νόμος και ότι το κτίριο του ΕΚΛ κτίστηκε για να στεγάσει τη Διοίκηση και τα Σωματεία, και πάλι δεν επαρκεί, καθώς έχουμε και πολλά σωματεία στεγασμένα εκτός.

Διακόψαμε τον διάλογο και είπαμε ότι δεν συζητάμε τέτοια πράγματα, και ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί να... περάσει πάνω από το πτώμα μας.

Πρόκειται για φαιδρά πράγματα, κατέληξε ο κ. Τσιαπλές, δηλαδή το κτίριο είναι 850 τ.μ. και αν μας αντιστοιχούν τα 430 τ.μ. τι θα γίνει, θα έχουμε μόνο τη μισή σκεπή επισκευασμένη ή τα μισά κουφώματα, θα γκρεμίσουμε τοίχους, τα σωματεία θα πεταχτούν στους δρόμους;

Νομίζω ότι ψάχνουν χώρους να στεγάσουν δημόσιες υπηρεσίες για να μην πληρώνουν ενοίκιο, αλλά δεν είναι λογικά πράγματα αυτά...».

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Η επίμαχη διάταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που άναψε... φωτιές στη Λάρισα αναφέρει επί λέξει:

* ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

1. Το δικαιούμενο εμβαδόν στέγασης προσδιορίζεται με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων μελών της οργάνωσης που υποβάλλει την αίτηση για στέγαση, όπως αυτός προκύπτει από τις τελευταίες αρχαιρεσίες προ της υποβολής της σχετικής αίτησης.

2. α) Για τη διοίκηση του δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής Εργατικού Κέντρου απαιτείται ελάχιστο καθαρό εμβαδόν 60 τ.μ., όταν αυτό συστεγάζεται με 7-100 σωματεία, 75 τ.μ. όταν αυτό συστεγάζεται με 101 - 200 σωματεία και 110 τ.μ. όταν αυτό συστεγάζεται με πάνω από 200 σωματεία της δύναμής του.

Το εμβαδόν αυτό προσαυξάνεται μέχρι 30% για τους απαιτούμενους κοινόχρηστους χώρους (W.C. - διάδρομοι), τοιχοποιίες και αίθουσες συγκεντρώσεων.

Πλέον των προβλεπομένων παραπάνω εμβαδών για τη διοίκηση, απαιτείται για κάθε συστεγαζόμενο σωματείο με το Εργατικό Κέντρο και με δύναμη πάνω από 500 μέλη, χώρος καθαρού εμβαδού 8 τ.μ., ενώ με δύναμη έως 500 μέλη χώρος καθαρού εμβαδού 5 τ.μ.(πλέον 30% για κοινόχρηστους χώρους, τοιχοποιίες και αίθουσες συγκεντρώσεων).

β) Για κάθε Ομοσπονδία με δύναμη μέχρι 5.000 μέλη, απαιτείται ελάχιστο καθαρό εμβαδόν 60 τ.μ. Ο χώρος αυτός προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. ανά 5.000 μέλη πέραν του βασικού αριθμού των 500 μελών και μέχρι διπλασιασμού του αρχικού καθαρού εμβαδού των 60 τ.μ.

Το τελικό αυτό εμβαδόν (καθαρό) προσαυξάνεται μέχρι 30% για τους απαιτούμενους κοινόχρηστους χώρους (W.C. - διάδρομοι κ.λπ.), τοιχοποιίες και αίθουσες συγκεντρώσεων.

γ) Για κάθε Συνομοσπονδία απαιτείται ελάχιστο καθαρό εμβαδόν 80-120 τ.μ. (πλέον 30% για κοινόχρηστους χώρους, τοιχοποιίες και αίθουσες συγκεντρώσεων).

Τα παραπάνω εμβαδά υπόκεινται σε εύλογη θετική ή αρνητική απόκλιση κατά την κρίση του ΔΣ του Οργανισμού.

...Τώρα με δεδομένο ότι στο Εργατικό κέντρο Λάρισας ψήφισαν πρόσφατα περίπου 7.500 άτομα είναι εύκολο να γίνουν οι υπολογισμοί με όλα βέβαια τα παρεπόμενα που θα προκύψουν!

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass