Μετ’ εμποδίων η διακίνηση των φαρμάκων

ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΔΡΟΜΩΝ - ΟΚΤΩ ΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΨΥΓΕΙΟΥ - ΕΚΚΛΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2023 15:34

Περιπετειώδης και προβληματικός αποδεικνύεται ο εφοδιασμός της επαρχίας με φάρμακα, εξαιτίας της διακοπής της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του νομού μετά τις τελευταίες πλημμύρες. Φαρμακευτικός σύλλογος και φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να υπερβούν τις δυσχέρειες και να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών χωρίς να χρειαστεί να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Με τη χρήση των βαρέων οχημάτων και του φορτωτή, γίνεται ο εφοδιασμός των φαρμακείων των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου, με τα φάρμακα να φορτώνονται και να περνούν από την πλημμυρισμένη γέφυρα του Πηνειού απέναντι στην πλευρά της Γιάννουλης, όπου αυτοκίνητα του συλλόγου ή φαρμακοποιών τα παραλαμβάνουν για να τα μεταφέρουν στα φαρμακεία.
Με αποκομμένη την επαρχία Αγιάς εξαιτίας του πλημμυρισμένου οδικού άξονα Λάρισας-Αγιάς στο ύψος του Ελευθέριου, η μεταφορά φαρμάκων ήταν αδύνατη μέχρι χθες, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο μετά από επαφές με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αγιάς να εξασφαλίζει υποσχέσεις για τη δρομολόγηση φορτωτή για λύση αντίστοιχη με τη γέφυρα Πηνειού.
Τα προβλήματα στον εφοδιασμό των φαρμακείων του νομού συζητήθηκαν σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Θεσσαλίας και εκπρόσωποι των φαρμακευτικών βιομηχανιών και συνεταιριστικών αποθηκών, με τους προέδρους να θέτουν καταρχήν θέμα στήριξης των φαρμακείων που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, στον νομό πλημμύρισαν 8 φαρμακεία, εκ των οποίων τρία στον Άγιο Θωμά, ένα στην Κραννώνος, ένα στις Εργατικές Κατοικίες και από ένα στη Νίκη, το Αρμένιο και το Μ. Μοναστήρι καταγράφοντας μεγάλες ζημιές, ενώ ζημιές υπέστησαν και πολλά άλλα φαρμακεία εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν φάρμακα που διατηρούνται σε ψυγεία.
Η άμεση αντικατάσταση των τελευταίων φαρμάκων ζητήθηκε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης από τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, όπως επίσης και ο εφοδιασμός των πληγεισών περιοχών με ελλειπτικά φάρμακα, με τους τελευταίους πάντως να αναδεικνύουν με τη σειρά τους τις δυσχέρειες στον εφοδιασμό των φαρμακαποθηκών.
«Ευτυχώς τα φαρμακεία στην επαρχία είναι πολύ καλά εφοδιασμένα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα κάλυψης των αναγκών των ασθενών να είναι ελάχιστα» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Θάνος Κουτσούκης, για να προσθέσει ότι ο Σύλλογος ζήτησε από τις φαρμακοβιομηχανίες στήριξη με ελλειπτικά φάρμακα, αντιβιωτικά, εμβόλια και αντιτετανικούς ορούς.
Σε ανάρτηση στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί όλες τις Φαρμακευτικές Εταιρείες να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες που υπάρχουν για φάρμακα, καθώς επίσης να βοηθήσουν στις επιστροφές των κατεστραμμένων φαρμάκων. «Οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν γενικότερα τα φαρμακεία στη χώρα, πρέπει για την περιοχή μας, ειδικά το επόμενο διάστημα, να μην αποτελούν πρόβλημα, ειδικά για αντιβιώσεις, αντιτετανικούς, εμβόλια, είδη ψυγείου κ.λπ.» τονίζει χαρακτηριστικά.
ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Στο μεταξύ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας έχει ξεκινήσει τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων με σκοπό την ανακούφιση όσων περισσότερων συνανθρώπων μας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Ως σημείο συγκέντρωσης ορίστηκε προς το παρόν η έδρα της Pharmasquare επί της Λεωφόρου Καραμανλή (και Ευρυάλλης γωνία, παλαιά Εθνική Οδός) ή -αν δεν μπορεί κάποιος να μετακινηθεί- τα γραφεία του Συλλόγου, Παναγούλη 25, 6ος όροφος, Λάρισα.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο Σύλλογος εξυπηρετεί ξεχωριστά κάθε περίπτωση ασθενούς που βρίσκεται στις δομές φιλοξενίας και δεν διαθέτει τα φάρμακά του.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass