Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2023 13:08

Προχωρούν οι αυτοψίες, καταβάλλεται η κρατική ενίσχυση στους πληγέντες
ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ

Για τη νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν

τις επόμενες ώρες και να επηρεάσουν τις πληγείσες από την κακοκαιρία «Daniel» περιοχές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Λόγω των επικείμενων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ στη Θεσσαλία βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Σημειώνεται πως στην περιοχή επιχειρούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Daniel», επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, λειτουργεί κανονικά, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 25.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει και 4.889 προσωρινές αιτήσεις. Χθες Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη καταβολή κρατικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες. Παράλληλα προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς, καθώς μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 17.100 αυτοψίες και έλεγχοι (απογραφικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι κτιρίων) σε 223 κοινότητες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν έως και την Τετάρτη μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ θα παραμείνουν κλειστές και σχολικές μονάδες στη Φθιώτιδα. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας και για τις άμεσες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο διοικητής Α’ Στρατιάς, αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος.

 

Αναβάλλεται η επίσκεψη του επιτρόπου Γεωργίας στη Θεσσαλία

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη επίσκεψη του επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσελόφσκι, στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το προγραμματισμένο ταξίδι του Βοϊτσελόφσκι την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στην πληγείσα από τις πλημμύρες Θεσσαλία και τον πληγέντα από τις πυρκαγιές Έβρο δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα.


Τραυματίστηκε 13χρονος ποδηλάτης

Ένας 13χρονος ποδηλάτης τραυματίστηκε χθες το μεσημέρι, όταν το ποδήλατο που οδηγούσε συγκρούστηκε με Ι.Χ. Το ατύχημα σημειώθηκε στη συμβολή ανώνυμης οδού και με την οδό Γαλάνη, στη συνοικία Αβέρωφ, κάτω από συνθήκες που ερευνά το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Ο 13χρονος μετά τον τραυματισμό του διακομίστηκε στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.


Συγκέντρωση βοήθειας για πλημμυροπαθείς

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Συνεχίζεται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα η συγκέντρωση βοήθειας από προσφορές φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, η οποία αποστέλλεται σύμφωνα με τις ανάγκες σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Τα είδη για τα οποία υπάρχει ανάγκη είναι: εμφιαλωμένα νερά, ξηρά τροφή και είδη καθαριότητας σπιτιού (απολυμαντικά, αντισηπτικά, χλωρίνες, καθαριστικά, σκούπες, γάντια, σφουγγαρίστρες, σφουγγάρια, πλυστικά μηχανήματα κ.ά.). Η συγκέντρωση της βοήθειας πραγματοποιείται στο νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα (Θεοφράστου και Καλλισθένους, συνοικία Αβέρωφ), από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8.00 π.μ. έως 5.00 μ.μ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2413-506.558 και 2413-506.559, email: support@ thessaly.gov.gr.


Αιμοδοσία στην Αγιά

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών επαρχίας Αγιάς «Ο Άγιος Αντώνιος» διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία αύριο Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, από τις 9:00 π.μ. έως τη 1:00 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Αντωνίων Αγιάς.

 

 Λειτουργία Δημοτικών Υπηρεσιών

Από τον Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι το Τμήμα Πολιτών του Δήμου, το ΚΕΠ Γιάννουλης, το ΚΕΠ Φαλάνης, το Κέντρο Κοινότητας και το Κέντρο Κοινότητας (Παράρτημα Ρομά) από σήμερα Τρίτη θα λειτουργούν από το πρωί μέχρι τις 4.00 μ.μ.

 

Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στο Κάστρο
Από τη ΔΕΥΑΛ ανακοινώθηκε ότι μετά την ανακατασκευή του αναχώματος στην όχθη του Πηνειού αποκαταστάθηκε άμεσα και ο αγωγός της ΔΕΥΑΛ που υδροδοτεί τον οικισμό Κάστρου στην Τοπική Κοινότητα Μάνδρας του Δήμου Λαρισαίων. Οι κάτοικοι, ωστόσο, παρακαλούνται να μη χρησιμοποιούν το νερό για πόση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι ποιότητάς του. Η ολοκλήρωση των ελέγχων αναμένεται εντός του επομένου 24ωρου, οπότε θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση.

 

 Ξεκινά το Σχολείο Αστρονομίας στη Λάρισα
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά θα λειτουργήσει, με πρωτοβουλία και ευθύνη της ΚοινΣΕπ “Έναστρον”και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το Σχολείο Αστρονομίας. Ο κύκλος σπουδών είναι τρία έτη και περιλαμβάνει μαθήματα αστρονομίας, αστροφυσικής και κοσμολογίας, τα οποία παρουσιάζονται με τρόπο απλό και κατανοητό ώστε να γίνουν προσιτά σε όλους τους μαθητές. Στόχος του Σχολείου Αστρονομίας είναι, από το πρώτο έτος, τα παιδιά να μπορούν να εντοπίζουν και να αναγωρίζουν στον νυχτερινό ουρανό, τους αστερισμούς, τα περισσότερα αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος και άλλα απομακρυσμένα ουράνια σώματα, τα οποία είναι ορατά μόνο με τηλεσκόπιο. Επίσης εξοικειώνονται πλήρως με τη χρήση του τηλεσκοπίου, καθώς και με τις βασικές έννοιες των παραπάνω επιστημών, ενώ είναι σε θέση να παρακολουθούν και να αντιλαμβάνονται τις επιστημονικές εξελίξεις και ανακαλύψεις οι οποίες ανακοινώνονται σε σχεδόν καθημερινή βάση.  Οι μαθητές του Σχολείου Αστρονομίας συμμετέχουν ενεργά, εφόσον το επιθυμούν, στις εκδηλώσεις της εβδομάδας αστρονομίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Γαλλικό Ινστιτούτο και σε άλλα σημεία της Λάρισας, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις της ΚοινΣΕπ «Έναστρον». Επίσης εγγράφονται, εφόσον το επιθυμούν, εντελώς δωρεάν, στη Λέσχη Εξερευνητών του Έναστρου Ουρανού «Τα Πεφταστέρια». Ακόμη έχουν πλήρη πρόσβαση στην επιστημονική βιβλιοθήκη του Σχολείου Αστρονομίας από την οποία μπορούν να δανείζονται βιβλία καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής τους.
Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιούνται παρατηρήσεις με τηλεσκόπια τόσο των αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού όσο και του Ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με την ολοκλήρωση της φοίτησης ο μαθητής ή η μαθήτρια που πρωτεύει βραβεύεται με ένα τηλεσκόπιο. Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και διεξάγονται κάθε Σάββατο από 16:00-17:30 για την 1η τάξη, 17:45-19:15 για τη 2η τάξη και από 19:30-21:00 για την 3η τάξη. Επίσης υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης όλου του εκπαιδευτικού προγράμματος με τη μέθοδος της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας (μέσω διαδικτύου). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται μία καλής ποιότητας σύνδεση στο διαδίκτυο, Η/Υ με κάμερα, ηχεία ή ακουστικά και μικρόφωνο. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούνε στη σελίδα www.enastron.org, ενώ για τυχόν διευκρινίσεις μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 6983-512.219. Εγγραφές με μήνυμα στο info@enastron.org. Η έναρξη μαθημάτων θα γίνει το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

 

 Σύσκεψη σωματείων για τις πλημμύρες
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας καλούν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο της Λάρισας, καθώς τους εργαζόμενους σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Λάρισας (Παπακυριαζή 44) τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 18.30.
Θέμα της σύσκεψης είναι η καταγραφή των προβλημάτων των εργαζομένων από τις πρόσφατες πλημμύρες και η περαιτέρω στήριξή τους. Υπενθυμίζεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είχε ενισχύσει ΑΜΕΣΑ τα Ν.Τ. της Θεσσαλίας με το ποσό των 10.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των πλημμυροπαθών. Με νεότερη απόφασή της η Ε.Ε. αποφάσισε ως επιπλέον βοήθεια το ποσό των 15.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, που θα καταγραφούν στη σύσκεψη.
Στη σύσκεψη θα παρευρεθεί κλιμάκιο της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποτελούμενο από τα μέλη της Ε.Ε., το οποίο θα κάνει τη σχετική ενημέρωση και θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

 

Ενστάσεις για θυρόφραγμα από τον Πέρα Μαχαλά
ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ

Ενστάσεις σχετικά με τη χρήση του θυροφράματος κατά τη διάρκεια του πλημμυρικού φαινομένου στη Λάρισα εκφράζει πολίτης μέσω της «Ε». Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Μπάρδας κατοικεί στην περιοχή του Πέρα Μαχαλά (Ιπποκράτης με τη σύγχρονη ονομασία) εδώ και πολλές δεκαετίες. Βρίσκεται στο κομμάτι γύρω από την οδό Αρχιεπισκόπου Δωροθέου στο ύψος της γέφυρας των Ναϊάδων Νυμφών. Εκείνο το κομμάτι της περιοχής, σύμφωνα με τον ίδιο, «είχε πλημμυρίσει τις περασμένες ημέρες και ο λόγος ήταν πως είχε αφεθεί ανοιχτό το θυρόφραγμα που βρίσκεται σχεδόν κάτω από τη γέφυρα». Ο κ. Μπάρδας ισχυρίζεται ότι «τα νερά βγήκαν από την εσωτερική κοίτη του ποταμού, όταν ανέβηκε η στάθμη εξαιτίας του ανοιχτού θυροφράγματος». Μάλιστα, εξηγεί πως «ενημέρωσε εκείνες τις ώρες τις αρμόδιες αρχές, όμως χωρίς αποτέλεσμα». Θυμάται πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν πολλά χρόνια, σε άλλο πλημμυρικό φαινόμενο, αλλά κλείστηκε έγκαιρα. Ο κ. Μπάρδας εκτιμά πως «πρέπει πλέον να δοθεί μεγάλη σημασία στον καθαρισμό της περιοχής από τα βρώμικα και ίσως μολυσμένα ύδατα που βγήκαν στην επιφάνεια». Τέλος, επισημαίνει ότι «χρειάζεται και παρέμβαση των συνεργείων σε σημεία όπου ο δρόμος έχει υποστεί καθίζηση».

 

Διαμαρτυρία γονέων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Παράσταση διαμαρτυρίας για την τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη η Ένωση Γονέων Λάρισας, στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (Δήμητρας 25). Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων:
«Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα της φετινής σχολικής χρονιάς και με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά της Θεσσαλίας η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται με τηλεκπαίδευση, χωρίς βιβλία, με σπίτια πλημμυρισμένα, χωρίς τα απαιτούμενα μέσα.
Δεν πρόκειται για μια έκτακτη απόφαση μπροστά σε δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Πρόκειται για τη συνταγή του υπουργείου Παιδείας για λειτουργία του σχολείου στον αυτόματο πιλότο. Πρόκειται για μια τακτική που την γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια την περίοδο της πανδημίας, αργότερα με τον σεισμό και σήμερα με τις πλημμύρες!
Τα παιδιά μας πρέπει επιτέλους να βρεθούν στον φυσικό τους χώρο, στα σχολεία τους, στα οποία ΑΜΕΣΑ πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε με ασφαλή τρόπο να επαναλειτουργήσουν».

 

Διανομή τροφίμων
ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Από το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αγιάς ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί διανομή τροφίμων και διαφόρων άλλων βασικών υλικών αγαθών στους ωφελούμενους του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ», αύριο Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 το πρωί έως τη 1:00 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά.
Η ενημέρωση θα γίνει με γραπτό μήνυμα SMS στα κινητά τηλέφωνα των δικαιούχων. Στη συγκεκριμένη διανομή για τον Δήμο Αγιάς, οι ωφελούμενες οικογένειες ανέρχονται σε 247 και ανάλογα με τη σύστασή τους θα διανεμηθούν αλεύρι, βόειο κρέας, γάλα εβαπορέ, γραβιέρα, ελαιόλαδο, ζάχαρη, ζυμαρικά, καθαριστικό υγρό γενικής χρήσης, κριθαράκι, μήλα, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, πατάτες, ρύζι, σαμπουάν, σκόνη για πλύσιμο ρούχων, συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας, υγρό κρεμοσάπουνο, υγρό πιάτων, φακές, φασόλια, τυρί φέτα, χοιρινό κρέας.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα παραλάβουν τα προϊόντα με την επίδειξη της απόφασης έγκρισης ΚΕΑ ή του ΑΜΚΑ του μέλους της αίτησης που παραλαμβάνει και, σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης των ιδίων, με επιπλέον κατάθεση εξουσιοδότησης ετέρου προσώπου με βεβαίωση γνήσιου υπογραφής από αρμόδια Αρχή. Όταν η εξουσιοδότηση δε φέρει το γνήσιο της υπογραφής, απαιτείται επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτουν ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ του.
Πληροφορίες: Στα ανά Δημοτική Ενότητα γραφεία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Στο «Κέντρο Κοινότητας» Δήμου Αγιάς, τηλ: 2494-350.224/5.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass