ΠΤΩΣΗ 90% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΕ "SEX SHOP" ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η κρίση έπληξε τη διάθεση και στην… κρεβατοκάμαρα

*«Οι Λαρισαίοι είχαν μεγάλη …δραστηριότητα από το 2002 ως και το 2008» τονίζει ο ιδιοκτήτης κ. Ωραιόπουλος στην «Ε.τ.Δ.»

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2014 13:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:30

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Ν. Σιούμκας

Αλήθεια. Πόσο η κατάσταση που ονομάζουμε οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων; Πρόσφατα το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας κατέγραψε με έρευνα τις μεταβολές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα μ' αυτήν, η οικονομική κρίση έχει «δηλητηριάσει» τη σεξουαλική ζωή και τις σχέσεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι άνδρες και γυναίκες έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό, που αγγίζει το 50%, από την οικονομική κρίση τόσο στη σεξουαλική τους ζωή και στη συχνότητα των επαφών τους όσο και στο επίπεδο της ποιότητας της σχέσης τους.

Ένα παρακλάδι της σεξουαλικής δραστηριότητας και -κατά αρκετούς- δείκτης της διάθεσης για «διάνθιση» στις σχέσεις αποτελούν τα "Sex Shop" (καταστήματα αξεσουάρ σεξ). Στη Λάρισα μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν μερικά καταστήματα που δραστηριοποιούνταν γύρω από αυτόν τον τομέα. Αυτή τη στιγμή ωστόσο τα περισσότερα εξαφανίστηκαν λόγω οικονομικής κρίσης. Ένα από τα ελάχιστα – ίσως το τελευταίο- το διατηρεί ένα ζευγάρι ο κ. Χρήστος Ωραιόπουλος και η κ. Αναστασία Δαούλα από τους οποίους και ζητήσαμε να μας περιγράψουν λίγο την κατάσταση.

«Για πρώτη φορά στη Λάρισα υπήρχε μαγαζί με ερωτικά DVD το 1994. Ένα χρόνο αργότερα άρχισε ο κόσμος να ζητάει αντικείμενα που είχαν τα "Sex Shop" και λίγο αργότερα έγινε και το πρώτο μαγαζί αποκλειστικά με αντικείμενα» μας λέει ο κ. Ωραιόπουλος και συνεχίζει ενθυμούμενος τα «καλά» χρόνια: «Η πόλη της Λάρισας ανοίχθηκε πολύ και οι δουλειές ανέβηκαν από το 2002 και το 2003. Μέχρι το 2008 πηγαίναμε πολύ καλά. Έβλεπες πως η διάθεση όλων ήταν ανεβασμένη και υπήρχε όρεξη για ψώνια. Όχι μόνο στον δικό μας τομέα αλλά παντού». Όμως μετά ήρθε η πτώση: «Από το 2009 όμως και συγκεκριμένα θυμάμαι στον πρώτο μήνα η πτώση έφτασε στο 50%. Αν με ρωτάτε πλέον για την κατάσταση που επικρατεί τώρα η πτώση του τζίρου έφτασε στο 90%».

Όσον αφορά για τους λόγους είναι ξεκάθαροι: «Μα η κρίση ισοπέδωσε το ενδιαφέρον για σεξ και πόσο μάλιστα στη δημιουργία νέων παραστάσεων και γενικότερα τη διάνθισή του. Τα οικονομικά προβλήματα των περισσότερων έχουν επηρεάσει την ψυχολογία και όλα πιστεύω πως ξεκινάνε από εκεί» συνεχίζει ο κ. Ωραιόπουλος που δραστηριοποιείται με χονδρική σε όλη την Ελλάδα.

Και αφού έχει την εικόνα όλης της χώρας μας έκανε και μια σύγκριση για την πόλη της Λάρισας σε σχέση με τις άλλες επαρχιακές πόλεις: «Η Λάρισα διατηρείται σύμφωνα με τη δική μου πληροφόρηση βάσει των πωλήσεων πολύ ψηλά στον πίνακα. Μαζί με το Ηράκλειο και την Πάτρα αν και είναι πόλη που δεν έχει λιμάνι είναι στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων και του ενδιαφέροντος. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν έχει μεγάλη πτώση».

Ο κ. Ωραιόπουλος έχει ταξιδέψει λόγω επαγγέλματος στο εξωτερικό και έχει καταγράψει τις διαφορές ανάμεσα στους Έλληνες και τους υπόλοιπους λαούς: «Είναι δύσκολο να βρούμε ομοιότητες. Ήμουν πρόσφατα στο Αμβούργο σε μια έκθεση και έβλεπα οικογένειες με παιδιά να μπαίνουν μέσα λες και πάνε σε… φούρνο. Στη Λάρισα υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν μέσα στο μαγαζί και λένε καλημέρα, συζητάνε και ενδιαφέρονται να μάθουν για νέα προϊόντα. Υπάρχουν και άλλοι που δεν θέλουν να περάσουν ούτε απ' έξω. Ποικίλουν οι απόψεις ανάλογα με το πόσο ανοιχτόμυαλος είναι ο καθένας».

Τέλος σχετικά με το τι επιλέγουν οι Λαρισαίοι η κ. Δαούλα μας ανέφερε: «Αυτοί που μπαίνουν για πρώτη φορά στο μαγαζί ψωνίζουν αξεσουάρ, εσώρουχα και παιχνίδια. Οι άλλοι που είναι λίγο πιο ψαγμένοι και ξέρουν τι θέλουν ψωνίζουν αυτά για τα οποία έχουν κάνει μια μικρή έρευνα αγοράς».

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Και αφού η κυβέρνηση κάνει λόγο για οικονομική ανάκαμψη ενόψει, σύμφωνα με τον κ. Ασκητή που είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και βάση της έρευνας που αναφέραμε στην αρχή του ρεπορτάζ: «Τα στοιχεία του τρέχοντος έτους δείχνουν ωστόσο ότι άνδρες και γυναίκες αφουγκράστηκαν με προσοχή το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε κυρίως η κοινωνιολογική και όχι η οικονομική προσέγγιση της κρίσης. Το τελευταίο 6μηνο της μελέτης (Ιανουάριος - Ιούνιος 2014) καταγράφεται βελτιωμένη η σεξουαλική απεικόνιση του άνδρα σε σχέση με εκείνη της γυναίκας».

Περιμένοντας την ανάκαμψη λοιπόν. Οικονομική και σεξουαλική…

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass