«Αναψε φωτιές» η διάνοιξη της οδού Τσιόγκα

- ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ - ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΤΕΕ Κ.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2023 13:29

Ένταση επικράτησε χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων κατά τη συζήτηση του θέματος της διάνοιξης της οδού Τσιόγκα, στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ, με κατοίκους της περιοχής να αντιδρούν στην εφαρμογή του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής και το ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας, όπως και η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης να εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα στοιχεία που περιλαμβάνει το έργο της διάνοιξης και τη διαμόρφωση της περιοχής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Διαμάντος επισήμανε τα εξής: «Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, όπως την οδό Κραννώνος κ.ά., θέσεις πάρκινγκ, διαβάσεις πυκνές, ποδηλατόδρομο κ.ά. Η οδός Τσιόγκα θα έχει έξυπνες διαβάσεις, ποδηλατόδρομο κ.ά.
Από το 2001 ήταν ενήμεροι οι κάτοικοι των ακινήτων στην οδό Τσιόγκα για τη διάνοιξη της οδού από σχετική πράξη αναλογισμού...
Το έργο έχει όλες τις εγκρίσεις από τους φορείς που προβλέπεται, καθώς και περιβαλλοντική μελέτη.
Επίσης, για την κοίτη του ποταμού δρομολογείται έργο 5 εκατ.
Δεν καταργείται κανένα πάρκο, κανένας και κοινόχρηστος χώρος...».
«Τέτοιου επιπέδου αλλαγές στην πόλη γίνονται με μελέτες ειδικών.
Το ΣΒΑΚ είναι μια μελέτη που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και περιέχει όλα αυτά που γίνονται...» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και αναφερόμενος στους στόχους των έργων του ΣΒΑΚ τόνισε τα ακόλουθα: «Στόχος είναι να σταματήσει η διαμπερής κυκλοφορία στην πόλη και τα έργα αυτά αποτρέπουν τη διαμπερή κυκλοφορία από το κέντρο της πόλης. Η κυκλοφορία με ήπια μέσα στην πόλη είναι υποχρέωση όλων των Δήμων σήμερα, για να διαμορφώσουν ένα ανθρώπινο περιβάλλον και χώρους γειτονιάς. Η ήρεμη πόλη απαιτεί κυκλοφοριακή οργάνωση...».
Σε αναφορά του ειδικά για την οδό Τσιόγκα δήλωσε τα εξής: «Δεν θα γίνει Ηρώων Πολυτεχνείου, θα γίνει δρόμος με διπλό ποδηλατόδρομο και στάθμευση και με μία λωρίδα κυκλοφορίας», ενώ για το ποτάμι ανέφερε πως «δρομολογείται έργο 4,5 χιλιομέτρων στην κοίτη του ποταμού, από τη ΔΕΥΑΛ μέχρι τα παλιά σφαγεία, που αφορά στη δημιουργία γραμμικού πάρκου. Δεν αποκόπτεται το ποτάμι από την πόλη...».
ΤΟ ΤΕΕ Κ.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Εγκληματικό» χαρακτήρισε το έργο διάνοιξης της οδού Τσιόγκα ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας κ. Κέλλας, ο οποίος καταθέτοντας τη θέση της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ τόνισε τα εξής: «Είμαστε απέναντι στο να γίνει η οδός Τσιόγκα δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Ουσιαστικά μιλάμε για μια νέα Ηρώων Πολυτεχνείου και μια νέα συλλεκτήρια οδό. Αποκόπτεται τελείως και η τελευταία πρόσβαση στο ποτάμι και αποκόπτεται το ποτάμι από την πόλη. Είναι θέμα λειτουργικότητας της πόλης και αξιοποίησης του ποταμιού της πόλης...».
ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σε τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ομάδας κατοίκων «Πράσσειν Πράσινα» της περιοχής κ. Άρης Χατζηγιάννης επισήμανε ότι «ο δρόμος αυτός θα απομονώσει το ποτάμι από την πόλη…». Η πρότασή τους είναι η εξής: «Η διαμόρφωση της οδού Τσιόγκα σε πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο με διατήρηση και επέκταση του πράσινου σε όλη την παρόχθια περιοχή, με έργα ανάδειξης και εύκολης πρόσβασης στον Πηνειό ποταμό αποτελεί και τον βασικό λόγο αντίθεσής μας στα καταστροφικά σχέδια της Δημοτικής Αρχής με τη διάνοιξη της οδού, όπως προβλέπεται».
Επίσης, ο κ. Χατζηγιάννης ανάφερε τα ακόλουθα: «Η διάνοιξη αυτή δεν προσφέρει κανένα κυκλοφοριακό όφελος εντός της πόλης, θα έχει σοβαρές συνέπειες, επειδή:
1) Πάρα πολλά δέντρα θα κοπούν, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που αυτό συνεπάγεται, αλλάζοντας το μικροκλίμα της περιοχής, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
2) Το πάρκο και η παιδική χαρά της Κραννώνος θα εξαφανιστούν πλήρως, καθώς στη θέση τους θα γίνει ο νέος δρόμος.
3) Θα εξαφανιστεί, επίσης, το γήπεδο δίπλα στο 8ο Γυμνάσιο, μοναδικός χώρος για αθλοπαιδιές για τα παιδιά της συνοικίας.
4) Η περιδιάβαση στην όχθη του Πηνειού θα γίνει προβληματική, σε περιβάλλον γεμάτο από τα καυσαέρια και την ηχορύπανση από την κυκλοφορία των βαριών φορτηγών, λεωφορείων και αυτοκίνητων που θα κινούνται με ταχύτητα δίπλα ακριβώς στο ποτάμι.
5) Ο δρόμος αυτός, που ουσιαστικά πρόκειται για λεωφόρο, θα απομονώσει το ποτάμι από την πόλη και θα λειτουργεί αποτρεπτικά στο να το επισκέπτονται κυρίως παιδιά, ηλικιωμένοι και ΑμεΑ.
6) Θα ελαχιστοποιηθούν οι ελεύθεροι χώροι στάθμευσης των αυτοκίνητων της περιοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα προβλήματα και να επιτείνεται το ήδη σοβαρό πρόβλημα της στάθμευσης στην πόλη.
7) Η γνωστή λαϊκή αγορά της περιοχής της «Τετάρτης» θα μετακομίσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς, μικροπωλητές και καταναλωτές».
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Την αναθεώρηση του ΣΒΑΚ πρότεινε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Μαμάκος. Συγκεκριμένα, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κάθε σχέδιο αναθεωρείται, προσαρμοζόμαστε σε νέες ανάγκες και προβλήματα που προκύπτουν. Το ΣΒΑΚ ψηφίστηκε το 2015.
Από τον Απρίλιο του 2022 είχαμε διατυπώσει την αντίθεσή μας. Πρέπει να γίνουμε μια σύγχρονη παραποτάμια πόλη…
Το έργο που αφορά στη διάνοιξη Τσιόγκα θα εμποδίσει την πρόσβαση στο ποτάμι. Το συγκεκριμένο τμήμα της μελέτης δεν το ψηφίσαμε. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή κουβέντα για την αναθεώρηση του ΣΒΑΚ».
Κάθετα αντίθετος με το έργο, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πέτρος Κρίκης, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαρισαίων Κοινόν» Δημ. Τσιάρας. Ο κ. Τσιάρας δε, πρότεινε να γίνει τοπικό δημοψήφισμα για το θέμα, καθώς, όπως επισήμανε, αφορά όλη την πόλη.
Ο επικεφαλής της «ΠΡ.ΑΞΙ.» Παν. Γούλας εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αν μπορούν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο έργο και συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα: «Η οδός Τσιόγκα θα είναι ταχείας ή ήπιας κυκλοφορίας; Θα πρέπει να το δούμε καλύτερα και να συζητήσουμε κάποιες διαφοροποιήσεις… Αν μπορεί να γίνει κάποια τροποποίηση του σχεδίου… Είναι σημαντικό το ποτάμι να ενταχθεί στη ζωή της πόλης και απαραίτητα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση...».
Τον έντονο προβληματισμό του για το εν λόγω έργο κατέθεσε ο επικεφαλής της «Ορμής Ανανέωσης» Νίκος Γαμβρούλας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι λένε οι επιστημονικοί φορείς όπως το ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass