Ψήφος ευθύνης από τους νέους

Με κυρίαρχο αίτημα την εκπαίδευση και ζητούμενο τις επαγγελματικές ευκαιρίες στις κάλπες - Μένει να φανεί ο ρόλος που διαδραμάτισαν στο αποτέλεσμα

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2023 6:29

Κάποιοι τους χαρακτήρισαν «ανώριμους», «απολιτίκ» «ακατάλληλους να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου που λανθασμένα τους έδωσε η πολιτεία», ενώ τα κομματικά επιτελεία προσπάθησαν να πιάσουν τον παλμό τους, να μιλήσουν τη γλώσσα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να σκιαγραφήσουν τις προθέσεις και

τις επιλογές τους. Ωστόσο, αυτές παρέμειναν αχαρτογράφητες μέχρι και την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας προβληματίζοντας τους δημοσκόπους τόσο σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου όσο και προσέλευσης στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση η γενιά Ζ, δηλαδή οι νέοι και οι νέες ψηφοφόροι ηλικίας 17-21 ετών, αποτέλεσε μία εκ των πρωταγωνιστών της προεκλογικής περιόδου, ενώ με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης θα μπορούμε πλέον να γνωρίζουμε εάν, εκτός από πρωταγωνιστικό, διαδραμάτισε και ρυθμιστικό ρόλο, κρίνοντας τελικώς -και σε τι βαθμό- το εκλογικό αποτέλεσμα.
ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών στις φετινές εκλογές δικαίωμα ψήφου είχαν για πρώτη φορά 438.595 νέοι και νέες, ηλικίας από 17 έως 21 ετών. Από αυτούς, ένας στους πέντε, δηλαδή 90 με 100.000, πηγαίνουν ακόμη σχολείο.
- Με έτος γέννησης το 2006, καταγράφονται 112.097 νέοι εκλογείς, 17 ετών, 57.357 αγόρια και 54.740 κορίτσια, που μέχρι σήμερα πηγαίνουν σχολείο.
- Με έτος γέννησης το 2005, καταγράφονται 109.719 νέοι εκλογείς, 18 ετών.
- Με έτος γέννησης το 2004, 108.762 νέοι εκλογείς, 19 ετών.
- Με έτος γέννησης το 2003, 108.017 νέοι εκλογείς, 20 ετών.
MΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ;
Τα κριτήρια με τα οποία ψήφισαν οι νέοι και οι νέες σε αυτές τις εθνικές εκλογές ποικίλλουν και, παρότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε απόλυτα συμπεράσματα, τα μέχρι σήμερα ρεπορτάζ, που σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο φιλοξένησαν τις απόψεις τους, δείχνουν πως σε πολλές περιπτώσεις είναι κοινά. Κυρίαρχο αίτημα η εκπαίδευση. Ζητούμενα οι επαγγελματικές ευκαιρίες, η σταθερότητα, οι καλύτεροι μισθοί, καθώς και η δημιουργία ενός δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος. Η αλλαγή, όπως μας τόνισαν ορισμένοι από τους νεαρούς ψηφοφόρους που συναντήσαμε σε εκλογικά κέντρα στη Λάρισα. Νέοι οι οποίοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά, θεωρώντας πως η ψήφος είναι ευθύνη και την ίδια στιγμή μέσο διεκδίκησης και συμμετοχής.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ
Η Ελλάδα έγινε η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η τρίτη συνολικά σε όλη την Ευρώπη που καθιέρωσε την ψήφο σε νέους κάτω των 18 ετών. Με αυτήν την απόφαση έπαψε να ισχύει εκείνη που είχε λάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου το μακρινό 1982, η οποία καθιέρωσε το γνωστό για χρόνια 18 και κατέρριψε με τη σειρά της εκείνη της κυβέρνησης Καραμανλή, που τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το 1977, το είχε οριοθετήσει στα 22 έτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass