Βλέπουν Γεραπετρίτη αύριο οι αγρότες

Συγκέντρωση χθες στον Τύρναβο * Συνάντηση Κ. Αγοραστού με ΕΟΑΣΚ το απόγευμα

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2023 13:00

Αύριο Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι θα γίνει στην Αθήνα η πολυπόθητη συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας.


Το αίτημα της ΠΕΜ έγινε δεκτό από την Κυβέρνηση και απομένει να φανεί αν θα γίνουν δεκτά και τα αιτήματα των παραγωγών που βρίσκονται στους δρόμους εδώ και δύο εβδομάδες. Από το αποτέλεσμα της συνάντησης θα κριθεί και το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Οι αγρότες στέλνουν το μήνυμα ότι «δεν συμβιβάζονται με τα μέτρα - ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων», που παίρνει η σημερινή Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα και διαχρονικά προβλήματά τους», και διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή και να ζουν από τον μόχθο τους.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Στο μεταξύ, συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών πραγματοποιήθηκε χθες από φορείς και κατοίκους της περιοχής, στο μπλόκο του Τύρναβου. Αρκετοί, επίσης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και συνέδραμαν στη συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σήμερα το απόγευμα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Καρδίτσα, ο Κ. Αγοραστός θα συναντηθεί με μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αίτημα που υπέβαλαν στον Περιφερειάρχη οι συγκεντρωμένοι αγρότες που βρίσκονται με τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους στον κόμβο της Ε-65, στην είσοδο της πόλης.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ειδικά για το βαμβάκι: Αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό.
- Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος: Μήλα, ροδάκινα - νεκταρίνια, κάστανα. Να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια που έχει δεσμευτεί το Υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια και η σταφίδα. Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ το στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι επιλεκτικά, όπως έγινε.
- Αναπλήρωση εισοδήματος για τα αμύγδαλα 300 ευρώ/στρ. και 400-600 ευρώ/στρ. για τα καρύδια.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις - αποζημιώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass