ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενημερωτικός οδηγός για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2014 13:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:15

Αν και τυπικά αποκαλείται «ενημερωτικός οδηγός», το βιβλίο με τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Λάρισας», είναι κάτι πολύ περισσότερο. Αποτελεί τον «σκληρό δίσκο» της «μνήμης» του μνημείου. Ουσιαστικά, είναι η πρώτη επίσημη έκδοση της επιστημονικής επιτροπής ανασκαφής του θεάτρου, με επιμέλεια των κειμένων από τους: Αθανάσιο Τζιαφάλια, αρχαιολόγο, πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής, επίτιμο διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού και Δημήτριο Καραγκούνη, αρχιτέκτονα.

Ο οδηγός, που κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες ημέρες, περιλαμβάνει έξι ενότητες, σε 113 έγχρωμες σελίδες. Με πολλές έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, πριν και κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης του μνημείου και με σημαντικές φάσεις των εργασιών. Λήψεις του θεάτρου, από πολλές γωνίες και από ψηλά και μερικές εντυπωσιακές νυχτερινές. Με λεπτομέρειες από την επίπονη εργασία της συντήρησης- συγκόλλησης των μαρμάρων, της «αφανούς» και χρονοβόρου δουλειάς επιστημόνων και ειδικών τεχνιτών. Ξεχωρίζουν οι συμβολικές εικόνες με τα κομπρεσέρ και το οπλισμένο σκυρόδεμα, πάνω στα μάρμαρα. Επίσης, οι εικόνες με ένα ξεχωριστό εύρημα, που «γέννησε» η ανασκαφή, το γλυπτό της Αρτέμιδας, που αποκαλύφθηκε το 2006. Στην τελευταία ενότητα «Στιγμές στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας», υπάρχουν οι φωτογραφίες, από όλες τις εκδηλώσεις και τελετές που έγιναν στο θέατρο, με πρώτη την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας το 2004 και ακολουθούν: Αφή Ολυμπιακής Φλόγας 2008, Αφή Ολυμπιακής Φλόγας 2012, η συναυλία με τη σοπράνο Αναστασία Ζαννή το 2013 και η παράσταση « Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διον. Σολωμού, φέτος τον Ιούλιο.

Το βιβλίο, περιλαμβάνει έξι ενότητες: Εισαγωγή, η αρχαία Λάρισα, το χρονικό της ανασκαφής, το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, παρεμβάσεις στο πλαίσιο ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στιγμές στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Ειδικά στην ενότητα των παρεμβάσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αναφέρονται διεξοδικά τα χρήματα που δόθηκαν από τα Β' και Γ' ΚΠΣ, με τα συγκεκριμένα έργα, που έγιναν και το ποσοστό απορροφητικότητας, που έφτασε το 100%! Μια λεπτομέρεια, από την εγκατάσταση στην ορχήστρα του θεάτρου ανυψωτικών μηχανημάτων για την ταξινόμηση αρχιτεκτονικών μελών και συγκολλήσεις μαρμάρων, έγιναν 38. 000 μετακινήσεις!

Στην πρώτη σελίδα του οδηγού αναφέρεται, επίσης: Έργο: Συντήρηση- αποκατάσταση και ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας- Δ' φάση. Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα 2007- 2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ). Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετάφραση στα αγγλικά Ένη Πατσιαντά.

Ε. Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass