Ερευνες από εθελοντές αρχαιολόγους στο Κάστρο Βελίκας

-«ΠΟΛΥΤΙΜΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ -ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2023 14:06

Πέντε εθελοντές αρχαιολόγοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, συμβάλλουν, αυτήν την περίοδο,

στις ανασκαφές και στην έρευνα του Κάστρου της Βελίκας στον Δήμο Αγιάς, που διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Πρόκειται για νέους ανθρώπους με πάθος για τη δουλειά τους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας να βοηθήσουν. Σε καθημερινή βάση και επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες, θα βρίσκονται στο αρχαίο μνημείο, όπου έχουν αναλάβει τον καθαρισμό, την ανασκαφή και την έρευνα στους πύργους της βόρειας πλευράς, του κάστρου, που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Τη φιλοξενία τους καλύπτει ο Δήμος Αγιάς, ο οποίος στηρίζει με κάθε τρόπο, εδώ και χρόνια, την αρχαιολογική σκαπάνη στο εντυπωσιακό κάστρο, απ’ όπου κάθε χρόνο έρχονται στο φως πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία της περιοχής. Επικεφαλής της ομάδας των πέντε αρχαιολόγων είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Πασχάλης Ανδρούδης, ενώ τα μέλη της είναι απόφοιτοι του ίδιου Πανεπιστημίου. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συνεργάζεται στην ανασκαφική έρευνα του κάστρου Βελίκας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί για το ίδιο μνημείο με άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, όπου αποστολές φοιτητών βοήθησαν τα μέγιστα στην ταχύτερη πορεία των ανασκαφών. «Η βοήθειά τους είναι πολύτιμη για το έργο μας» δήλωσε στην «Ε» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια. Να σημειωθεί ότι το κάστρο, από την έναρξη των ανασκαφών μέχρι και σήμερα, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών αρχαιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που το επισκέπτονται είτε για να συμβάλουν στο έργο αποκάλυψής του, είτε για να το γνωρίσουν. Αυτήν την εποχή εκτελούνται εργασίες στερέωσης στο δυτικό τείχος, από ειδικευμένη ομάδα εργατών και συντηρητών, οι οποίες θα συνεχιστούν και στο βόρειο. Αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του έτους. Το βόρειο τείχος εκτείνεται μέχρι τον απότομο βράχο στο ψηλότερο σημείο του κάστρου. Ένα μεγάλο κομμάτι των εργασιών χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ 2014-20, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.                  

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass