Εθνικός εορτασμός υπό τη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη

Μαθητές σε ένδειξη πένθους παρέλασαν φορώντας μαύρα περιβραχιόνια και κορδέλες

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2023 14:08

Με κάθε επισημότητα, αλλά υπό τη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, ολοκληρώθηκαν

προχθές και στη Λάρισα οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της Επανάστασης του 1821 με μαθητές σχολείων να παρελαύνουν φορώντας μαύρα περιβραχιόνια και κορδέλες σε ένδειξη πένθους. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στην επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Αχιλλίου, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου σεβ. Ιερώνυμος. Με την εκπαιδευτικό του 6ου Γυμνασίου Λάρισας, Δέσποινα Πατσιατζή να εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας, ομιλία που διακρίθηκε από τα έντονα στοιχεία αυτοκριτικής με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.
«Χρειαζόμαστε» τόνισε η ομιλήτρια «μια “ευαγγελική είδηση” σαν αυτή που χάρισε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στη μάνα Παναγιά μας για την ολική σωτηρία όλων μας. Είναι η είδηση της συμφιλίωσης, της ομόνοιας, της ειρήνης της Ελλάδας μας και όλης της ανθρωπότητας που πάσχει, υποφέρει, κλαίει, απελπίζεται σε κάμπους, βουνά και θάλασσες.
Χρειαζόμαστε έναν Παπαφλέσσα να μιλήσει για την πνευματική μας λευτεριά και ας τον αμφισβητούν οι κριτικοί της ιστορίας. Αναζητούμε έναν Αθανάσιο Διάκο να μυρίσει ετούτη η άνοιξη αγάπη και αγωνιστικότητα. Ψάχνουμε τη σεμνότητα της Μαντώς Μαυρογένους και την αυταπάρνησή της για τη σωτηρία του έθνους. Χρειαζόμαστε την ψυχική δύναμη και το θάρρος της Μπουμπουλίνας. Να θυμηθούμε τον Γέρο του Μοριά να τον ζωντανέψουμε μέσα μας για να μας δείξει τον ίσιο δρόμο γιατί όλοι μαζί, ναι μπορούμε».
«Είναι ανάγκη να βρούμε τρόπο να απελευθερωθούμε από τη δουλεία του εαυτού μας απέναντι σε κάθε άρνηση, για το καλό της κοινωνίας. Οι τελετές πάσης φύσεως απλά για τα θεαθήναι στις επετείους δεν ωφελούν αν δεν κάνουμε πράξη την ιστορική πορεία των ηρώων μας και όλου του λαού που είναι αφανής».
Για να προσθέσει σε άλλο σημείο της ομιλίας της «ο Χριστός δεν έκανε διακρίσεις. Όλους τους ένωσε, όλους τους αγκάλιασε, πάλεψε, πέθαινε για σένα, για μένα για όλους μας. Εσύ τι κάνεις σύγχρονε νεοέλληνα; Καμώνεσαι πως τα ξέρεις όλα και φωνάζεις, αντιμιλάς, και κακολογείς τον απέναντί σου θρησκευτικά, πολιτικά, προσωπικά και ύστερα χειροκροτείς τον εαυτό σου στον καθρέφτη». «Η υποκρισία φαίνεται στις πράξεις. Η ενότητα πεινά, θρηνεί, κλαίει η συμφιλίωση διψά στους δρόμους, στις πλατείες, στα σχολεία, στα εργοστάσια με τον θρήνο της ανεργίας, της ανισότητας, της εκμετάλλευσης. Η παιδεία υποφέρει στις αίθουσες, τα θρανία αιμορραγούν και οι άστεγοι πεθαίνουν χωρίς να τους κλάψει κανείς».
Με την ομιλήτρια να καταλήγει σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «χρειαζόμαστε την πρώτη τουφεκιά της πνευματικής αφύπνισης του γένους μας, όπως αυτής στα Καλάβρυτα στις 21 Μάρτη του 1821 που ήταν η αρχή της επανάστασης για τον δρόμο προς την απελευθέρωση της Ελλάδας μας».
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από, τον γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής, Κων. Μπαγινέτα, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό, τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννη, τον ΑΤΑ, Γ. Φασούλα, τον ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ., Θωμ. Καρανάσιο, τον διοικητή των ΠΥ Θεσσαλίας, Νίκ. Μητσογιάννη, τον εκπρόσωπο της ΔΕΕΠ ΝΔ, Ηλ. Αρβυθά, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βασ. Ζωγράφο, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης, Παν. Χατζηπλή, την αν. περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Βασιλική Ζιάκα, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, Ηλ. Καμπελή, τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας, Δημ. Παπαλέξη, τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ, Κων. Βλάχο, τον πρόεδρο της ΕΑΑΑ, Βασ. Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο των Εφέδρων, Μιχ. Φωκά, τον πρόεδρο των Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ., Χρ. Ψιψιλή, τον πρόεδρο του ΔΣΛ, Τρύφ. Τσάτσαρο, καθώς και από εκπροσώπους της ΠΟΑΕΑ, του Συλλόγου Κυπρίων, των Βορειοηπειρωτών «Ο Πύρρος» και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση όπου χιλιάδες Λαρισαίοι χειροκρότησαν τις μαθητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες, όπως και τους τοπικούς συλλόγους. Με μαθητές ορισμένων σχολείων σε ένδειξη πένθους να παρελαύνουν φορώντας μαύρα περιβραχιόνια και κορδέλες, αλλά και αυτοκόλλητα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Λάρισας που αναφέρονταν στην τραγωδία των Τεμπών. Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Μπαγινέτας σε δήλωσή του μα αφορμή την επέτειο σημείωσε πως «αν και ο σημερινός εορτασμός γίνεται σε κλίμα πένθους, οδύνης και περισυλλογής, εντούτοις είναι χρέος μας να θυμηθούμε τους αγώνες των προγόνων μας, αγώνες οι οποίοι μας έδωσαν τη δυνατότητα σήμερα να βρισκόμαστε εδώ, όλοι μαζί να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις τις φετινές αλλά και τις επόμενες, ώστε όλοι μαζί, σε ένα κοινό σκοπό να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για την πατρίδα μας. Χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες». Ερωτηθείς για την τραγωδία των Τεμπών δήλωσε πως «πραγματικά ήταν ένα τραγικό δυστύχημα, μέσα από το οποίο όλοι μαθαίνουμε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με σύμβουλο και συνεργάτη τον νέο υπουργό Μεταφορών κ. Γεραπετρίτη, κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου τέτοιου είδους ατυχήματα να αποτελούν παραδείγματα προκειμένου ποτέ ξανά – όπως αναφέρθηκε και από το στόμα του πρωθυπουργού- να μην ξανασυμβούν».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass