Στόχος η επανασύνδεση των νέων με το χωριό

-ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΑΤΟΛΙΤΩΝ «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ» -ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΡΓΑΒΑΝΗΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΙΩΑΝΝΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ -ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2023 16:45

Του Θανάση Αραμπατζή

Πενήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος ο Σύλλογος Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος» και θα τα γιορτάσει με ένα καλοκαίρι γεμάτο εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που στόχο έχουν να «επανασυνδέσουν» τις νεότερες γενιές με το χωριό, να τους γνωρίσουν την υλική και άυλη παράδοσή του, αλλά και να θυμίσουν στους μεγαλύτερους τον τρόπο ζωής σε ένα χωριό, που αν και μέχρι πριν λίγα χρόνια έσφυζε από ζωή, τώρα ελάχιστα σπίτια είναι ανοιχτά τον χειμώνα.
Όπως αναφέρει στην «Ε» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος» Θεόδωρος Γαργαβάνης: «Ως νέα Διοίκηση του Συλλόγου θέτουμε προτεραιότητα μέσα από τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων να προσεγγίσουμε και τους νέους ανθρώπους του χωριού. Να δημιουργηθεί ένα φυτώριο νέων ανθρώπων οι οποίοι θα αποτελέσουν τους συνεχιστές του Συλλόγου και θα διατηρήσουν ζωντανή την ιδέα που γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια.
Η προσέλκυση και συμμετοχή τους είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Οι νέοι αρνούνται να συμμετέχουν γιατί σήμερα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν άλλους τρόπους επικοινωνίας. Τοποθετώντας στο επίκεντρο τη νέα γενιά, πιστεύουμε ότι θα αποκτήσουμε με τον χρόνο τους συνεχιστές της παράδοσης των ηθών και των εθίμων του χωριού μας».
Με τη σειρά της το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κ. Ιωάννα Δεληγιάννη σημειώνει ότι: «O ρόλος των Πολιτιστικών Συλλόγων στις μικρές κοινωνίες θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην προσπάθεια της κοινωνίας αυτής να διατηρήσει την πολιτιστική της ταυτότητα, η οποία τη «σημάδεψε» και τη διαμόρφωσε κατά την πορεία του χρόνου και της ιστορίας και των ανθρώπων της. Παράλληλα, αποτελεί ένα στοιχείο της βιώσιμης ανάπτυξης ενός τόπου, καθώς «κινεί» τη μικροοικονομία του μέσα από τη δραστηριότητά του. Υπό αυτήν την έννοια, ο κάθε Πολιτιστικός Σύλλογος αποτελεί αρωγό της τοπικής κοινωνίας, καθώς διαχειρίζεται την άυλη και υλική πολιτιστική της κληρονομιά, προκαλώντας οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Η φετινή χρονιά αποτελεί επετειακή χρονιά για τον Σύλλογο, καθώς συμπληρώνεται μισός αιώνας από την ίδρυσή του» αναφέρουν στην «Ε» ο κ. Θεόδωρος Γαργαβάνης και η κ. Ιωάννα Δεληγιάννη, για να συνεχίσουν λέγοντας ότι: «Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος την αντιμετωπίζει ως μία χρονιά πρόκληση, καθώς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ανέλαβε τη θητεία του μόλις τον περασμένο Οκτώβρη και απαρτίζεται κυρίως από νέους ανθρώπους που αγαπούν το χωριό και τις ρίζες τους, αφενός θέλει να φανεί αντάξιο της μέχρι σήμερα πορείας του Συλλόγου και αφετέρου θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του μέσα από την προσφορά και την ανιδιοτέλεια. Οι στόχοι του επικεντρώνονται κυρίως στους ιδρυτικούς σκοπούς του Συλλόγου, οι οποίοι θα επιχειρηθεί να επιτευχθούν μέσα από τη διοργάνωση διαφόρων δράσεων και εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα κυρίως στο χωριό την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία σχεδόν όλα τα σπίτια του χωριού είναι όπως λέμε “ανοιχτά”».
Κλείνοντας θα αναφερθούν στις πλούσιες και για όλες τις ηλικίες εκδηλώσεις τονίζοντας ότι: «Οι εκδηλώσεις/δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο και του εορτασμού των 50 χρόνων του Συλλόγου, θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και είναι οι παρακάτω:
-Στις 20 Ιουλίου οργανώνεται απογευματινή ανάβαση στην κορυφή του Κισσάβου, με αφορμή τη γιορτή του Προφήτη Ηλία. Το ηλιοβασίλεμα από 1.978 μ. υψόμετρο με καθαρό καιρό είναι μοναδική εμπειρία! Το ραντεβού είναι στις 18.00 στο Καταφύγιο, όπου υπάρχει πρόσβαση με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 2,5 χλμ. και θετική υψομετρική 400 μ. Η πεζοπορία θα διαρκέσει περίπου 45-60’.
-Στις 29 και 30 Ιουλίου ο Σύλλογος θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στο «KISSAVOS MTB FESTIVAL», συνάντηση κορυφής με θεά το Αιγαίο, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι MTBikers, e-MTBikers, οι Bike packers και όλοι οι φίλοι του βουνού μπορούν να μοιραστούν τις συσσωρευμένες γνώσεις και εμπειρίες του αθλήματος. Να ζήσουν αγωνιστικές στιγμές αδρεναλίνης στις πλαγιές και τα μονοπάτια του Κισσάβου, αλλά και να χαρούν τη φύση και τα διάφορα δρώμενα του Φεστιβάλ με την οικογένειά τους!
Οι φιλοξενούμενοι και φίλοι του κάμπινγκ μπορούν να απολαύσουν τον έναστρο ουρανό της Ανατολής, διαμένοντας σε οργανωμένο κατασκηνωτικό χώρο που πληροί τις υγειονομικές και ασφαλιστικές συνθήκες. Από τη θέση Παναγιά στα 1.000 μ. υψόμετρο ατενίζουν την ανατολή του ήλιου, θαυμάζουν τα υπέροχα χρώματα στις πλαγιές του όρους Κισσάβου, ολόκληρο τον Θεσσαλικό κάμπο, την κωμόπολη της Αγιάς και τα χωριά της, το Μαυροβούνι και το Πήλιο, τη θάλασσα του Αγιοκάμπου, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο!
-Open Air Cinema, Σάββατο 5 Αυγούστου και ώρα 21:00 προβολή ταινίας στην αυλή του σχολείου.
-Συναυλία, Σάββατο 12 Αυγούστου, στις 10:00, με την Εβίτα Θεοδωροπούλου και την ορχήστρα της στην τοποθεσία Παναγιά.
-Open Air Cinema, Κυριακή 13 Αυγούστου και ώρα 21:00, προβολή ταινίας στην αυλή του σχολείου.
-Κυριακή 13 Αυγούστου και ώρα 20:00, εγκαίνια έκθεσης με αντίγραφα έργων της Συλλογής Κατσίγρα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, στην αίθουσα του σχολείου.
-Στις 14 και 15 Αυγούστου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με το καλοκαιρινό Αντάμωμα των απανταχού Ανατολιτών. Τις δύο αυτές ημέρες λαμβάνει χώρα το πανηγύρι, όπου θα συμμετέχουν με τις παραδοσιακές ορχήστρες τους οι Κώστας Δεδούσης και Χρήστος Αγριόδημος.
-Open Air Cinema, Σάββατο 19 Αυγούστου και ώρα 21:00, προβολή ταινίας στην αυλή του σχολείου.
-Συναυλία το Σάββατο Αυγούστου και ώρα 20:30 με το σύνολο «Ευθυαυλολογία». Παίζουν κλαρινέτο οι μουσικοί Μιχάλης Σαμπάνης, Δημήτρης Σταματιάδης, Απόστολος Κωσταβέλης, Στέλιος Κοτρώτσιος. Θα παίξουν μουσική επηρεασμένη από ακούσματα λάτιν, τζαζ, κινηματογράφου, αλλά και ελληνικής παράδοσης.
-Η καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, την Κυριακή 27 Αυγούστου το μεσημέρι, με τη συνοδεία της ορχήστρας του Κώστα Κωστούλη και τη συμμετοχή των γυναικών της Ανατολής, οι οποίες προσφέρουν στους παρευρισκόμενους τοπικά εδέσματα.
Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ο Σύλλογος Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος» ιδρύθηκε το 1973 με την πρωτοβουλία 21 Σελιτσανιωτών. Η δημιουργία του Συλλόγου ήταν το απότοκο των γεγονότων, των συγκυριών και του ιστορικού πλαισίου των προηγούμενων ετών της ίδρυσής του, δηλαδή Κατοχή, Εμφύλιος, εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, κ.λπ.
Τη δεκαετία το 1950 άρχισε να ερημώνει η Ανατολή, κυρίως, λόγω αναζήτησης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και νέων ευκαιριών για εργασία, καθώς οι απώλειες τόσο υλικές όσο και σε ανθρώπους από τον πόλεμο και τον Εμφύλιο ήταν πολλές. Προορισμοί στο εσωτερικό της χώρας η Λάρισα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Όταν και όπου βρίσκονταν οι συγχωριανοί, κυριαρχούσε η νοσταλγία και οι αφηγήσεις για τη ζωή στο χωριό και τα όμορφα χρόνια που πέρασαν. Η Ανατολή, ένα χωριό κεφαλοχώρι, πλούσιο σε παραγωγή, με πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια που ήταν γνωστά σε όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο. Να σκεφτεί κανείς ότι ερχόντουσαν οι πιο διάσημοι τραγουδιστές εκείνης της εποχής. Τις δεκαετίες πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, υπήρχαν στο χωριό περί τις 10 μοδίστρες, τσαγκάρηδες, χρυσοχόοι, κρεοπώλες, κ.ά., γεγονός το οποίο καταδεικνύει την κοινωνική, αλλά και οικονομική ευρωστία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass