Η «Πόλις» αλλάζει την πόλη

-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ -ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΧΘΕΣ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟ ΜΠΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» ΣΗΜΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2023 13:00

Ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης παρουσιάστηκε χθες κατά τη δράση «Μια βόλτα στην πόλη», σε μια «ιστορική μέρα» όπως τη χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Διαζώματος Σταύρος Μπένος.

Στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και του «Διαζώματος» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο κ. Σταύρος Μπένος, εκπρόσωποι αρχών, υπηρεσιών και φορέων, περπάτησαν στην πόλη και παρουσίασαν το Πρόγραμμα «Πόλις», ένα ολιστικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει όλες τις ψηφίδες της πόλης και με την εφαρμογή του να είναι ένα πρόγραμμα μοντέλο για όλη την Ευρώπη.
Με αρχή τον Ιπποκράτη, τέλος της διαδρομής το Διαχρονικό Μουσείο και ενδιάμεσες στάσεις εμβληματικά τοπόσημα της Λάρισας, οι «περιπατητές» ανέδειξαν την προοπτική Διασύνδεσης Πολιτιστικών και «Πράσινων» Σημείων του Δήμου Λαρισαίων όπως περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.
Σε μια σύντομη στάση στο Αρχαίο Θέατρο, ο Σταύρος Μπένος αναφερόμενος στο πρόγραμμα σημείωσε ότι «To Πρόγραμμα “Πόλις” διάλεξε την πόλη των πόλεων της πατρίδας μας, τη Λάρισα, έχοντας στα μάτια του όλο το εύρος των ευρωπαϊκών πόλεων. Φιλοδοξεί να κινητοποιήσει όλες τις ψηφίδες της πόλης. Ενώνουμε όλα τα ιστορικά σημεία της πόλης, σε μια πολιτιστική και «πράσινη» διαδρομή. Αξονας τρεις «μαγικές» λέξεις, που συγκροτούν το αξιακό υπόβαθρο κάθε πόλης. Η πρώτη «Λειτουργικότητα», και αφορά 4 ροές: τις ροές των ΑμεΑ, τις ροές των πεζών, τις ροές των ποδηλάτων και τις ροές των αυτοκινήτων που θέλουμε να βρούνε λύσεις να συνυπάρχουν «ειρηνικά».
...Δεύτερον, δεν αρκεί να κάνουμε παρεμβάσεις στις πλατείες και τους δρόμους για να την ομορφύνουμε. Πρέπει να μπούνε κανόνες και συγκεκριμένα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα μεγάλο και καθολικό για τις όψεις των κτιρίων.
Και τρίτον, είναι η προσβασιμότητα. Μια πόλη προσβάσιμη, ανοιχτή, φιλική. Πρέπει τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας ή τυφλοί να μπορούν να έχουν παντού πρόσβαση. Σήμερα θέλαμε να εικονοποιήσουμε με τον δήμαρχο το όραμά μας, και θα πετύχει μόνο αν το υποστηρίξετε εσείς. Κρατήστε τη σημερινή ημέρα. Χωρίς βερμπαλισμούς, η σημερινή μέρα είναι μια μέρα ιστορική». Με τη σειρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια σημείωσε ότι «…Η πορεία που κάνουμε σήμερα, από το Αρχαίο Θέατρο στο Διαχρονικό, μάς δείχνει όλη την εξέλιξη της πόλης. Γιατί η πόλη γεννήθηκε ακριβώς εδώ, στους πρόποδες του λόφου του Φρουρίου και σήμερα έχει φτάσει στο Διαχρονικό».
Ο Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε ότι: «Είναι ορατό στα επόμενα χρόνια να δούμε αυτή τη διαδικασία πραγματοποιημένη» και αναφέρθηκε στις διαδρομές που θα διαμορφωθούν στην πόλη. Αναφέρθηκε επίσης και στα δύο κτίρια στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Παπαναστασίου, τα οποία μέσα στο καλοκαίρι θα κατεδαφιστούν. «Τότε που θα φύγουν οι συμπολίτες για τη θάλασσα και θα μειωθεί η κίνηση, τότε θα πέσουν τα κτίρια αυτά. Γύρω τους 20 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες, όσοι συμπολίτες επιστρέψουν από τις διακοπές τους στα μέσα Αυγούστου θα διαπιστώσουν πως ο χώρος θα έχει αρχίσει να απελευθερώνεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης.ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ
Στην τελευταία στάση της διαδρομής, στο Διαχρονικό Μουσείο, ο Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στο αφήγημα της Δημοτικής Αρχής για τη Λάρισα του αύριο, τονίζοντας: «Η διαδρομή θα αποτελέσει μια νέα αλυσίδα αξίας στην πόλη προς όφελος όλων των κατοίκων με τον πολιτισμό στο επίκεντρο. Θα υποστηρίξει τις δημιουργικές δυνάμεις των πολιτών και θα εμπλουτίσει την καθημερινότητά τους. Θα σχεδιαστεί ώστε να είναι ζωντανή και να εξελίσσεται και θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση του πρωτοποριακού σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Λάρισας». Επίσης ο Χρήστος Καρράς του «Διαζώματος» αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που στόχο έχει την ενεργοποίηση όλων των «ψηφίδων» της Λάρισας, ενώ η Μελίνα Παραφέστα, του αρχιτεκτονικού γραφείου του Αντώνη Μόρρα, στάθηκε στις τέσσερις ροές και τη λογική διασύνδεσης των «πράσινων» σημείων με τα μνημεία της πόλης.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass