ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Πλεονέκτημα ο Απ. Καλογιάννης, μπορεί ο Θαν. Μαμάκος

ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ «Ε» -ΠΩΣ ΑΠΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ -Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2023 17:26 | Τελευταία ενημέρωση: 12 Αυγ 2023 17:48

Υψηλά ποσοστά επιρροής στο εκλογικό σώμα του Δήμου Λαρισαίων καταγράφουν τόσο ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης όσο και ο υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος, γεγονός που προμηνύει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.
Αυτό προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα της «Ε», μέσω της οποίας διερευνά τις απόψεις των εκλογέων του Δήμου Λαρισαίων (που κατοικούν μόνιμα στον Δήμο Λαρισαίων) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής και την εικόνα των πιθανών υποψηφίων.


Σήμερα η «Ε» δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της έρευνας που αφορά στην αξιολόγηση του έργου της Δημοτικής Αρχής, αλλά και στην εικόνα των υποψήφιων δημάρχων με στοιχεία για τη δημοτικότητα και την αναγνωρισιμότητά τους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο δήμαρχος Λαρισαίων ξεπερνά το 60% όσων απαντούν ότι θα μπορούσαν να τον ψηφίζουν -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το πράξουν τελικά- και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ» είναι υψηλό, του δίνει ένα πλεονέκτημα. Αντίστοιχα, ο κ. Μαμάκος είναι κοντά στο 53% και καταγράφει περίπου την ίδια δυναμική με τον νυν Δήμαρχο, καθώς το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ» είναι αισθητά χαμηλότερο.
Το 42,3% των Λαρισαίων θεωρεί ότι η κατάσταση στον Δήμο τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκε, ενώ η αξιολόγηση του έργου του κ. Καλογιάννη, δηλαδή το ποσοστό όσων έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη για το έργο του, είναι 61,5%, ποσοστό υψηλό για έναν πολιτικό που είναι μέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο από το 1982 και δήμαρχος από το 2014.
Ενδιαφέροντα ευρήματα προκύπτουν για τη δημοτικότητα των υποψήφιων δημάρχων, αλλά και τις προσβάσεις του κάθε υποψηφίου στους ψηφοφόρους των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των άλλων δημοτικών παρατάξεων.

4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

4.1 Κατάσταση στον Δήμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια
Από την ερώτηση: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα πράγματα στον Δήμο Λαρισαίων χειροτέρευσαν, καλυτέρευσαν ή έμειναν τα ίδια;»

41_GR.jpg

 

 

Untitled-1.jpg

 

Στο ερώτημα το οποίο αποτελεί και μία έμμεση αξιολόγηση του Δημάρχου και του έργου του, το 42,3% απαντά ότι «έγιναν καλύτερα», το 37,5% «παρέμειναν ίδια» και το 18,8% ότι έγιναν χειρότερα. Συγκριτικά με άλλους Δήμους αποτελεί μια αρκετά καλή αξιολόγηση.
«Καλύτερα» αναλογικά περισσότερο του Μ.Ο. αξιολογούν: οι γυναίκες, οι έχοντες κατώτερη ή μέση μόρφωση, τα ηλικιακά άκρα, ο πληθυσμός εκτός παραγωγής, αυτοί που αυτό τοποθετούνται «αριστερά» και «κεντροαριστερά» και αυτοί που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.
«Χειρότερα», αναλογικά περισσότερο του Μ.Ο. αξιολογούν: οι άνδρες, οι έχοντες ανώτερη μόρφωση, οι παραγωγικές ηλικίες (36-59 ετών), οι εντός αγοράς εργασίας, καθώς και αυτοί που αυτό τοποθετούνται είτε στο «κέντρο» είτε «δεξιά».

Untitled-2.jpg

 

4.2 Αξιολόγηση έργου Δημάρχου Λαρισαίων
Από την ερώτηση: «Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζετε, πώς κρίνετε συνολικά το έως τώρα έργο του δήμαρχου Λαρισαίων κ. Καλογιάννη Απόστολου;»

 

42_GR.jpg

Untitled-3.jpg
Η «δημοτικότητα» του κ. Καλογιάννη, δηλαδή το ποσοστό όσων έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη για αυτόν είναι 61,5%. Αρνητική γνώμη δηλώνει το 28,6%. Για έναν πολιτικό που είναι μέλος στο Δημοτικό συμβούλιο από το 1982 και δήμαρχος από το 2014, πρόκειται για πολύ καλό ποσοστό.
Τη θετικότερη στάση απέναντι στον Δήμαρχο, έχουν οι νεαρότερες ηλικίες κάτω των 36 ετών, όπως και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά όσοι αυτό κατατάσσονται στην «αριστερά» και την «κεντροαριστερά».
Και στα δύο παραπάνω ερωτήματα την πιο κριτική στάση απέναντι στον Δήμαρχο και το έργο του έχουν όσοι έχουν ηλικίες 36-59, οι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιχειρηματίες, ψηφοφόροι της Γιαννούλης και της Κοιλάδας. Επίσης, οι ψηφοφόροι της κ. Καραλαριώτου, οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αυτοί που αυτό κατατάσσονται ως «κέντρο» και «δεξιά».

Untitled-4.jpg

 

4.3 Αξιολόγηση θητείας Δημοτικής Αρχής
Από την ερώτηση: «Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζετε, πώς κρίνετε συνολικά το έως τώρα έργο του δήμαρχου Λαρισαίων κ. Καλογιάννη Απόστολου;»

43_GR.jpg

Η αξιολόγηση του έργου του κ. Καλογιάννη, δηλαδή το ποσοστό όσων έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη για το έργο του είναι 61,5%. Αρνητική γνώμη δηλώνει το 28,6%.
Για έναν πολιτικό που είναι μέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο από το 1982 και δήμαρχος από το 2014, πρόκειται για πολύ καλό ποσοστό. Τη θετικότερη στάση απέναντι στον Δήμαρχο έχουν οι νεαρότερες ηλικίες κάτω των 36 ετών, όπως και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά όσοι αυτό κατατάσσονται στην «αριστερά» και την «κεντροαριστερά».
Την πιο κριτική στάση απέναντι στον Δήμαρχο και το έργο του έχουν όσοι έχουν ηλικίες 36-59, οι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιχειρηματίες, ψηφοφόροι της Γιαννούλης και της Κοιλάδας.
Επίσης, οι ψηφοφόροι της κ. Καραλαριώτου, οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αυτοί που αυτό κατατάσσονται ως «κέντρο» και «δεξιά».

GNOMES_PINAKAS.jpg

Γράφημα 2 Δημοσκόπηση DATAC– Ιούλιος 2023: Αξιολόγηση θητείας Δημοτικής Αρχής ανά φύλο και ηλικία

 

GNOMES2_PINAKAS.jpg

Γράφημα 3 Δημοσκόπηση DATAC– Ιούλιος 2023: Αξιολόγηση θητείας Δημοτικής Αρχής ανά κόμμα (πρόθεση ψήφου) & παράταξη 2019

 

5. «Αναγνωρισιμοτητα» και «Δημοτικοτητα» υποψηφιων δημαρχων

5.1 Αναγνωρισιμότητα υποψήφιων δημάρχων
Από την ερώτηση: «Θα σας διαβάσω ονόματα πολιτικών προσώπων της Λάρισας. Για τον κάθε έναν από αυτούς πείτε μου εάν τον γνωρίζετε ή όχι»

ANAGNORISIMOTHTA.jpg


Γράφημα 4 Δημοσκόπηση DATAC – Ιούλιος 2023: Αναγνωρισιμότητα υποψήφιων δημάρχων

Ο «βαθμός γνώσης» των υποψήφιων δημάρχων Λάρισας (που συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα μέτρηση) ποικίλλει. Όπως είναι φυσικό ο υψηλότερος είναι του νυν δημάρχου κ. Καλογιάννη Α. που φθάνει το 99,8% και μετά ακολουθεί ο κ. Μαμάκος Θ. που φθάνει το 81,7%.
Στη συνέχεια καταγράφεται ο κ. Γούλας Π. με ποσοστό 52,0% (μετρήθηκε πριν την ανακοίνωση της απόφασής του να μην κατέλθει στις εκλογές αυτόνομα ως υποψήφιος δήμαρχος) και ακολουθούν με μεγάλη υστέρηση οι υπόλοιποι 3 υποψήφιοι με ποσοστά μικρότερα του 50%.

 

5.2 Δημοτικότητα υποψήφιων δημάρχων
Από την ερώτηση: «Θα σας διαβάσω ονόματα πολιτικών προσώπων της Λάρισας. Για τον κάθε έναν από αυτούς πείτε μου εάν έχετε θετική ή αρνητική γνώμη»

DHMOTIKOTHTA.jpg
Γράφημα 5 Δημοσκόπηση DATAC – Ιούλιος 2023: Δημοτικότητα υποψήφιων δημάρχων

• Η δημοτικότητα για τον κ. Καλογιάννη είναι θετική. Άνω του 60% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη, το 27,6% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και το 8,5% έχει ουδέτερη γνώμη - στάση απέναντί του. Εάν το δούμε ως «εσωτερικό ισοζύγιο» το 69,5% αυτών που τον γνωρίζουν έχουν θετική γνώμη, ενώ το 30,5% έχουν αρνητική. Η θετική γνώμη συγκεντρώνεται περισσότερο στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 35 ετών και 60-70 ετών, ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους αυτοτοποθετούνται ως «αριστεροί» ή «κεντροαριστεροί». Η αρνητική γνώμη συγκεντρώνεται (αναλογικά περισσότερο) σε επιχειρηματίες - ελεύθερους επαγγελματίες, σε ψηφοφόρους του Μαμάκου, της ΝΔ και του ΚΚΕ.
• Η δημοτικότητα του κ. Μαμάκου είναι θετική. Το 37,5% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη, το 9,9% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και το 8,7% έχει ουδέτερη γνώμη. Εάν το δούμε ως «εσωτερικό ισοζύγιο» το 79,1% έχει θετική γνώμη για αυτήν και το 20,9% έχει αρνητική. Η θετική γνώμη συγκεντρώνεται περισσότερο στους άνδρες, στους ελ. επαγγελματίες και συνταξιούχους, ψηφοφόρους της Καραλαριώτου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και σε όσους τοποθετούν τον εαυτό τους ως «κεντρώο», «δεξιό» ή «κεντροδεξιό». Η αρνητική γνώμη συγκεντρώνεται (αναλογικά περισσότερο) σε ψηφοφόρους του Καλογιάννη, όπως και σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
• Ο κ. Κρίκης είναι αναγνωρίσιμος σε μικρό τμήμα των δημοτών της Λάρισας. Ο δείκτης δημοτικότητάς του είναι θετικός. Το 12,7% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη, το 7,1% αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και το 4,6% ουδέτερη. Έχει θετικό ισοζύγιο με το 64,1% αυτών που τον γνωρίζουν έχει θετική γνώμη για αυτόν, ενώ το 35,9% αρνητική.
• Ο κ. Γαμβρούλας είναι αναγνωρίσιμος σε μικρό τμήμα δημοτών. Η δημοτικότητα του κ. Γαμβρούλα είναι θετική. Το 13,1% έχει θετική γνώμη, το 6,3% αρνητική γνώμη και το 5,2% ουδέτερη. Ως εσωτερικό ισοζύγιο το 67,5% αυτών που τον γνωρίζουν έχει θετική γνώμη για αυτόν, ενώ το 32,5% αρνητική.
• Ο κ. Γούλας είναι αναγνωρίσιμος σε μικρό τμήμα των δημοτών της Λάρισας. Ο δείκτης δημοτικότητάς του είναι θετικός. Το 18,5% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη, το 7,5% αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και το 6,7% ουδέτερη. Έχει θετικό εσωτερικό ισοζύγιο με το 71,2% αυτών που τον γνωρίζουν να έχει θετική γνώμη για αυτόν, ενώ το 28,8% αρνητική.
• Ο κ. Βαϊούλης είναι αναγνωρίσιμος σε μικρό τμήμα των δημοτών της Λάρισας. Ο δείκτης δημοτικότητας του είναι θετικός. Το 11,5% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη, το 7,9% αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και το 5,0% ουδέτερη. Έχει το λιγότερο θετικό εσωτερικό ισοζύγιο με το 59,3% αυτών που τον γνωρίζουν να έχει θετική γνώμη για αυτόν, ενώ το 40,7% αρνητική.

ISOZYGIO.jpg

Γράφημα 6 Δημοσκόπηση DATAC – Ιούλιος 2023: Ισοζύγιο Δημοτικότητας υποψήφιων δημάρχων* Στο γράφημα παρουσιάζονται οι υποψήφιοι με φθίνουσα σειρά με βάση το ισοζύγιο δημοτικότητας
(Θετικές γνώμες – Αρνητικές γνώμες) επί όσων τους γνωρίζουν.

 Untitled-5.jpg

 

5.3 Ανώτατο επίπεδο εκλογικής επιρροής
Από την ερώτηση: «Για κάθε ένα από τα ονόματα που θα σας διαβάσω, θα ήθελα να μου πείτε αν θα μπορούσατε να τον / την ψηφίσετε για Δήμαρχο ή δεν θα τον / την ψηφίζατε σε καμία περίπτωση»

ANOTATO_EPIPEDO.jpg
Γράφημα 7 Δημοσκόπηση DATAC – Ιούλιος 2023: Ανώτατο επίπεδο εκλογικής επιρροής υποψηφίων δημάρχων

• Ο δείκτης για το «ανώτατο επίπεδο εκλογικής επιρροής» επιδιώκει να καταγράψει το ανώτατο δυνητικό επίπεδο στο οποίο θα μπορούσε να φτάσει κάθε υποψήφιος. Για να το αποτυπώσουμε ρωτήσαμε το εκλογικό σώμα του Δήμου, για κάθε υποψήφιο εάν «θα μπορούσατε να τον ψηφίσετε για Δήμαρχο ή δεν θα τον ψηφίζατε σε καμία περίπτωση».
• Ο κ. Καλογιάννης ξεπερνάει το 60% και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ» είναι υψηλό, του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η διείσδυσή του έχει ως εξής: 82,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφοφόροι που αυτοποθετούνται σε «κεντροαριστερά» και σε «αριστερά».
• Ο κ. Μαμάκος είναι κοντά στο 53% και καταγράφει περίπου την ίδια εικόνα με τον νυν δήμαρχο. Η διείσδυσή του έχει ως εξής: 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 64,4% του ΠΑΣΟΚ και 77,7% των ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει την κ. Καραλαριώτου το 2019. Διεισδύει περισσότερο σε ψηφοφόρους «κεντροδεξιά» και «δεξιά».
• Ο κ. Κρίκης έχει 14,3% πιθανών ψηφοφόρων και 24,2% που δηλώνουν ότι δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ. Πρόκειται για αρνητική αναλογία που δεν επιτρέπει στον υποψήφιο να έχει υψηλές προσδοκίες.
• Ο κ. Γαμβρούλας έχει 15,9% πιθανών ψηφοφόρων και 24,4% που δηλώνουν ότι δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ. Πρόκειται για αρνητική αναλογία που δεν επιτρέπει στον υποψήφιο να έχει υψηλές προσδοκίες.
• Ο κ. Γούλας έχει 18,1% πιθανών ψηφοφόρων και 27,8% που δηλώνουν ότι δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ. Πρόκειται για αρνητική αναλογία που δεν επιτρέπει στον υποψήφιο να έχει υψηλές προσδοκίες.
• Ο κ. Βαϊούλης έχει 12,5% πιθανών ψηφοφόρων και 27,6% που δηλώνουν ότι δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ. Πρόκειται για αρνητική αναλογία που δεν επιτρέπει στον υποψήφιο να έχει υψηλές προσδοκίες.

 

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ανέθεσε και δημοσιεύει δημοσκόπηση για τον Δήμο Λαρισαίων διότι πιστεύει ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι πολύ κρίσιμες.
Παράλληλά πολλά και αντιφατικά λέγονται αναδεικνύοντας την ανάγκη μιας μέτρησης που θα «βάλει τα πράγματα στη θέση τους» ώστε να συζητάμε επί πραγματικής βάσης και πραγματικών μεγεθών.
Η ταυτότητα της έρευνας
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ - ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 504 ψηφοφόρων του Δήμου Λαρισαίων, ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota στο φύλο, την ηλικία.
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 25-28/07/2023
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση ημι-δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς τη χρήση κάλπης.
ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass