Με λίστα και χωρίς σταυρό οι νέες εκλογές

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2023 14:00

Με ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης

αναλογικής, και χωρίς σταυρό προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου, κατά πώς φαίνεται, οι νέες εθνικές εκλογές. Πρόκειται για νέες και όχι για επαναληπτικές εκλογές ούτε για πρώτες ή δεύτερες, όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές.  Οι επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου θα γίνουν με ενισχυμένη αντί της απλής αναλογικής, σύστημα που πριμοδοτεί έως και 50 έδρες το πρώτο κόμμα, αλλά προς το παρόν -σύμφωνα με τα προβλεπόμενα- θα πρέπει να κλείσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών χωρίς, απ’ ό,τι φαίνεται να σχηματίζεται κυβέρνηση, οπότε θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα ορκιστούν οι βουλευτές με τη σημερινή τους σύνθεση, για να κλείσει στη συνέχεια η Βουλή και να προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές.  
Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπως εξηγεί στην «Ε» ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Ράζος, οι πρόεδροι των κομμάτων είναι αυτοί που θα καταρτίσουν τις λίστες με τους υποψηφίους ανά εκλογική περιφέρεια. Όπως έκαναν και στις προηγούμενες εκλογές μόνο που η σειρά κατάταξης των υποψήφιων βουλευτών δεν θα είναι με αλφαβητική σειρά όπως στις προχθεσινές εκλογές, αλλά θα γίνει με βάση τη σειρά επιτυχίας τους και τον αριθμό των σταυρών που συγκέντρωσαν.
Έτσι στις επόμενες εκλογές οι πολίτες δεν απαιτείται να βάλουν σταυρό προτίμησης στον υποψήφιο βουλευτή της αρεσκείας τους, καθώς η εκλογή του βουλευτή θα εξαρτάται πλέον από τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβει το κόμμα του.
Για παράδειγμα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον νομό Λάρισας και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, τα ονόματα των υποψηφίων αναφέρονταν με αλφαβητική σειρά (Καπετάνος Χρ., Καραλαριώτου Ρένα, Καρδούλας Νικ., Κέλλας Χρ. κ.ά.). Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα αναφέρονται με βάση τη σειρά κατάταξης με τους σταυρούς που έλαβαν προχθές (Κέλλας Χρ., Καπετάνος Χρ., Χαρακόπουλος Χρ., Καραλαριώτου Ρένα κ.ά.) και με αυτή τη σειρά θα εκλεγούν.
Να διευκρινιστεί πως με βάση την απλή αναλογική η ΝΔ στον νομό Λάρισας εξέλεξε τρεις βουλευτές. Στην περίπτωση λοιπόν που στις εκλογές της 25ης Ιουνίου συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσοστά, τότε ενδεχομένως να καταλάβει και επόμενη, 4η έδρα θέση - που θα καταληφθεί με τη λίστα, δηλαδή από τον επόμενο στη σειρά βουλευτή. Το αντίστοιχο θα συμβεί και στην περίπτωση που κάποιο κόμμα μειώσει τα ποσοστά του στις επόμενες εκλογές, οπότε θα απωλέσει έδρα που σήμερα κατέχει. Όπως διευκρινίζει ο κ. Ράζος, μέσω της λίστας θα καταλάβει έδρα και βουλευτής κόμματος (π.χ. του 6ου κόμματος) που θα εισέλθει στην επόμενη Βουλή, ενώ σήμερα έχει μείνει εκτός, καθότι πεντακομματική Βουλή. Σημειώνοντας επίσης ότι, κόμματα και σχηματισμοί θα υποβάλλουν εκ νέου τους συνδυασμούς τους (με τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων) προς έγκριση στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου.

ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΔΡΩΝ
Σε ό,τι αφορά τώρα την πριμοδότηση με έδρες του πρώτου κόμματος με το νέο εκλογικό σύστημα, να διευκρινιστεί ότι μπορεί προχθές η ΝΔ να έλαβε 40% και να μην πέτυχε οριακά την αυτοδυναμία, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με την ενισχυμένη αναλογική, θα εκλεγεί αυτοδύναμη με ποσοστό 39% (με 5% των κομμάτων εκτός Βουλής), στο 38% (με 8% εκτός Βουλής) και στο 37,5% (με ποσοστό εκτός Βουλής κομμάτων στο 10%). Κι αυτό γιατί το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους έως και 50 εδρών! Μέχρι ποσοστό 25% το πρώτο κόμμα παίρνει 20 επιπλέον έδρες, ενώ για κάθε πρόσθετο 0,5% στο ποσοστό, κερδίζει μια επιπλέον έδρα, φτάνοντας το +50 με ποσοστό 40%.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass