Προμηθεύονται ξύλα για τον χειμώνα

Ξεκίνησαν οι παραγγελίες, αυξημένη η ζήτηση, καθώς οι υψηλές τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο στρέφουν τον κόσμο σε σόμπες και τζάκια

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2023 14:02

Της Νατάσας Πολυγένη

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι παραγγελίες για καυσόξυλα. Με τις τιμές της ενέργειας

στα ύψη η ξυλεία παραμένει η φθηνότερη λύση θέρμανσης και οι Λαρισαίοι ξεκίνησαν ήδη να κάνουν τα κουμάντα τους για τον χειμώνα. Εξάλλου, παραδοσιακά οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν ξύλα για θέρμανση επιλέγουν να τα προμηθευτούν καλοκαίρι γιατί και στεγνά είναι, αλλά και λόγω τιμής. Σύμφωνα με τον έμπορο καυσόξυλων κ. Νίκο Καμπουρογιάννη, ήδη το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που προνοούν, υπό τον φόβο για νέο κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου. Προφανώς τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι παραγγελίες θα αυξηθούν κατακόρυφα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τιμή του κυβικού. Αυτήν τη στιγμή, λέει ο κ. Καμπουρογιάννης πωλείται στα 80 με 85 ευρώ το κυβικό μέτρο αναλόγως το ξύλο. Όσον αφορά τις ποσότητες, οι παραγγελίες εξαρτώνται από τον αποθηκευτικό χώρο που διαθέτει κάποιος. Πάντως, και φέτος, όλα δείχνουν ότι πολλά νοικοκυριά θα επιλέξουν σόμπες και τζάκια για θέρμανση καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν εκτροχιάσει πλήρως τον προϋπολογισμό τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Η Γ.Γ. Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα εξής:
- Να κάνουν έρευνα αγοράς όσον αφορά στις τιμές διάθεσης των καυσόξυλων.
- Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην επιχείρησή τους, ανάλογα με το είδος του ξύλου, την τιμή είτε ανά κυβικό μέτρο στοιβαγμένων ξύλων είτε ανά κυβικό μέτρο ξύλων που δεν είναι στοιβαγμένα.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την αντιστοιχία κιλού / κυβικού μέτρου και να χρησιμοποιούν για μία κατά προσέγγιση εκτίμηση τον πίνακα – μετατροπέα.
- Όταν αγοράζουν καυσόξυλα να ελέγχουν σε κάθε περίπτωση ότι τα ξύλα είναι στοιβαγμένα με τα μικρότερα δυνατά κενά μεταξύ τους. Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους (μετροταινίες), για τη μέτρηση των διαστάσεων των πλαισίων και τον υπολογισμό του όγκου τους.
- Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να διαφυλάσσουν τα καυσόξυλα προστατευμένα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους.
- Να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να διατηρούν χωριστούς σωρούς ξύλων ώστε να μην αναμειγνύονται τα είδη διαφορετικής χώρας προέλευσης, ποιότητας και τιμής.
- Όταν αγοράζουν μεγάλη ποσότητα ξύλων να επιβεβαιώνουν ότι στην τελική τιμή πώλησης συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των μεταφορικών.
- Να ζητούν πάντοτε απόδειξη κατά την αγορά και πριν την πληρωμή των καυσόξυλων.
- Να γνωρίζουν ότι βάσει του άρθρου 1 της Αγορανομικής διάταξης 4/2012 (ΦΕΚ Β’3313/12-12-2012) δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν εάν δεν λάβουν το νόμιμο παραστατικό.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass