«Η επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι κριτήριο για τις σπουδές»

Δηλώνει στην «ΕτΔ» ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης *Η οικονομία καθορίζει τις θέσεις εργασίας *Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ακολουθήσουν την καρδιά τους *Βασικό κριτήριο στο μηχανογραφικό η μελέτη του Οδηγού Σπουδών

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2023 15:06

Της Νατάσας Πολυγένη

Σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση δεν πάνε μαζί ξεκαθαρίζει

στην «ΕτΔ» ο μαθηματικός και σύμβουλος Σταδιοδρομίας Στρατής Στρατηγάκης, σε μια συζήτηση με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού που έρχεται τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Στρατηγάκης τονίζει ότι το κλειδί της επιτυχίας στην επιλογή των σπουδών είναι ο υποψήφιος να ακολουθήσει την καρδιά του, αλλά και προηγουμένως να έχει φροντίσει να μελετήσει προσεκτικά τον Οδηγό Σπουδών με τα μαθήματα του Τμήματος στο οποίο επιθυμεί να εισαχθεί. Στο Μηχανογραφικό, αναφέρει, θα πρέπει να αποτυπώσουν τις πραγματικές τους επιθυμίες χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής και προσθέτει πως: «Τα παιδιά θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα να μην εμπλακούν στη φιλολογία των βάσεων. Για τις σπουδές του θα πρέπει να έχουν σωστά κριτήρια και είναι κρίσιμο να μελετήσουν τα μαθήματα της Σχολής που επιθυμούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποια μαθήματα θα κληθούν να διαβάσουν τα επόμενα χρόνια, διότι αν δεν τους αρέσουν τα μαθήματα, δεν θα τα διαβάσουν, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή να γίνουν μέτριοι φοιτητές». «Οι επαγγελματικές προοπτικές του πτυχίου, επίσης, δεν θα πρέπει να είναι βασικό κριτήριο», σημειώνει, καθώς «οι προοπτικές αυτές αλλάζουν συνεχώς, αφού εξαρτώνται από την εξέλιξη της οικονομίας, που είναι απρόβλεπτη». Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να μην επιλέγουν σπουδές με βάση την επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς η οικονομία είναι εκείνη που καθορίζει τις θέσεις εργασίας και ότι και να πούμε σήμερα μπορεί να μην ισχύει για τα επόμενα χρόνια. Έτσι συνέβη και στο παρελθόν με τους δασκάλους, τους πολιτικούς μηχανικούς, αλλά και άλλα επαγγέλματα. Το επάγγελμα που θα κάνω δεν είναι κριτήριο επιλογής για τις σπουδές. Πολλοί σπουδάζουν κάτι διαφορετικό από το επάγγελμα που ακολουθούν στο τέλος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Η ΕΒΕ αναμένεται να έχει άνοδο σε σχέση με πέρυσι στο 1ο και το 2ο Πεδίο. Οι επιδόσεις των υποψηφίων, όπως λέει ο κ. Στρατηγάκης μελετώντας τα στατιστικά που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, είναι καλύτερες φέτος, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι μέσοι όροι στο 1ο και το 2ο Πεδίο, όπως βλέπουμε στον πίνακα. Στο 1ο Πεδίο ο μέσος όρος πέρυσι ήταν 11,35 και φέτος πάει 11,73, ενώ στο 2ο από 11,87 πέρυσι πάει στο 12,03 φέτος. Ως προς τις βάσεις εισαγωγής στο 1ο Πεδίο θα σημειώσουν άνοδο, ενώ στο 2ο μείωση οι χαμηλόβαθμες. Οι υψηλόβαθμες θα σημειώσουν άνοδο, γιατί φέτος υπήρχαν και λιγότερη υποψήφιοι.
Στο 3ο Πεδίο έχουμε μείωση των μέσων όρων, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν χειρότερες και από 11,63 πέρυσι, φέτος πάει στο 12,03 που σημαίνε8ι μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες και μικρή πτώση στις χαμηλόβαθμες σχολές.
Στο 4ο Πεδίο έχουμε ακριβώς τον ίδιο μέσο όρο με πέρυσι, στο 10,45 γεγονός που θα φέρει μικρή άνοδο των βάσεων στις υψηλόβαθμες και ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στις χαμηλόβαθμες. Σημαντικό ρόλο παίζει ότι φέτος σε αυτό το πεδίο υπήρχαν 2.000 περισσότεροι υποψήφιοι.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass