Κράτησε τη «φλόγα» του αγώνα ο Πλατύκαμπος

ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΧΘΕΣ -Η «ΣΚΥΤΑΛΗ» ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ 2 Μ.Μ.

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2023 13:30

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ. Αλέξανδρος Παπαγεωργίου
Έστω και την τελευταία στιγμή μερικές δεκάδες τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή του Πλατυκάμπου και ολόκληρου του Δήμου Κιλελέρ, κατάφεραν να συγκεντρωθούν στον κυκλικό κόμβο της ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου, όπως είχε συμφωνηθεί από συγκεντρώσεις προηγούμενων ημερών, και παρατάχθηκαν παράλληλα με τον επαρχιακό δρόμο για την Αγιά, χωρίς να διακόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων.


Υπό την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων οι αγρότες εκδήλωσαν με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους, για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, «αιτούμενοι» μια σειρά μέτρων για την ενίσχυσή τους με μοναδικό στόχο να παραμείνουν στο επάγγελμα της καλλιέργειας της γης.
Η χθεσινή κινητοποίηση επί της ουσίας κράτησε αναμμένη τη «φλόγα» του αγώνα τους, μετά και την προχθεσινή ατελέσφορη προαναγγελθείσα διαμαρτυρία των Φαρσαλινών αγροτών να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης.
Πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στο μπλόκο που προγραμματίζουν οι αγρότες του Τυρνάβου από σήμερα Παρασκευή, με σκοπό να υποδεχθούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά που επισκέπτεται την περιοχή την Κυριακή.
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, κ. Γιάννης Κουκούτσης σε σχετικές του δηλώσεις, στο πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης, τόνισε πως «Πραγματοποιώντας την απόφαση που πάρθηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά, ο Πλατύκαμπος και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ άρχισε να βγάζει τα τρακτέρ στον κεντρικό κόμβο για Αγιά, διεκδικώντας λύση στα προβλήματα, έτσι όπως έχουν τεθεί από τις 22 του μηνός και έχουν σταλεί στο Υπουργείο.
Ζητάμε επιτακτικά αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια, ζητάμε πλαφόν στην τιμή του ρεύματος στα 7 λεπτά, ζητάμε μια άμεση αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και πληρωμή στο 100% των ζημιών. Αυτά και άλλα τόσα είναι που μας βγάζουν στον δρόμο να διεκδικούμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος και διεκδικούμε επί της ουσίας το δικαίωμα να συνεχίσουμε να παραμένουμε στον κάμπο και να καλλιεργούμε».
Για τον λόγο της χαμηλής συμμετοχής των αγροτών στις κινητοποιήσεις επισήμανε πως «σίγουρα δεν είναι η έλλειψη των προβλημάτων. Άλλοι λόγοι είναι, σίγουρα θα διερευνηθούν από την Ομοσπονδία, αλλά και από τους κατά τόπους συλλόγους. Παρόλα αυτά εμείς περιμένουμε κι άλλους αγρότες να πλαισιώσουν τον αγώνα και πιθανότατα να διοργανώσουμε και ένα μεγάλο συλλαλητήριο εντός των προσεχών ημερών, ίσως στην πόλη της Λάρισας και σε άλλες πόλεις. Είμαστε εν αναμονή της έλευσης του Υπουργού που γνωρίζει τα αιτήματά μας και περιμένουμε να έρθει με απαντήσεις και λύσεις για αυτά».
Από την πλευρά του ο κ. Αχιλλέας Ντάντης, αγρότης από την περιοχή της Γαλήνης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές που υπάρχουν στο βαμβάκι αλλά και σε όλα τα προϊόντα δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια. Παίρνοντας 67 στο βαμβάκι και με πετρέλαιο στα 2 ευρώ και τα κόστη όλων των γεωργικών εφοδίων που έχουν φτάσει στα ύψη η αγροτιά σβήνει» τόνισε.
ΤΥΡΝΑΒΟΣ – ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
Εν τω μεταξύ σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου και εκπρόσωποι Αγροτών Δελεριών-Ροδιάς αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Χαιρετίζουμε τους δεκάδες συναδέλφους μας που έδωσαν βροντερό παρών στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Μαξίμ.
Όπως επίσης ευχαριστούμε τους φορείς και τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών για την παρουσία τους, αλλά και τη δέσμευσή τους για συμπαράσταση.
Τα προβλήματα πολλά και οξυμένα για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, με το κόστος παραγωγής να έχει ανέβει 3 και 5 φορές πάνω.
Ενώ τα προϊόντα μας τα δίνουμε κάτω από το κόστος παραγωγής και πολλά από τα οποία έμειναν αδιάθετα πάνω στα δέντρα και στα αμπέλια.
Η απόφαση ομόφωνη και όλων μας δεν είναι άλλη από το ότι βγαίνουμε στον δρόμο του αγώνα, διότι είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος που πάντα κερδίσαμε κάτι σχετικά με την επιβίωσή μας».
Καλούν μάλιστα τον κόσμο να βγει σήμερα στον δρόμο με τρακτέρ, καθώς «στήνουμε μπλόκο στην Εθνική Οδό Λαρίσης-Κοζάνης με προσυγκεντρώσεις από το πρωί της Παρασκευής στις πλατείες του Αμπελώνα, του Δαμασίου των Δελερίων και περιμένουμε το ίδιο να πράξουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Τυρνάβου».
Διευκρινίζεται πως «στην πόλη του Τυρνάβου, στην περιοχή των Εξοχικών στις 2:30 το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένουμε να ενωθούμε με τους συναδέλφους μας από τις γύρω περιοχές».
Καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, ο οποίος θα βρίσκεται την Κυριακή στον Τύρναβο για κοπή πίτας σε κομματική εκδήλωση, «να μας επισκεφθεί και να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά μας».
Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει προς τους αγρότες ότι «ξεκάθαρα είναι ευθύνη του καθένα να παλέψει για τη ζωή του, την επιβίωση της οικογένειάς του, τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρήματα που περιμένουν να τα διεκδικήσουμε και να αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να μην τα δώσει πάλι στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά στους αγρότες και κτηνοτρόφους».
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου νομού Λάρισας με ανακοίνωσή του σημειώνει πως «στηρίζει και υποστηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και συμφωνεί απόλυτα με τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Είναι πασίγνωστο, ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι διαχρονικά, λιμνάζοντα και οξυμένα. Οφείλει η κυβέρνηση να σκύψει επάνω στα προβλήματα, να δώσει λύσεις και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα. Επί τέλους πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι τα προβλήματα βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους με αντίξοες καιρικές συνθήκες και όχι για να κάνουν επαναστατική γυμναστική».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass