Συγκινητικό το Αντάμωμα Σκαμνιωτών

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2023 13:20

Διάχυτη η συγκίνηση, διάχυτη η ενέργεια του Ολύμπου, διάχυτες οι αναμνήσεις και η χαρά της συνάντησης, στο φετινό αντάμωμα της Σκαμνιάς, το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, στον φιλόξενο χώρο του ξενώνα.
Ένα ξεχωριστό αντάμωμα, με ισχυρό τον παλμό της νεολαίας, όπου νεολαία, νεότεροι και μεγαλύτεροι ήταν αντάμα στο τραπέζι και στον χορό, σχεδόν ως την ανατολή του ήλιου, σε μια δροσερή ατμόσφαιρα, στο φυσικό περιβάλλον υψομέτρου 1.000 μέτρων, απέναντι από τον επιβλητικό Όλυμπο, όπου έπαιξε και τραγούδησε ακατάπαυστα η ορχήστρα του Μιχάλη Καραμούτη δημοτικό και λαϊκό πρόγραμμα.


Το αντάμωμα διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο Όλυμπος», θεωρώντας μεγάλη τη σημασία του για τη διατήρηση της ταυτότητας του τόπου της Σκαμνιάς που έχει μαρτυρική ιστορία, καθώς οι Σκαμνιώτες αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν, πρώτα από το ολοσχερές κάψιμο του χωριού το 1943 και σε δεύτερο επίπεδο από τις δύσκολες συνθήκες της ορεινής ζωής, οπότε είναι διασκορπισμένοι ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συγκινητικές οι στιγμές που ο Μιχάλης Καραμούτης με το κλαρίνο του έπαιξε μέσα στον χορό τραγούδια της ξενιτιάς και μαζικά οι χορευτές, μικροί-μεγάλοι, συμμετείχαν στην ερμηνεία των τραγουδιών. Μεγάλη η χαρά που συμπατριώτες που ζουν στον Καναδά συμμετείχαν σ’ αυτήν τη συνάντηση.
Στα τραπέζια και στα σμιξίματα ακούστηκαν διηγήσεις για τον δύσκολο αγώνα των νέων τότε για την επιβίωση και τα γράμματα. Για τον ξεριζωμό όπου οι Σκαμνιώτες έφυγαν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν… Για τον διασκορπισμό των πολλών στην ξενιτιά για την επιβίωση… Για τον σκληρό αγώνα όσων έμειναν πίσω, προκειμένου να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν την ιστορία της Σκαμνιάς …
Αυτός είναι και ο σκοπός του ανταμώματος, τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Τούλα Μουγδή, «να δώσει την ευκαιρία σε όσους ήρθαν στην πατρογονική τους γη, να ανταμώσουν με συγγενείς, φίλους, παλιούς συμμαθητές, να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια, να δουν το σχολείο που έμαθαν τα πρώτα γράμματα, να θυμηθούν παιχνίδια, γάμους, πανηγύρια, να επισκεφτούν την εκκλησία που χτίστηκε σε συνέχεια της σωσμένης ιστορικής εκκλησίας της Παλιάς Σκαμνιάς και να μεταδώσουν στους νεότερους την παράδοση και τη συλλογική μνήμη».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και την ενεργή συμμετοχή τους ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Γεώργιος Κατσιούρας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρυάς Νικόλαος Κατσίβελος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τυρνάβου Σάμερ Αμάρι και Στέλιος Τσικριτσής, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Σε όλους τους παρευρισκόμενους, Σκαμνιώτες και φίλους, μοιράστηκε από τον Σύλλογο αναμνηστική κάρτα του φετινού ανταμώματος, με φωτογραφία από γλέντι στη μεταπολεμική Σκαμνιά, που αποτυπώνει μια δυναμική προσπάθεια για τη συνέχεια της Σκαμνιάς που δεν χάθηκε από την καταστροφή της, με το μήνυμα «Μνήμες-Τόπος-Άνθρωποι: Κρατάμε τη μνήμη ζωντανή».
Ο Σύλλογος χαιρετίζει τους απανταχού Σκαμνιώτες, στις στράτες της Ελλάδας, στις κοντινές του Αμπελώνα, της Φαλάνης, της Ελασσόνας, της Λάρισας, στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της αλλοδαπής στη Γερμανία, στον Καναδά, στο Βέλγιο, στην Αυστραλία… κι εύχεται και του χρόνου καλές αντάμωσες, με υγεία!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass