«Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του...»

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2023 14:20

Μ΄ ένα ποίημα της Ουρσάν Σάιρ με τίτλο «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του» που διαβάστηκε από το μέλος της θεατρικής ομάδας του Εργατικού Κέντρου, Ειρήνη Τσότσα, άνοιξε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε το Ε.Κ.Λ. στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.


Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Λ. κ. Γιάννης Σκόκας μιλώντας σε μερικές εκατοντάδες συγκεντρωμένους αρχικά ανέφερε το σύνθημα «έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δεν θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο» λέγοντας πως «το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου δεν ήταν ένα δυστύχημα. Ήταν έγκλημα προδιαγεγραμμένο» είπε ο κ. Σκόκας, σημειώνοντας πως «δεν ήταν το πρώτο και δυστυχώς δεν θα είναι το τελευταίο, όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι αιτίες που γεννούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους και η πολιτική της άγριας καταστολής σε βάρος τους».
Μάλιστα, υπενθύμισε περιπτώσεις όπως: Λέσβος, Σάμος, Κως, Λέρος, Κρήτη, Θάσος, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Κύθηρα, Πάρος, Φολέγανδρος, Μύκονος «και ο κατάλογος συνεχίζεται. Εάν μάλιστα σκεφτούμε ότι σε πολλά από αυτά τα νησιά μετράμε όχι ένα, αλλά περισσότερα ναυάγια, εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα άλλα νησιά της Μεσογείου με τα πολύνεκρα ναυάγια ξεριζωμένων, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το σύνθημα της συγκέντρωσής μας είναι πέρα για πέρα αληθινό, μας πλημμυρίζει θλίψη και τεράστια οργή».
Ο κ. Σκόκας μίλησε με στοιχεία τα οποία χαρακτήρισε συγκλονιστικά: «26.924 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο και το Αιγαίο από το 2014. Μια ολόκληρη πόλη βρίσκεται βυθισμένη στη θάλασσα» και πρόσθεσε ένα ακόμα: «Ο αριθμός των ξεριζωμένων έφτασε παγκόσμια στο ρεκόρ των 110 εκατομμυρίων! Πάνω από το 50% των προσφύγων προέρχεται από τρεις μόλις χώρες, Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν -δηλαδή από τις χώρες που έχουν αιματοκυλιστεί από τα γεράκια του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών. Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, τα ναυάγια και η ασύδοτη δράση των απάνθρωπων κυκλωμάτων των διακινητών δεν είναι φυσικά φαινόμενα! Έχουν αιτίες, έχουν υπογραφή, έχουν ενόχους. Είναι ο πόλεμος, οι επεμβάσεις κάθε είδους, η διάλυση των χωρών από την άγρια εκμετάλλευση και την καταλήστευση, τα αυταρχικά καθεστώτα, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις, η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλούν τον ξεριζωμό αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων».
Στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο υποψήφιος βουλευτής ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης, που δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «η νέα αυτή τραγωδία επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει μια σειρά από κράτη στην Αφρική και την Ασία, όπου υπάρχουν μεταναστευτικές ροές», κάνοντας λόγο για προδιαγεγραμμένα εγκλήματα με τη μετατροπή των θαλασσών σε υγρό τάφο, χαρακτηρίζοντας ως υπεύθυνη την πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της.
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass