ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ:

Η κυβέρνηση παίζει με την αξιοπρέπεια των συμβασιούχων ΕΣΥ

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2023 13:15

“Ήδη από τις 9/12/2020, με Αναφορά που είχα καταθέσει στη Βουλή, και στη συνέχεια, στις 3/06/2021, με νέα Αναφορά που καταθέσαμε μαζί με τον βουλευτή, κ. Βασίλη Κόκκαλη, είχα θίξει το θέμα της ολιγωρίας της πολιτείας να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στις νευραλγικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας θέσεις της καθαριότητας και της φύλαξης των ευαίσθητων δομών του ΕΣΥ, απαξιώνοντας την πολύτιμη εμπειρία τους και την προσφορά τους στην καθαριότητα και φύλαξη, αναφέρει δήλωση της Αννας Βαγενά.

Και συνεχίζει:
 Από χθες λοιπόν, 1/2/2023, άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις των 4.000 περίπου εργαζομένων του ΕΣΥ μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ και δεν έχει δημοσιευτεί σε κανένα ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την παράτασή τους. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι μέχρι 31/1/2023 το θέμα θα είχε τακτοποιηθεί, αποδείχθηκαν για άλλη μία φορά κενό γράμμα.
Οι εργαζόμενοι στη φύλαξη, τη σίτιση και την καθαριότητα εργάζονται στα νοσοκομεία με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρόσφεραν ακούραστα τις πολύτιμες υπηρεσίες τους κατά την πανδημία: οι φύλακες στη φύλαξη και στην τήρηση του πρωτοκόλλου εισόδου στα νοσοκομεία, οι καθαρίστριες στις κλινικές κορονοϊού, οι τραπεζοκόμοι στη σίτιση των ασθενών, και το αποτέλεσμα είναι ότι θα απολυθούν, ενώ υπάρχουν ανάγκες και μάλιστα αυξημένες, για να επιστρέψουν οι εργολάβοι.
Σε πολλά νοσοκομεία εξελίσσονται αυτή τη στιγμή διαγωνισμοί για εργολάβους και μόλις ολοκληρωθούν θα απολυθούν 6.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι εδώ και μία πενταετία δουλεύουν με συμβάσεις και πληρώνονται από τα νοσοκομεία με 600- 700 ευρώ τον μήνα. Αν ζητήσουν δουλειά από τον εργολάβο κι εκείνος τους προσλάβει, ο μισθός τους δεν θα ξεπερνάει τα 300 ευρώ τον μήνα. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι εργολάβοι στοιχίζουν χρήματα στο Δημόσιο για τις ίδιες ακριβώς εργασίες, παρέχοντας, ωστόσο, πολύ κακής ποιότητας υπηρεσίες, άθλιες συνθήκες εργασίας και εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές στους εργαζόμενους που απασχολούν, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Θα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες απ’ αυτές που θα δηλώνονται, θα υπογράφουν ότι έλαβαν 700 ευρώ και θα λαμβάνουν 300 ευρώ τον μήνα. Θα κατατίθενται στην τράπεζα 700 ευρώ για να μην έχουν πρόβλημα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με απειλές μπράβων θα επιστρέφουν πίσω τα 400 ευρώ. Τα ζήσαμε”.
Κύριε Πλεύρη, οφείλετε να εξασφαλίζετε την πρόσληψη προσωπικού στις εν λόγω υπηρεσίες των νοσοκομείων, όποτε και όπου χρειάζεται, με νομοθετική ρύθμιση και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οφείλετε επίσης να μεριμνήσετε για τη διατήρηση στην εργασία και την επιβίωση των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι έδωσαν μάχες, ακόμα και τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όχι να τους απολύσετε για να έχουν κέρδος οι εργολάβοι, καταλήγει η δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
* Η καρδιά μου και το μυαλό μου αυτήν την ώρα –αναφέρει σε σχετική δήλωσή της για τον θάνατο των δυο πιλότων- είναι στα δύο αυτά νεαρά παιδιά, στους δύο πιλότους του μαχητικού αεροσκάφους F-4, που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, στην υπηρεσία της πατρίδας. Θέλω με όλη την ψυχή μου να στείλω ένα μήνυμα για κουράγιο στις οικογένειές τους για την τραγωδία που τους επιφύλασσε η μοίρα και να τους πω ότι τίποτα και καμιά θυσία δεν πάει χαμένη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass