«Θα αγωνιζόμαστε μέχρι να κερδίσουμε…»

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΙΟΥ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2023 15:30

Με αφορμή την 8η Μαρτίου η Θεματική Φεμινιστικής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «δεν είναι μια τυχαία μέρα, μια ακόμα μέσα στις πολλές «Παγκόσμιες Μέρες», αλλά φέρει τη σφραγίδα των αγώνων ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, την κοινωνική καταπίεση και τη φυλετική ανισοτιμία.


Η φετινή επέτειος, ωστόσο, επισκιάζεται από την απέραντη θλίψη και την οργή για την απώλεια δεκάδων ανθρώπων, και κυρίως νέων παιδιών, στο εγκληματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στην πραγματικότητα αποτελεί ένα έγκλημα στον βωμό του κέρδους και της διαφθοράς.
Η ανθρώπινη αξία στις μέρες μας από τα νεοφιλελεύθερα καθεστώτα συνεχώς υποβαθμίζεται και κατά συνέπεια και ό,τι μέχρι σήμερα κατακτήθηκε από το γυναικείο κίνημα.
Σήμερα οι γυναίκες έχουμε κατά μέσον όρο 15% μικρότερη αμοιβή για ίση εργασία με αυτήν των ανδρών. Αν, όμως, υπολογίσουμε την απλήρωτη εργασία των γυναικών στα οικιακά και τη φροντίδα των παιδιών, τότε βρισκόμαστε στα επίπεδα του 1930.
Η ανεργία των γυναικών, εξακολουθεί να είναι υψηλότερη αυτής των ανδρών. Η Ελλάδα είχε το 2022 ανεργία 11,4% συνολικά, για τις γυναίκες όμως ήταν στο 14,7%.
Η εργασία των γυναικών σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται και με σεξουαλική παρενόχληση. Η πιο ακραία μορφή βίας που είναι η γυναικοκτονία παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Η Ελλάδα είναι 103η από 187 χώρες ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με μόλις 21,5% γυναίκες στο εθνικό κοινοβούλιο.
Το ποσοστό γυναικών στο συνδικαλιστικό κίνημα μειώθηκε μετά τους αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια» καταλήγει η ανακοίνωση, με τη Θεματική να παρουσιάζει το διεκδικητικό πλαίσιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass