Παραθέσεις

Αυτή είναι η Λάρισα!

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2014 12:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:15

 

Από τον Ευριπίδη Λύτρα*

Πριν δέκαπέντε χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός του «εκσυγχρονισμού» κ. Κ. Σημίτης σε μια αποστροφή του λόγου του είπε τη φράση: «Αυτή είναι η Ελλάδα!» Εννοώντας τη χώρα όπου χέρι χέρι βαδίζουν η δημοκρατία με την αναρχία, η αλήθεια με το ψέμα, η τάξη με το χάος, ο ηρωισμός με την αδιαφορία, η πρόοδος με την καθυστέρηση, η νομιμότητα με την παρανομία, η πίστη με την απιστία, η ευαισθησία με την υποκρισία, ο πατριωτισμός με την προδοσία κ. ά. Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει πολλά άλλα ζεύγη αντιθέσεων που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη στη μιζέρια, την αδράνεια, στον εφησυχασμό στον ωχαδερφισμό και στην ιδιοτέλεια. Βέβαια η ίδια η ζωή είναι γεμάτη αντιθέσεις. Ωστόσο όταν αυτές φέρουν όλες αρνητικό πρόσημο σε μεγάλο βαθμό τότε υπάρχει πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπισθεί οι συνέπειες νομοτελειακά θα είναι τραγικές.

Η πόλη μας σαν τμήμα της πατρίδας μας έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Η περιοχή του Φρουρίου είναι η μοναδική πανοραμική περιοχή. Συνδυάζει το φυσικό κάλλος με το μεγαλύτερο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το πράσινο και ο απέραντος ορίζοντας, το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, το Αρχαίο Θέατρο, ο ναός του Αγίου Aχιλλείου, ο Πηνειός κ.α. συνθέτουν ένα ωραιότατο τοπίο περιπάτου και αναψυχής. Δυστυχώς η παραπάνω φωτογραφία είναι απ’ αυτό τον χώρο και καταδεικνύει περίτρανα τη θλιβερή αντίθεση του ωραίου και της ασχήμιας. Ο ερειπιώνας αυτός βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του Αρχαίου Θεάτρου από την πλευρά του Φρουρίου επί της οδού Αρσενίου. Στην κατάσταση που βρίσκεται, έτοιμος να καταρρεύσει, δεν προσβάλει μόνο την αισθητική των Λαρισαίων αλλά και χιλιάδων επισκεπτών των αρχαιολογικών μνημείων. Αποτελεί μόνιμη απειλή σ’ όσους καθημερινά διέρχονται από ‘κει και δεν είναι λίγοι αυτοί. Περιμένουμε να συμβεί το απευκταίο, κάποιο τραγικό συμβάν για να κάνουμε το αυτονόητο;

Κάνω έκκληση στη δημοτική αρχή να προβεί αμέσως στις απαραίτητες από τον νόμο ενέργειες ώστε το κτίσμα αυτό να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό και εφόσον κριθεί επικίνδυνο να κατεδαφιστεί και να καθαριστεί ο χώρος όπως αρμόζει στην πόλη και στο Αρχαίο Θέατρο που είναι ο γείτονάς του. Στην ίδια κατάσταση υπάρχουν κι άλλα κτίσματα και χώροι στην πόλη που θα πρέπει να επισημανθούν για να διευθετηθούν. Επίσης σε αρκετά σημεία της πόλης υπάρχουν παλαιά κτίσματα που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του οδοστρώματος και εμποδίζουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς σε παρόμοιες περιπτώσεις.

* Ο Ευριπίδης Λύτρας είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass