ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Προσοχή στη συλλογή μανιταριών

* Στις 19 Οκτωβρίου η Γιορτή Μανιταριού στο Σκλήθρο Αγιάς

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2014 15:48 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:13

 

Έκκληση να σταματήσουν τη συλλογή άγριων μανιταριών όσοι δεν έχουν επαρκείς γνώσεις απευθύνουν οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, με αφορμή δύο πρόσφατα περιστατικά συλλογής άγριων μανιταριών. Το πρώτο περιστατικό συνέβη στη Χαλκιδική και αφορά σε ζευγάρι ατόμων, που κατανάλωσαν άγρια μανιτάρια, τα οποία συνέλεξαν με ευθύνη τους και προφανώς χωρίς επαρκείς γνώσεις για το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη σε βουνό του νομού Λάρισας, όταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας συνάντησε μανιταροσυλλέκτες που είχαν μαζέψει, αλλά και τοποθετήσει στην ίδια σακούλα μαζί με φαγώσιμα μανιτάρια και το μανιτάρι αμανίτη φαλλοειδή (amanita phalloides, φωτό), τον αποκαλούμενο κοινά "θανατίτη" – πρόκειται για το πιο θανάσιμα δηλητηριώδες μανιτάρι στη χώρα μας, καθώς η τοξίνη που περιέχει προκαλεί ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, όπως και ανεπάρκεια άλλων οργάνων. Η δράση της είναι εξαιρετικά ύπουλη, καθώς τα πρώτα συμπτώματα αργούν να εκδηλωθούν –το νωρίτερο που εκδηλώνονται είναι έξι ώρες- με αποτέλεσμα, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, να έχει γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά στα εσωτερικά όργανα. Το μέλος του Συλλόγου συνέστησε στους εν λόγω μανιταροσυλλέκτες να ξεφορτωθούν όχι μόνο το δηλητηριώδες μανιτάρι, αλλά και όλη τη «σοδειά» που είχαν μαζέψει εκείνη τη μέρα.

Οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας υπενθυμίζουν το ρητό «μερικά μανιτάρια τρώγονται μόνο μία φορά» και τονίζουν ότι η συλλογή άγριων μανιταριών για κατανάλωση απαιτεί γνώσεις πάνω στο αντικείμενο σε άριστο βαθμό -και όχι ημιμάθεια, που δυστυχώς επικρατεί σε πολλούς- και αυτές οι γνώσεις αποκτιούνται με επίμονη και μακροχρόνια μελέτη σχετικών συγγραμμάτων, αλλά το κυριότερο, με την παρακολούθηση ενημερώσεων για τα άγρια μανιτάρια καθώς και τη συμμετοχή σε εξορμήσεις στο πεδίο για συλλογή αυτών, παρουσία έμπειρων μανιταροσυλλεκτών. Οι ενημερώσεις πραγματοποιούνται στο γραφείο του Συλλόγου, κάθε δεύτερη Τρίτη (δηλαδή κάθε 15νθήμερο), αρχής γενομένης από την Τρίτη, 21 Οκτωβρίου, από τις 7 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ, στο ισόγειο του κτιρίου του Παραρτήματος Θεσσαλίας του ΤΕΕ.

Οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας πιστεύουν ότι οι εκκλήσεις τους θα βρουν ανταπόκριση και έτσι θα περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό τα ατυχήματα από την κατανάλωση άγριων μανιταριών, αυτών των υπέροχων δώρων της Φύσης προς τον άνθρωπο. Ενημερώνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6974601730 (Στέργιος Μίχος) και 6978737981 (Θωμάς Γκιάτας).

ΣΤΟ ΣΚΛΗΘΡΟ

Την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου, θα διοργανωθεί η ετήσια Γιορτή Μανιταριού στο Σκλήθρο Αγιάς, σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο. Οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας απευθύνουν πρόσκληση συμμετοχής σε όλους του μανιταρόφιλους -και όχι μόνο, μέλη και μη του συλλόγου. Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι λεπτομέρειες για την εκδήλωση θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

 

Στη φωτογραφία: Ο αμανίτης φαλλοειδής (amanita phalloides), αποκαλούμενος κοινά "θανατίτης" είναι το πιο θανάσιμα δηλητηριώδες μανιτάρι στη χώρα μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass