Αντάμωμα - φύλακας των Ανατολικορωμυλιωτών

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΑΚΛΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟ 10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΩΝ-ΒΟΡΕΙΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2023 13:43

Της Νατάσας Πολυγένη
Με λαμπρότητα και παρουσία των αρχών του τόπου έγινε χθες το απόγευμα η υποδοχή της ιεράς εικόνας της Αγίας Τριάδας, κειμήλιο από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Καβακλί, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, στη Φιλιππούπολη, στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Ανταμώματος

Ανατολικορωμυλιωτών - Βορειοθρακιωτών. Από χθες και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η «καρδιά» της Ανατολικής Ρωμυλίας χτυπά στη Λάρισα και περισσότεροι από 800 χορευτές και 2.000 μέλη Συλλόγων από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα δίνουν το «παρών» στην κορυφαία εκδήλωση με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωμιοσύνης της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Βόρειας Θράκης και την ενεργό συμμετοχή της νέας γενιάς των απογόνων προφύγων. Το φετινό Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στον ιατρό Γεώργιο Κατσίγρα και στο πλαίσιο αυτό χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας εκδήλωση με κεντρικούς ομιλητές τον πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η Αγία Τριάδα», Απόστολο Ζαφειρόπουλο, και τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, κ. Θεόδωρο Κουτρούκη. Ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε στην αποστολή και το όραμα του Ιερού Ιδρύματος που βρίσκεται στη Λειβαδίτσα της Πέλλας κοντά στα Κουφάλια, σε έκταση 25 στρεμμάτων, δωρεά της Κοινότητας Ραχώνας και σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Στον χώρο αυτόν με μέριμνα και φροντίδα του Συνδέσμου Ανατολικορωμυλιωτών Θεσσαλονίκης, που κατόρθωσαν να τους παραχωρηθεί ο χώρος, αναγέρθηκε τόσο το ομώνυμο Προσκυνηματικό Ναΐδριο, όπου τοποθετήθηκε η μεταφερθείσα Ιερά Εικόνα, όσο και οι λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα.
Σκοπός του είναι να κρατήσει άσβεστη τη δάδα του πανάρχαιου Θρακικού Πολιτισμού, της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης και να τη διαφυλάξει φωτεινή και ακέραια, για τις επόμενες γενεές». Στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στον υπό ανέγερση ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου, στον ανοιχτό χώρο εκδηλώσεων, στο κτίριο Μελετητηρίου και στον ξενώνα, καθώς και στο συγκρότημα της Ιεράς Μονής που θα περιλαμβάνονται στο Ιερό Ίδρυμα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία Ανατολικορωμυλιωτών να συνδράμουν στην προσπάθεια, ώστε το Αντάμωμα στο εξής να γίνεται στο ίδρυμα, αλλά και να επιτελεί σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο.
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεόδωρος Κουτρούκης παρουσίασε το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Ιερού Ιδρύματος, ξεδίπλωσε τις δράσεις που θα αναπτύξει σε πολλούς τομείς με στόχο να αναδειχθεί ο ελληνισμός της Ανατολικής Ρωμυλίας τόσο στις ιστορικές όσο και στις σύγχρονες διαστάσεις του.
Σύντομη παρέμβαση έκανε και η πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης (ΠΟΣΑΡ) Μαρία Ασανιώτου, η οποία υπογράμμισε ότι στόχος του Ανταμώματος είναι να περάσει το μήνυμα ότι ο πολιτισμός και η παράδοση της Ανατολικής Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης παραμένουν ζωντανά στις καρδιές μας και παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η Ομοσπονδία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την πατρογονική αφύπνιση της τρίτης και τέταρτης γενιάς των απογόνων προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η έφορος της ΠΟΣΑΡ Μαρία Κουρεούδη Πάλλα που αναφέρθηκε και στη δράση και το έργο των κεντρικών ομιλητών.
Το «παρών» στις χθεσινές εκδηλώσεις έδωσαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός που για ακόμα μια φορά εξέφρασε τη στήριξή του στον θεσμό του Ανταμώματος, που στοχεύει στο να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα της λαμπρής παρακαταθήκης των προσφύγων Ανατολικορωμυλιωτών, ο αντιπεριφερειάρχης Β. Πινακάς, ο αντιδήμαρχος Ντ. Διαμάντος, ο πρόεδρος της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης, γ.γ. ΠΟΣΑΡ Σιδέρης Δελαρούδης και πρόεδροι φορέων και συλλόγων της πόλης.
ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση. Μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό στις 5.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, αντιπροσωπείες των Συλλόγων με τα λάβαρά τους θα ξεκινήσουν από τον Ναό και θα κατευθυνθούν προς τη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης. Περισσότεροι από 800 χορευτές και 2.000 μέλη των Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας θα συγκεντρωθούν για να χορέψουν όλοι μαζί, σε έναν ενιαίο κύκλο, ενθυμούμενοι τα πανηγύρια στην Αλησμόνητη Πατρίδα, την Ανατολική Ρωμυλία στη Βόρεια Θράκη, όπως μας τα μετέφεραν οι πρόγονοί μας. Τον χορό θα συνοδεύει η παραδοσιακή ορχήστρα «ΚΑΦΑΝΤΑΡΔΕΣ».
Αύριο Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και με το πέρας αυτής θα αναχωρήσει η εικόνα της Αγίας Τριάδος για το Ιερό Ίδρυμα. Συντονιστής Σύλλογος στη Λάρισα έχει ορισθεί από την Ομοσπονδία η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης. Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη των Συλλόγων και τους φίλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass