28 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ 15.000 ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΕΡΟ

Το άνυδρο Βοτανοχώρι

* Ζητούν την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2014 10:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:19

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Σε υψόμετρο 575 μέτρων περίπου, το Βοτανοχώρι, αλλιώς Γκριτζόβαλι οικισμός του Δήμου Τυρνάβου, στέκει αγέρωχο στο χρόνο, στην καρδιά της κακοτράχαλης Μελούνας στην άκρη ενός άνυδρου οροπεδίου. Περιοχή που κατοικείτο από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ωστόσο σήμερα μένουν μόνιμα εκεί τέσσερις κτηνοτροφικές οικογένειες, ενώ οι άλλες που έχουν σπίτια εκεί μετακινούνται στον Τύρναβο.

Συνολικά δραστηριοποιούνται είκοσι οχτώ οικογένειες οι οποίες ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, αλλά και με τη γεωργία. Σήμερα εκτρέφονται στο οροπέδιο και τη γύρω περιοχή πάνω από 15.000 αιγοπρόβατα.

Η πρώτη εικόνα στο Βοτανοχώρι δείχνει οικισμό εγκαταλειμμένο με μισογκρεμισμένα σπίτια, ωστόσο το χωριό παλαιότερα έσφυζε από ζωή με 400 κατοίκους περίπου και δημοτικό σχολείο.

Η λειψυδρία ανάγκασε πολλούς Βοτανοχωρίτες να μεταναστεύσουν είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό της χώρας και κυριότερα στον Τύρναβο.

Ιστορικά, επί Τουρκοκρατίας ήταν το μόνο ελληνικό χωριό μεταξύ Ελασσόνας και Τυρνάβου με 500 κατοίκους. Άλλωστε το δύσβατο, δυσπρόσιτο και άνυδρο του εδάφους ήταν οι βασικοί λόγοι που οι Τούρκοι αδιαφόρησαν για το Βοτανοχώρι. Το χωριό ερημώθηκε δύο φορές. Οι σημερινοί κάτοικοι είναι πρόσφυγες από τον Πόντο. Κατοίκησαν το χωριό το 1925 – 26.

ΣΚΛΗΡΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 Οι είκοσι οχτώ οικογένειες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εκεί, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης στο ύψος της Μελούνας, κυριολεκτικά στο κέντρο της Ελλάδας. έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά την εγκατάλειψη της Πολιτείας, δεκαετίες τώρα. Είναι ίσως ο μοναδικός οικισμός της χώρας ο οποίος δεν έχει νερό ούτε καν για τις άμεσες ανάγκες του ανθρώπου που ζει και εργάζεται εκεί. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πόσο δυσκολότερα είναι τα πράγματα για το πότισμα των χιλιάδων αιγοπροβάτων και των χωραφιών. Σ΄ αυτά καλλιεργούνται τώρα μόνο ορισμένες καλλιέργειες και αυτές όταν ο καιρός δεν είναι βροχερός εγκαταλείπονται, αφού δεν έχουν παραγωγή.

Κι ενώ βρισκόμαστε στο 2014 η άντληση του λιγοστού νερού γίνεται για κάποιους μήνες το χρόνο όπως τον 19ο αιώνα, από πηγάδια τα οποία και αυτά στερεύουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται καθημερινά με βυτιοφόρα οχήματα να μεταφέρουν νερό για το πότισμα των ζώων.

Η «Ε» βρέθηκε στο Βοτανοχώρι μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Τυρνάβου και άκουσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα των λιγοστών κατοίκων του.

Αν στον άνυδρο αυτό τόπο υπάρξει και νερό λόγω του μικροκλίματος και της ευφορίας του εδάφους θα είναι απ' τις πιο ευλογημένες παραγωγικά περιοχές.

Κύριο αίτημα των Βοτανοχωριτών είναι η ανόρυξη υδρευτικής και αρδευτικής γεώτρησης και η δημιουργία υδραγωγείου, αφού τα σπίτια δεν έχουν νερό ούτε για την υγιεινή των ανθρώπων. Δεν υπάρχουν τουαλέτες και κουζίνες όπως έχουν σήμερα οι σύγχρονες κατοικίες. Οι κάτοικοι του οικισμού αναγκασμένοι να ζουν κάτω από άθλιες και τριτοκοσμικές συνθήκες.

Απευθύνουν έκκληση στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο οποίος είναι γνώστης των ζητημάτων της αγροτικής και κτηνοτροφικής περιφέρειας και ευαισθητοποιημένος σε παρόμοια προβλήματα να προωθήσει άμεσα την ανόρυξη της υδρευτικής – αρδευτικής γεώτρησης ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας. Το αίτημα απευθύνεται επίσης σε όλους τους βουλευτές του νομού, και τα συναρμόδια υπουργεία στην Αθήνα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass