Φτάνει πια η παρατεταμένη φτωχοποίηση

Τονίστηκε από τους ομιλητές στις 2 συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2023 13:20

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Όπως έχει «παγιωθεί» τα τελευταία χρόνια, με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, αυτές του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας και του ΠΑΜΕ - Οικοδόμων, γιορτάστηκε χθες και στην Ελασσόνα η Εργατική Πρωτομαγιά, με «φόντο» το ζοφερό «τοπίο» που επικρατεί στον εργασιακό χώρο, αλλά και τις επικείμενες εθνικές εκλογές.


Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Κεντρική πλατεία, που και φέτος είχε εμφανώς μικρή συμμετοχή, στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας Γιώργος Μπαμπάλης, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε τα εξής:
«Η φετινή Πρωτομαγιά για ακόμα μια φορά βρίσκει τους εργαζόμενους να βιώνουν ξανά μια νέα παρατεταμένη φτωχοποίηση, αντιμέτωπους με την πρωτόγνωρη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια σε βασικά είδη διαβίωσης, στην ενέργεια, στις μετακινήσεις. Η κοινωνική φτώχεια χτυπά την πόρτα κάθε εργατικού νοικοκυριού. Οι ανισότητες διευρύνονται, η επισφάλεια και η ασύδοτη εργοδοτική ευελιξία στους χώρους εργασίας είναι σήμερα κανονικότητα. Η πολιτική της Κυβέρνησης όχι μόνο απέτυχε, αλλά είναι υπεύθυνη για τη δεινή κατάσταση των εργαζομένων και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ανάμεσα στα άλλα, πρωταγωνίστησε στην κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, παρέδωσε τα δάνεια στα αρπακτικά που εκτόξευσαν τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Απαξίωσε το κράτος Πρόνοιας, μοιράζοντας ψίχουλα στον λαό μας μέσω διαφόρων pass, κουπονιών και καλαθιών νοικοκυριού, την ίδια ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα θησαυρίζουν. Αυτή η κατάσταση δεν μας αξίζει. Η 1η Μάη είναι για την εργατική τάξη μέρα απεργίας και μαζικής αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων και διαχρονικών αιτημάτων μας…».
Ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.
Παρόντες: ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Χρήστος Παπαδημητρίου, ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Λάρισας Θωμάς Κίτσης, αντιπροσωπεία της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δήμου Ελασσόνας, ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας Αχιλλέας Ζανιάς και Γιάννης Κατσιάνας αντίστοιχα, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωποι των τοπικών Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οδηγών Αυτοκινήτων, Καθαριστριών, Υπαλληλικού Προσωπικού πάσης φύσεως Αυτοκινήτων, κ.ά.
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΜΕ
Στη συγκέντρωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας και του ΠΑΜΕ, λίγο αργότερα, απέναντι από τα γραφεία των ΕΛΤΑ, με περιορισμένη συμμετοχή εργαζομένων και κόσμου, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας Παναγιώτης Νούσιας, που «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα τα ακόλουθα:
«Ενοχλεί την Κυβέρνηση και τους οπαδούς της ελεύθερης αγοράς πως οι κινητοποιήσεις στη χώρα μας έβαλαν στο στόχαστρο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Διότι για τους Μεσσίες που υπόσχονται παραμονές εκλογών λύτρωση και αξιοπρέπεια, ο «νόμος του κέρδους» έχει χαρακτηριστικά θεϊκής εντολής, είναι αδιαπραγμάτευτος, καθώς αποτελεί ιερή νομοτέλεια που δεν πρέπει να θίγεται. Αυτός είναι άλλωστε ο χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης που όλοι ευαγγελίζονται. Στο όνομα του κέρδους …όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια «Κοιλάδα των Τεμπών». Η γνωστή πλέον φράση «πάμε και όπου βγει» είναι η ανομολόγητη συνήθεια σε πλήθος βαρδιών και εργασιών. Στο όνομα του κέρδους …η πανδημία έγινε ευκαιρία για λίγους σε βάρος της προστασίας της ζωής μας. Το νόημα της φετινής Πρωτομαγιάς είναι πως η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας, που θα δυναμώνει παντού. Να γίνει ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες…».
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων επαρχίας Ελασσόνας ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σαρανταπόρου Γιάννης Παπαδημητρίου.
Ακολούθησε μαχητική πορεία – διαμαρτυρία με συνθήματα των μελών – φίλων του ΠΑΜΕ στον κεντρικό δρόμο της 6ης Οκτωβρίου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Παρόντες οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Αβρανάς και Νίκος Βακράτσας, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, αγροτοσυνδικαλιστές μέλη του Σωματείου Οικοδόμων και του ΠΑΜΕ, φίλοι του ΚΚΕ, κ.ά.

Του Γιάννη Μουκίδη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass