Νέες ταυτότητες από τον Σεπτέμβριο

Εξοπλίζονται τα Γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας και προχωρούν στην πιλοτική εφαρμογή – Μετά από 5 ημέρες έκδοση με παράβολο 10 ευρώ – Πληθαίνουν καθημερινά οι διαφωνούντες που μαζικά καταφεύγουν στην ΕΛ.ΑΣ. για να εκδώσουν ταυτότητες παλαιού τύπου – 220 ταυτότητες εκδόθηκαν μόνο την περασμένη εβδομάδα

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2023 14:50

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του προσωπικού τα Γραφεία Έκδοσης Ταυτοτήτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, όπως και όλης της χώρας είναι έτοιμα για την πιλοτική έκδοση των ταυτοτήτων νέου τύπου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας ή και άδειας οδήγησης και θα εκδίδονται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., όπως ήδη ισχύει και με τα Διαβατήρια προκειμένου να μην παραχαράσσονται, που σημαίνει ότι για την έκδοσή τους θα μεσολαβεί ένα διάστημα λίγων ημερών αντί της αυθημερόν έκδοσης όπως συμβαίνει σήμερα με τις σημερινού τύπου ταυτότητες.  


Πρόθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όπως τουλάχιστον είχε προσδιορισθεί από τον αποπεμφθέντα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Μηταράκη είναι η σταδιακή ενοποίηση της διαδικασίας έκδοσης των δυο εντύπων ταυτοπροσωπίας.
Το Γραφείο Έκδοσης Ταυτοτήτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - εξοπλίσθηκε ήδη και με τον απαραίτητο εξοπλισμό, μεταξύ των οποίων και οι φωτογραφικές μηχανές, αφού για τις νέου τύπου ταυτότητες θα απαιτούνται πλέον ψηφιακές φωτογραφίες, τις οποίες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τις προσκομίζει και από ιδιώτη φωτογράφο.
Διάσταση που θα αποσαφηνισθεί μεταξύ πολλών άλλων με την επίσημη έναρξη της διαδικασίας έκδοσης ταυτοτήτων και με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. από την οποία αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Για την έκδοση νέας ταυτότητας από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα θα καταγράφονται βιομετρικά στοιχεία, ψηφιακή υπογραφή κλπ, ενώ θα λαμβάνεται και αποτύπωμα (δεξί και αριστερό δείκτη) όπως και στα διαβατήρια. Το γενικό κόστος έκδοσης θα ανέρχεται στα 10 ευρώ, ενώ πέρα από τα προβλεπόμενα στοιχεία (ονοματεπώνυμο κλπ) οι νέες ταυτότητες που θα έχουν 10ετή ισχύ (σ.σ. θα αναφέρουν και την ημερομηνία λήξης) θα περιλαμβάνουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Να διευκρινισθεί ότι οι ταυτότητες που έχουν εκδοθεί πρόσφατα παραμένουν προσωρινά σε ισχύ και θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθούν έως τις 3 Αυγούστου 2026.
ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΡΡΟΗ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ – ΒΟΛΟ
Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αποτελεί συμμόρφωση της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό «για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά όπως είναι γνωστό η εξέλιξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τον πρώην Υπουργό, Ν. Μηταράκη να δίνει μάλιστα εξηγήσεις σε εκπροσώπους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που, ζήτησαν διευκρινίσεις για τις νέες ταυτότητες. Με τον πρώην Υπουργό να διαβεβαιώνει πως «τα νέα έγγραφα ταυτοπροσωπίας δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη».
Ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις εδώ και δυο βδομάδες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, καθημερινά καταγράφεται μαζική προσέλευση πολιτών οι οποίοι σπεύδουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές τους ταυτότητες με νέες και με τον τρόπο αυτό – όπως οι ίδιοι εκτιμούν - δεν θα είναι υποχρεωμένοι να παραλάβουν τις ταυτότητες νέου τύπου που θα εκδίδονται από τον Σεπτέμβριο.
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Eκατοντάδες Λαρισαίοι προσέρχονται μαζικά και καθημερινά σχηματίζουν ανθρώπινες ουρές στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας ζητώντας να αντικαταστήσουν τη σημερινή τους ταυτότητα, ασπαζόμενοι προφανώς τους θρησκευτικούς κύκλους (ορθόδοξα σωματεία κλπ), εκείνους σύμφωνα με τους οποίους οι νέου τύπου ταυτότητες προσβάλλουν τη θρησκευτική τους πίστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μόνο την περασμένη εβδομάδα στη Λάρισα εκδόθηκαν περισσότερες από 220 ταυτότητες, αριθμός διπλάσιος από τον αριθμό ταυτοτήτων που εκδόθηκαν πέρυσι το ίδιο διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογης έκτασης ζήτημα καταγράφεται και στο Γραφείο Ταυτοτήτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, σε αντίθεση με τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα όπου τα μεγέθη κινούνται σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι διαφωνούντες στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων απευθύνουν ήδη κάλεσμα συμμετοχής σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνεται στις 3 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 7 το απόγευμα στον Λευκό Πύργο με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην κάρτα του πολίτη».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass